Enkele voorbeelden van constructiedelen met hun maximale vereiste van U(k)-waarde (Bron, LIVIOS): daken en plafonds = 0,4 W/m²K. muren = 0,6 W/m²K. vloeren mits contact buitenomgeving = 0,6W/m²K.
Hoe beter het isolatiepakket, hoe hoger de R-waarde. Om de R-waarde van een pakket dat uit meerdere lagen bestaat te berekenen telt u de R-waardes gewoon op. Formule: R-waarde = dikte isolatie / λ-waarde. Vul hieronder de dikte en de λ-waarde (in W/mK) van de isolatie in om de R-waarde te berekenen.
De R-waarde is het isolatievermogen van materiaal. Een hoge R-waarde betekent een zeer goed isolerend materiaal. De isolatiewaarde wordt berekend aan de hand van de materialen en de dikte hiervan. De R-waarde zie je vooral terug bij onder meer dubbel glas, wanden, vloeren en daken.
* m²K/W = de isolatiewaarde van een constructiedeel, zoals het dak of de muur.
Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.
De K-waarde of Ug-waarde van isolerende beglazing...
De Ug-waarde (vroeger K-waarde) geeft dus aan hoeveel warmte er per seconde door 1 m² isolerend glas gaat bij een constant verschil in temperatuur tussen de binnen en buitenomgeving. Hoe lager dit getal, hoe beter de isolerende waarde.
Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
De Rd-waarde geeft hierbij dus de weerstand weer van een enkel materiaal in een constructie. De Rc-waarde geeft de weerstand weer van de totale constructie en is een optelsom van de Rd-waardes.
Voor de isolatiewaarde van steenwol geldt dat de rd waarde afhankelijk is van de dikte van het materiaal. Zo zijn er rollen steenwol van 10 cm met een rd-waarde van 2,7 te koop, maar ook rollen van 16 cm met een rd-waarde van 4,10. Voor de rd-waarde geldt hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatiewaarde.
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
Hoe werkt het? Op de thermografische luchtfoto kan je dus zien hoeveel warmte via de daken van de huizen verloren gaat. Dit geeft een indicatie voor de mate waarin een dak geïsoleerd is. Een beter geïsoleerd dak zorgt voor meer comfort en kan voor een flinke besparing op de energiefactuur zorgen.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
Een niet geïsoleerd dak is dun en vaak zijn de balken en het dakbeschot zichtbaar. Als het dak dikker is, kun je soms bij niet afgedichte openingen rond afzuigbuizen zien of er isolatiemateriaal in het dak zit. Ook als er onder een dakpan een folie zichtbaar is, is dat meestal een teken dat er isolatie aangebracht is.
De Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 3.5 m² K/W bedragen. Hoe je die waarde bereikt, en wat voor isolatiemateriaal je gebruikt, mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Bovendien moet de gehele oppervlakte van dakisolatie voorzien worden.
Wilt u zeker weten of de spouwmuur van uw woning juist wel of niet geïsoleerd is dan is een zogenaamd endoscopisch onderzoek de meest betrouwbare manier om bevestiging te krijgen. Een kleine camera wordt via een gaatje in de muur gebracht en laat direct zien of de spouwmuur van isolatie is voorzien.
Aan de productiedatum kunt u zien hoe oud uw dubbel glas is
Bij dubbel glas, ziet u aan de binnenkant van uw ruit in het aluminium de productiedatum gedrukt. Overweeg bij het vervangen van uw ruit HR++ glas.
Driedubbel glas is op het moment het meest isolerende glas op de markt. Het is maar liefst 5 keer beter isolerend dan enkelglas. Triple glas heeft een zeer lage U-waarde tussen de 0,5 en 0,9. Hoe hoger het getal van de U-waarde, hoe meer warmte het glas doorlaat, dus hoe slechter de isolatie.
HR++ isoleert uitstekend. HR+++ glas heeft een U-waarde tussen 0,5 en 0,9 en heeft daarmee de laagste U-waarde. Dit wordt ook wel driedubbel of triple glas genoemd. Dit isolatieglas bespaart de meeste energie, maar is daarnaast wel het duurste.