Het Noors is een Noord-Germaanse of Scandinavische taal met ongeveer 4,5 miljoen sprekers. Het is een officiële taal in Noorwegen. Het Noors is nauw verwant aan de andere twee vasteland-Scandinavische talen, het Deens en het Zweeds. Deze drie talen zijn onderling redelijk verstaanbaar.
Noors is makkelijker voor Nederlandstaligen
Het valt dan veel Nederlandstaligen op dat er behoorlijk wat woorden zijn, die ze kunnen herkennen. Als je Noors al een beetje kunt verstaan zonder dat je de taal hebt geleerd, dan zou die taal toch niet zo moeilijk kunnen zijn. Dit is tot op zekere hoogte waar.
De letter /æ/ klinkt als de 'a' in het Britse woord 'bad', de letter /ø/ klinkt als de klankcombinatie 'eu' in het Nederlandse woord 'sneu', en de letter /å/ klinkt als de 'oo' in het woord 'boor'. De klinkers 'a', 'u' en 'i' zijn vergelijkbaar met de Nederlandse klanken.
Het Noors kent twee verschillende vormen; het Bokmål Noors en het nynorsk. Deze twee vormen verschillen dusdanig veel dat ze als twee afzonderlijke talen beschouwd kunnen worden. Net als Nederlands en Fries bijvoorbeeld. Bokmål is verreweg het meest gebruikt.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Voor Nederlandstaligen is Noors makkelijker dan de meeste andere talen. Dit komt omdat deze twee talen een beetje op elkaar lijken. Je kunt als Nederlandstalige dan ook de betekenis van veel Noorse woorden en zinnen raden. Toch moet je er, zoals met elke taal, tijd en energie in steken om de taal goed te leren.
Denen en Zweden begrijpen elkaar maar voor de helft
Uit onderzoek van onder andere de linguïst Charlotte Gooskens aan de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat slechts zo'n 50 procent van het Deens en Zweeds wederzijds begrijpelijk is. En voor Zweden blijkt het moeilijker Denen te verstaan dan andersom.
1. Afrikaanse taal. Afrikaans heeft veel gemeen met Engels (en uiteraard nog veel meer met Nederlands), en de grammatica is erg eenvoudig. Werkwoorden hoeven niet vervoegd te worden, er zijn geen geslachten en veel woorden zijn overgenomen uit het Nederlands en het Engels.
Noorse medeklinkers
G wordt uitgesproken zoals in Engels “go”. L klinkt altijd zoals in Nederlands “la”. N wordt altijd uitgesproken. S is in het Noors altijd stemloos en klinkt dus nooit zoals de Nederlandse z.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Proef allerlei zoete lekkere dingen zoals bessen, wafels en cider en heerlijke hartige dingen zoals gerookt vlees en een aantal van de beste kazen ter wereld. En vergeet ook de verse vis, schaal- en schelpdieren niet zoals koningskrab, zalm en de overbekende Noorse Atlantische kabeljauw.
De letter Å heeft in Scandinavische alfabetten een lange en een korte uitspraak. De korte versie representeert de /ɔ/. In het Zweeds staat de Å voor /oː/. In het Deens en het Noors is de lange versie uitgesproken als /ɔː/.
Noorwegen verdient bakken met geld aan olie- en gaswinning en heeft daarmee 5,11 biljoen Noorse kronen (607 miljard euro). Als het land al dat geld zou verdelen over alle inwoners, zou iedereen miljonair zijn. Dat meldt de Centrale Bank van Noorwegen. De mijlpaal van 5,11 biljoen werd gisteren bereikt.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels, Frans en Spaans. Maar als Nederlander kan je ook relatief snel Zweeds en Deens leren. De "makkelijke talen" zijn in gemiddeld 23 weken en 575 lesuren te beheersen.
Makkelijke vreemde talen (zo'n 600 uur)
De reden dat deze talen allemaal in de categorie 'makkelijk om te leren' vallen is omdat ze van dezelfde talenfamilies afstammen. Op Noors en Nederlands na, zijn deze Europese talen allemaal afstammelingen van het Romaans.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen.
Hoe begroet je iemand, en hoe neem je afscheid? Hei! Dit is de meest gebruikte manier om “hoi” in het Noors te zeggen. Je kunt aan vrijwel iedereen “Hei” zeggen, ongeacht of je die persoon kent of niet.
hoi (interjection): hei.
Zo kun je goedkoop eten in Noorwegen
Denk aan dingen als pasta en rijst, tomaten in blik, bouillonblokjes, olie, couscous, aardappels, soep, peper en zout, kaas.
In Noorwegen betaal je niet met de euro, maar met de Noorse Kroon (NOK). De Noorse kroon is beschikbaar in munten van 1, 5, 10, 20 kronen, en in biljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen¹.
Buiten de deur eten in luxe restaurants is niet goedkoop in Noorwegen, maar ook niet extreem duur vergeleken Nederland. Voor een simpel diner in een gewoon restaurant waren wij vaak niet meer dan €25/€35 per persoon kwijt.