Heeft u het plastic kaartje bewaard waaruit u uw simkaart drukt? Hier kunt u waarschijnlijk uw pukcode vinden. Uw puk code kan ook op de brief staan, die u bij het ontvangen van uw simkaart heeft gekregen. Daarnaast kunt de puk code vinden in uw persoonlijke omgeving van uw provider.
Deze speciale code is vaak geprint op het plastic kaartje, waar je ook je simkaart uitdrukt. Is dat niet het geval? Bekijk dan bijgeleverde brief, want dan is de code daarop te vinden. Bewaar dit plastic kaartje of brief dus goed, of kies er bijvoorbeeld voor om de code op te slaan in je telefoon zelf.
Als je simkaart geblokkeerd is, vraagt je telefoon om de pukcode. Weet je niet uit je hoofd wat deze 8-cijferige pukcode is? Dan kun je deze terugvinden in het pakketje waar je simkaart destijds in zat.
Bewaar je pukcode goed
Als je je pukcode hebt gevonden, dan is je probleem al bijna opgelost. Het enige wat je nog moet doen, is het invoeren van de code. Voer deze in op je mobiele telefoon en je simkaart is gedeblokkeerd. Vervolgens dien je een nieuwe pincode in te stellen.
Als je een nieuwe simkaart hebt is de code meestal vier keer nul. Bij sommige providers is de code anders, deze vind je dan op het kaartje dat bij de simkaart wordt geleverd. Het is in beide gevallen verstandig om de code te wijzigen. Dit vanwege de veiligheid.
Je simkaart wordt definitief geblokkeerd wanneer je de PUK-code 10 keer verkeerd invoert. Wanneer dit gebeurt verschijnt er op je scherm het bericht: kaart geblokkeerd. Je kunt de simkaart helaas niet meer deblokkeren.
Iedere simkaart heeft een eigen nummer, een zogeheten ICC-ID (Integrated Circuit Card ID). Dit nummer bestaat een reeks van zo'n 13 cijfers, letters en tekens. Het nummer valt te herkennen aan de eerste vier cijfers, namelijk '8931'. Een simkaartnummer is dus niet hetzelfde als een pukcode of een pincode.
Als u 3 maal een foute code ingeeft, wordt uw kaart voor de veiligheid automatisch geblokkeerd. Hebt u uw kaart op deze manier geblokkeerd? Dan kan u die gemakkelijk zelf deblokkeren via de MOBILEbanking app: Parameters > Mijn kaarten > kies de kaart > Pincode beheren.
Een simkaart ontgrendel je met een pincode. Als je driemaal de verkeerde pincode hebt ingevoerd, dan heb je de PUK-code nodig. Deze code vind je meestal in de persoonlijke inlogomgeving op de website van je provider.
Indien je 3x na elkaar de foutieve PIN code ingeeft van de identiteitskaart, dan is deze geblokkeerd, je kan deze terug heractiveren door middel van de PUK code. Heb je het document nog met de codes is er geen enkel probleem, kom met je identiteitskaart en de codes naar de dienst burgerzaken.
Het opvragen van je pincode duurt uiterlijk drie werkdagen. Kies daarom tot die tijd voor een andere betaalmethode, bijvoorbeeld je bankpas.
Omdat een pincode uit vier cijfers bestaat, zijn er 10x10x10x10 pincodes mogelijk. Dat zijn er dus 10.000. Pincodes zoals 1111, 1234 en 4444 worden als onveilig beschouwd.
De simkaart is beveiligd met een pincode. Je ontgrendelt hem door de simcode in te voeren. Deze bestaat uit 4 cijfers en is meestal 0000. Deze voer je in als je de telefoon opstart of als je een nieuwe simkaart in je smartphone stopt.
De puk code is een 8-cijferig getal, wat vast staat en gekoppeld is aan je simkaart. Deze code krijg je dus van de provider en is niet te wijzigen.
De pukcode is de persoonlijke ontgrendelingscode van je simkaart. Zodra je de pincode drie keer foutief hebt ingevoerd, blokkeert je simkaart. Om je telefoon weer te activeren gebruik je de pukcode. Deze code wordt bij je simkaart geleverd en bestaat uit acht cijfers.
Je vindt je pin- en pukcodes en pukcodes terug op het kaartje waaraan jouw simkaart was bevestigd of op je welkomstbrief.
Mobiel geblokkeerd
Als je 3 keer een verkeerde pincode hebt ingevoerd, blokkeert je telefoon. Je kunt deze ontgrendelen met je pukcode. Je vindt jouw pukcode in MijnKPN. Je kan op grijze blokje klikken om de PUK-code beter te kunnen lezen.
Je sim is beveiligd met een pincode, om misbruik te voorkomen. De standaard pincode van je kaart is 0000. Als je 3 keer een verkeerde pincode hebt ingevoerd, blokkeert je sim. Je hebt dan de pukcode nodig om je sim te ontgrendelen.
De pincode van je simkaart wijzigen op een Android telefoon
Open het instellingenmenu.Kies 'Schermvergrendeling en beveiliging'.Selecteer 'Andere beveiligingsinstellingen'.Kies 'Pin simkaart wijzigen'.
Wanneer u 3 maal de verkeerde pincode intoetst, zal uw betaalpas blokkeren. Neem in dat geval contact op met de bank die de betaalpas uitgegeven heeft. Is iemand anders op de hoogte van uw pincode? Dan is het verstandig om uw betaalpas te laten blokkeren.
Lang niet alle banken staan toe dat je zelf de pincode van je nieuwe of bestaande betaalpas kiest of aanpast. De pincode van je bankpas wijzigen is op dit moment mogelijk bij ABN Amro, SNS, ASN, Regiobank en Bunq.
Dus na de juiste pukcode geef je weer een nieuw verzonnen pincode. Gaat het om een telefoon code, die moet je gewoon weten. Als je die vergeten bent, dan heb je een probleem en moet je je volledige toestel terug zetten naar fabrieksinstellingen en dan weer opnieuw instellen.
2. Hoeveel kost een eID? Een eID kost 20 €, ongeacht de leeftijd van de aanvrager.