Om een idee te geven: een stukje teruggevonden Marsmeteoriet heeft vandaag een gemiddelde marktwaarde van zo'n 1.000 euro per gram. Dat is méér dan de gramprijs voor goud, overigens iets wat ook in meteorieten voorkomt.
Meteoriet brengt je in harmonie met universele krachten. Het werkt aardend en verankerend om van daaruit je bovenste chakra's te openen en activeren en je energie naar een hoger niveau te brengen. Het stimuleert op deze manier spirituele ontwikkeling en inzichten.
Zo'n honderd ton 'ruimtepuin' valt dagelijks op aarde, het equivalent van twee vrachtwagens. Op veilingen en websites jagen verzamelaars de prijzen tegenwoordig door het dak: van 20.000 euro voor een stukje van geen tien centimeter tot 40.000 euro voor een hondenhok dat door een meteoriet doorboord werd.
Veilinghuis Christie's verkoopt voor de derde keer enkele belangrijke meteorieten. Sommige zijn zo oud 4,5 miljard jaar. Van drie tot en met tien mei kan iedereen bieden op de meteorieten. Er wordt geschat dat de prijzen zullen oplopen van 1.000 dollar tot 120.000 dollar.
De Fukang Meteoriet - €1,7 miljoen
Een echt zeldzame vondst, omdat wetenschappers denken dat maar 1% van alle meteorieten die op aarde zijn gevallen pallasieten zijn. Deze meteoriet wordt geschat op 4,5 miljard jaar oud, wat betekent dat deze steen bijna dezelfde leeftijd heeft als onze planeet, of zelfs ouder.
Om een idee te geven: een stukje teruggevonden Marsmeteoriet heeft vandaag een gemiddelde marktwaarde van zo'n 1.000 euro per gram. Dat is méér dan de gramprijs voor goud, overigens iets wat ook in meteorieten voorkomt.
Wil je zeker weten dat je een meteoriet in bezit hebt, dan kun je er het best een kopen in een geologisch museum of bij een publiekssterrenwacht of planetarium. De bijzondere stenen die vaak door mensen worden gevonden zijn niet meer dan dat: bijzondere stenen.
Door de energie van de botsing vertoont de atmosfeer een lichtspoor, op 75 tot 100 kilometer boven de aarde. Dat is de meteoor, of de 'vallende ster'. Als een stukje steen of ijzer uit de ruimte in de dampkring terechtkomt, geeft dat een lichtspoor. Dat is een meteoor.
De meteorenzwerm Perseïden kun je gewoon met het blote oog zien, maar je moet wel even een wekker zetten. Het hoogste aantal meteoren per uur is te zien in de nacht van zaterdag op zondag rond vier uur 's ochtends. Maar ook in de nacht van zondag op maandag kun je nog tientallen vallende sterren spotten.
Bij het Meteoriet Documentatie Centrum worden meteorieten beoordeelt door meteorietdeskundigen. Zekerheid over de echtheid van een meteoriet kan alléén gegeven worden door nader onderzoek van deskundigen van een geowetenschappelijk onderzoeksinstituut.
De oudst bekende meteoriet heeft een ouderdom van 4,56 miljard jaar. De meeste meteorieten van asteroïdale herkomst hebben een ouderdom rond 4,5 miljard jaar. Meteorieten van de maan en Mars zijn vaak jonger (enkele miljoenen jaren).
Dagelijks bereikt drie miljoen kilogram meteoriet de atmosfeer, maar de meeste meteorieten verbranden in de dampkring of komen als stof en zandkorrels naar beneden.
De meeste deeltjes hebben een grootte tussen de 1 mm en 1 cm. Waarschijnlijk wegen ze bij het binnen dringen van onze dampkring niet meer dan 0,002 tot 2 gram! stukje gruis groter is dan normaal. Als zo'n meteoor helderder wordt dan de planeet Venus (ongeveer magnitude -4) dan spreken we over een vuurbol.
De meeste meteoren zijn vrij zwak, ongeveer zo helder als de sterren die je kunt zien, maar af en toe is er een zeer heldere meteoor te zien. Zo'n heldere meteoor wordt een vuurbol genoemd. Zeer heldere vuurbollen kunnen explosies vertonen en lang nagloeien.
Grootste meteorietinslag ooit op aarde
De bekendste is de Chicxulubkrater in Mexico, die waarschijnlijk het gevolg is van de gigantische meteorietinslag die 66 miljoen jaar de uitsterving van dinosauriërs veroorzaakte. De meteoriet die de dino's de das omdeed, had een doorsnede van ongeveer tien kilometer.
En voor de sterrenkundigen onder ons: Het verschil met meteoroïden is dat ze in hun baan niet zo dicht bij de zon komen dat ze door smelten licht gaan geven. Het verschil met kometen is dat er minder variatie is in chemische verbinding, en dat de baan rond de zon minder eivormig is.
De kleur van een meteoor wordt bepaald door de ionisatie in de atmosfeer (die weer afhangt van de snelheid van de meteoroïde) en door de samenstelling van de meteoroïde zelf: rood kan wijzen op silicium, oranje op natrium, geel op ijzer, blauw/groen op koper of magnesium en paars op kalium of calcium.
Hoewel de kans bestaat dat er in Nederland (historisch gezien) meer dan zes meteorieten zijn ingeslagen, zijn er alleen zes gevallen bekend waar zowel de vuurbol werd waargenomen en de meteoriet werd gevonden.
In het eclipticavlak (het vlak waarin de planeten rond de zon bewegen) is bezaaid met gruis en stof. De aarde 'veegt' tijdens zijn ronde om de zon aardig wat van dit materiaal op, elke dag wel zo'n 10.000 ton. Elke nacht is er een aantal meteoren te zien, meestal zo'n zes tot vijftien per uur.
Meteorieten waar veel ijzer in zit zijn zeer gevoelig voor oxidatie, verroesten. De kans is groot dat als een meteoriet in het water ligt, deze relatief snel volledig weg roest.
De bewegingsenergie van objecten met diameters van rond de 10 meter en snelheden van 20 km/s is ongeveer gelijk aan 100 kiloton TNT en kunnen bij een inslag zorgen voor een krater. Voor objecten met een diameter van 100 meter kan de kinetische energie oplopen tot ongeveer 100 megaton TNT en zijn de gevolgen navenant.
Deze massa-extinctie is tot op de dag van vandaag een raadsel voor wetenschappers, omdat het een van de meest selectieve is: alle niet-vliegende dino's, pterosauriërs, ammonieten en de meeste zeereptielen verdwenen, terwijl zoogdieren, vogels, krokodillen en schildpadden de meteorietinslag wel overleefden.
Meteorieten zweven rond in ons zonnestelsel. Om de zoveel tijd botsen er stenen tegen elkaar aan in de ruimte, dan komt deze 'steen' in de dampkring terecht. Op dat moment wordt de steen heel warm, het wordt dan een vallende ster of een meteoor.
De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zondag 13 augustus 2023, rond 14 uur, zijn maximum. De meteoren van de Perseïden zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 85 meteoren per uur vallen.
Meteoriet op je hoofd? Wie een meteoriet op z'n hoofd krijgt, kan het vermoedelijk niet navertellen, denkt Langbroek. "In de atmosfeer gaat-ie 11 kilometer per seconde, vlak boven de aarde komt de steen in een vrije val terecht en dendert-ie loodrecht omlaag." Snelheid: 300 km per uur.