Havermelk is minder lang houdbaar – het blijft meestal zo'n zeven tot tien dagen goed in de koelkast als het eenmaal geopend is. Inspecteer, ruik, of proef na dat punt of de melk bedorven is. Is dat niet het geval, drink het dan op, maar gooi het anders weg!
Na openen, moeten alle Alpro producten bewaard worden in de koelkast van max. 7 graden en gebruikt worden binnen 5 dagen.
Havermelk bewaren
Begin je te twijfelen aan de houdbaarheid van de melk? Gooi het dan niet meteen weg, want het kan zomaar zijn dat het nog prima te gebruiken is. Als het nog prima ruikt en er normaal uitziet, kun je de havermerk bewaren en nog prima door je koffie heen doen!
De ongeopende verpakking kan worden bewaard op kamertemperatuur. Geopende verpakking koel bewaren, max. 8 °C.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Ongezoete havermelk van Alpro en Lima
Zuivelvrije melk van granen blijkt behoorlijk zoet te smaken. Dat komt doordat de granen gaan fermenteren.
Na die datum kan het nog veilig zijn om te drinken, maar gaan bijvoorbeeld wel de kleur, geur en smaak achteruit. Controleer daarom hoe het eruit ziet en hoe het ruikt en proef eventueel een klein beetje. Wijkt het af, gooi het dan alsnog weg.
Oatly havermelk
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.
Plantaardige melk en andere zuivelproducten
“Het is niet nodig om het uit de verpakking te halen, je kunt het gewoon in de vriezer te leggen”.
Haver is van nature glutenvrij, dus haverdrank zou dat in principe ook moeten zijn. Toch bevatten haverproducten vaak gluten. Dit komt doordat haver vaak tijdens het produceren besmet raakt met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dit betekent niet dat er geen glutenvrije haverproducten te vinden zijn.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
Haverdrink. Met haverdrink krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Al moet je wel meerdere glazen haverdrink per dag drinken voor een effect.
Water, haver 10%, koolzaadolie, zuurteregelaar (dikaliumfosfaat), calciumcarbonaat, calciumfosfaten, zout, vitaminen (D2, riboflavine, B12), kaliumjodide.
Na opening kun je onze producten tot vijf dagen lang in de koelkast bewaren op een max. temperatuur van 7 °C. Versproducten dienen altijd koel bewaard te worden.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Wanneer melk bevriest zet het uit, wat de verpakking kan beschadigen. Controleer of de verpakking nog intact is voor je de melk ontdooit. Als de verpakking gescheurd is, is het beter de melk niet te gebruiken. Het invriezen van melk kan de structuurkwaliteit van de melk aantasten.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
'De omgevingslucht kan namelijk ook heel schoon zijn en wanneer je het pak in een koelkast van drie graden bewaart, dan zou het ook kunnen dat de plantaardige drink langer te drinken is dan de aangegeven vier of vijf dagen.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Antwoord: Geschifte melk, samengeklonterd melkvet, hoeft niet bedorven te zijn, zoals Jacqueline zelf ook al heeft vastgesteld. Wanneer er veel calcium in de melk zit, kan het spontaan gaan schiften (Utrechts melkgebrek) en als je een zuur toevoegt aan melk, dan schift het sowieso.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.