Mensen die resultaatgericht zijn weten waar ze naartoe willen. Ze hebben de resultaten voordat ze beginnen helder voor ogen en ze gaan recht op hun doel af. Resultaatgerichtheid heeft een relatie met de competenties Vasthoudendheid en Initiatief en met de mate waarin iemand zich kan concentreren en proactief kan zijn.
Concreet is resultaatgericht werken jezelf doelen stellen en hier met een plan naartoe werken. Hierdoor heb je voordat je een project start duidelijk wat je wilt bereiken en stuur je constant op je beoogde doelstellingen. Daarnaast ga je altijd stapsgewijs te werk aan de hand van een concreet stappenplan.
Een resultaatgerichte manager heeft oog voor het te bereiken resultaat, is doelgericht, vastbesloten, besluitvaardig en duidelijk maar weet ook goed verwachtingen te verduidelijken richting zijn/haar medewerkers.
Bijvoorbeeld omdat je zo doelgericht werkt dat je de opdracht al op donderdag aan de klant kan overhandigen. Resultaatgerichtheid wil ook zeggen dat je blik is gefocust op wat uit je handen komt: het resultaat. De wijze waarop iets tot stand komt is minder belangrijk voor jou.
Ben jij doelgericht? Dat betekent dat jij recht op jouw doel afstevent. Je maakt geen omwegen maar je gaat gericht op jouw doel af. Je bent efficiënt en je laat je niet afleiden, waardoor je geen tijd, energie of aandacht verspilt.
Mensgericht leiderschap gaat om niet tastbare beïnvloeding van de manager op de motivatie, loyaliteit, integriteit, inspiratie en normen en waarden van medewerkers. Bij mensgericht leiderschap ligt de nadruk op het creëren van een motiverende en stimulerende omgeving.
In Resultaatgericht Human Resources Management wordt duidelijk en stapsgewijs de link gelegd tussen organisatiemanagement en Human Resources Management. HRM is geen zelfstandig vakgebied of losstaande afdeling, maar functioneert binnen de context van de organisatie.
Samenwerken betekent met de ander(en) meedenken en meewerken, zich inspannen om een gezamenlijk resultaat te bereiken. Er is een relatie met de competenties Sensitiviteit en Luisteren. Iemand die goed kan luisteren, zal gemakkelijker met anderen kunnen samenwerken.
Kwaliteitsgerichtheid wil zeggen dat je hoge eisen stelt aan je eigen werk en dat van anderen en voortdurend streeft naar verbetering ervan.
Zijn uitdaging is het tegenovergestelde van zijn kwaliteit 'doelgerichtheid', in dit geval is dat 'ruime blik' of 'anderen betrekken en luisteren naar anderen'. Aan zijn kwaliteit is ook een allergie verbonden. In dit geval is zijn allergie ´passiviteit/geen besluit nemen´ en ook ´vaagheid´.
Wanneer je besluitvaardig bent: Begrijp je het belang van jouw beslissing en dat bepaalt de prioriteit en de keuze. Zie je de noodzaak van jouw besluit en begrijp je dat er een knoop doorgehakt moet worden. Overzie je de consequenties van de beslissing die je neemt en laat je die meewegen in jouw besluitvorming.
Werken met competenties zorgt voor een stevige onderbouw voor de hele cyclus van het personeelsbeleid. Bij aanwerving kan je je vacature baseren op het competentieprofiel. In een sollicitatiegesprek peil je naar de mate waarin een persoon de competenties die nodig zijn voor de functie beheerst.
Participatief leidinggeven is een stijl van leidinggeven waarbij de leidinggevende de medewerkers regelmatig uitnodigt om mee te denken, mee te praten en soms ook mee te beslissen. Je schrijft je medewerkers dus niet precies voor wat er moet gebeuren.
NIET DOELGERICHT GEDRAG: de mate waarin de gebruiker gedrag vertoont dat niet zinvol is, niet aan een doel beantwoordt. Dit omvat zowel dwangmatige handelingen (poetsmanie, smetvrees, plukken aan deken, ...)
Wat is doelgericht gedrag? Doelgericht gedrag is zonder je te laten afleiden je doel te behalen. Deze executieve functie heeft langere tijd nodig om te ontwikkelen. Veel leerlingen voeren een taak uit omdat de leerkracht of ouders dit zeggen.
Een doelgericht gesprek is een goed gesprek voeren
Denk aan: Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Laat OMA thuis: stel Oordelen, Meningen en Aannamen uit. Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit (zomaar) Aannemen.
Er zijn veel verschillende competenties die je kan ontwikkelen. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.