De Zwitser hecht grote waarde aan het scheiden van werk en privézaken. Wees ook terughoudend met humor. Zwitsers staan namelijk niet bekend om hun zorgeloze benadering. Mensen ontmoeten is een formele gebeurtenis en kan aanvankelijk wat gespannen verlopen.
Jodelen, vendelzwaaien, Alpenhoornblazen, worstelen: deze en nog veel meer typisch Zwitserse tradities maken sinds jaar en dag deel uit van het leven van de Zwitsers. In Zwitserland staat dit bonte palet van tradities het hele jaar door centraal.
Zwitserland is bekend om zijn natuur; het heeft talloze bergen, dalen en meren.Ook staat Zwitserland bekend om zijn chocola, kazen, horloges en het Rode Kruis. Zwitserland is ook een neutraal land.
In de bergen begroet men elkaar meestal met 'Grüess di', 'Grüezi', 'Grüezi mitenand', 'Hoi zäme' of gewoon 'Hallo'. Ben je in het Franstalige of Italiaanse deel van Zwitserland, dan gelden veelal dezelfde begroetingen als in Frankrijk en Italië.
De huisvesting in Zwitserland is relatief duur, zeker vergeleken met Nederland. Als u daar gaat wonen scheelt het alweer, u wordt ook meer betaald namelijk.
Het mediane salaris in Zwitserland bedraagt 5.700 euro of 6.500 Zwitserse frank (hierna CHF).
Zonder visum of vergunning mag je maximaal drie maanden in Zwitserland verblijven. Daarna kun je een verblijfsvergunning aanvragen waarmee je vijf jaar mag wonen en werken in Zwitserland.
Zwitserland. Het 'Schweizerdeutsch' (het Duits dat men spreekt in Zwitserland) is een erg mooie taal, maar kan soms lastig te verstaan zijn. In de bergen begroeten de mensen elkaar meestal met 'Grüess di', 'Grüezi', 'Grüezi Mitenand', 'Hoi Zäme' of gewoon 'Hallo'.
Zwitserland kent maar liefst 4 officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (alleen gesproken in het kanton Graubünden). Welke taal of talen u tegenkomt bij het zakendoen, hangt af van de regio waar u zaken wilt doen. De taal hoeft overigens geen barrière te zijn.
Door de speciale taalkundige kenmerken van het Zwitserduits groeien Zwitsers in de Duitstalige regio van Zwitserland eigenlijk tweetalig op. 'Hochdeutsch' zien vele Zwitsers als vreemde taal en zij ervaren hierdoor regelmatig een kleine minderwaardigheidscomplex ten opzichte van de vaak zo eloquente Duitsers.
Alle grote warenhuizen, veel winkels, hotels en restaurants en souvenirwinkels accepteren de euro als betalingsmiddel. Het wisselgeld krijg je echter in Zwitserse franken. Wij raden je aan om Zwitserse franken bij pinautomaten te pinnen of met EC-kaart of creditcard te betalen.
De mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland. Bekend van chocolade en de Zwitserse horloges, maar ook diepe meren, kolossale bergen en uitgestrekte weides. Het land waar je maar liefst 48 bergtoppen vindt die meer dan 4000 meter hoog zijn en waar je overal kan genieten van een kaasfondue of raclette.
In Zwitserland is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
De Zwitsers eten veelal hetzelfde als in de omliggende Duitstalige landen. Een veel voorkomend Zwitsers ontbijt bevat vers fruit, noten en muesli. Een portie muesli staat gelijk aan zo'n 158 kcal!
Waar u in Zwitserland ook eet, het zal u zeker smaken! Het middageten wordt in de regel gebruikt tussen 12 en 14 uur, in enkele restaurants ook al iets vroeger.Het avondeten wordt meestal vanaf 18 uur tot 21.30 uur geserveerd.
Sinds de financiële crisis in 2008 zijn de prijzen door de zwakke euro verder gestegen: beleggers vluchtten de eurozone uit en kochten francs – de waarde van de Zwitserse munt steeg daarmee, waardoor alles duurder werd. Om verdere stijgingen te voorkomen, werd de franc aan de euro gekoppeld.
Wel zijn er een aantal producten die nog steeds een stuk duurder zijn in Zwitserland dan in Nederland. Vooral (rood) vlees en alcohol zijn behoorlijk aan de prijs, dat zijn producten die we altijd zelf meenemen of waarbij we kijken voor een alternatief (zoals vlees in blik vanuit Nederland).
Zwitserland is een bondsstaat (federatie) in Midden-Europa, en grenst aan Oostenrijk, Duitsland, Italië en Liechtenstein. Zwitserland is qua oppervlakte iets groter dan Nederland (41.284 km²).
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
De Zwitsers vormen de bevolking van de staat Zwitserland. De term Zwitser is eerder de aanduiding voor een nationaliteit dan voor een homogeen volk.
Voordelen van emigreren naar Zwitserland
Zwitserland is één van de landen met de hoogste levensstandaard. Er is politieke stabiliteit, een prachtige natuur en cultuur en het is één van de veiligste landen in de EU. Daarnaast zijn de scholen en de gezondheidszorg van hoge kwaliteit.
Alleen Zwitsers zelf kunnen een woning kopen.
Dit is wettelijk vastgelegd middels de Lex Koller wetgeving. Deze zelfde wetgeving reguleert ook meteen de uitzonderingen hierop. Jaarlijks worden 1.500 ontheffingen verdeeld over de 26 kantons.
De belastingen in Zwitserland zijn gemiddeld hoger dan in de rest van Europa. Inkomstenbelasting wordt op landelijk, kantonnaal en gemeentelijk niveau geheven. Hoeveel belasting je precies betaald is dus ook afhankelijk van waar je woont in Zwitserland.