Echte lavendel Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een van de sterkste soorten.
In een witte border staat de indrukwekkende Lavandula angustifolia 'Alba' erg mooi, heb je maar een klein tuintje kies dan de dwergvorm 'Nana alba', met sneeuwwitte bloemen. De mooiste roze zijn 'Miss Katherine' (75 cm) en 'Loddon Pink'; 'Rosea' is een klassieker.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Heel aantrekkelijk en bijzonder opvallend is Lavandula Stoechas (Kuiflavendel/Vlinderlavendel). In tegenstelling Lavandula angustifolia bloeit dit soort wat eerder. Ook zijn bloem ziet er anders uit.
Lavandula angustifolia
Deze lavendelsoort kan 25 cm hoog worden of tot wel 2 meter. Vaak wordt de lavendel teruggesnoeid, maar als je dat niet doet dan kan de struik dus veel hoger worden. Lavendel angustifolia is winterhard en bloeit van juli tot september.
De lavendel houdt van een zonnige standplaats en in een goed doorlatende kalkrijke grond. De lavendel kan het hele jaar door gepland worden, maar de beste periode om de lavendel te planten is wanneer de grond nog warm is. Dit is in het voorjaar of najaar.
Stap 2: wel kalk, geen mest en water
Mesten moet u juist niet doen. Dan legt uw lavendel namelijk het loodje. Ook water geven is niet nodig en verstandig, tenzij het lange tijd tropisch warm is. Natuurlijk moet lavendel in potten wel af en toe een gietertje krijgen.
Wil je een langbloeier, kies dan voor de zilvergrijze 'Silver Blue', die doorgaat tot in oktober. Met de 'Alba' heb je een goede witte variëteit. Echte lavendel Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een van de sterkste soorten.
Franse lavendel (Lavandula stoechas), ook wel kuiflavendel of vlinderlavendel genoemd, is een plant uit de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Het is een sterk vertakte en opvallend geurende dwergstruik. De soort komt voor in het Middellandse Zeegebied op droge, steenachtige rotshellingen.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
2 Lavandula angustifolia (lavendel)
Behalve een rijke bloei met mooie lila bloeiaren, die heerlijk geuren, heeft deze lavendel ook mooi zilvergrijs blad dat bij aanraken een intense lavendelgeur verspreidt. De kleine bloempjes bevatten veel nectar, bijen en vlinders komen er dan ook massaal op af!
Heb je een Lavendel 'hidcote' (Lavandula angustifolia) in de tuin staan die je het liefst jarenlang in bloei zou willen zien? Dat kan, want deze plant is winterhard en kan vrijwel elke winter overleven.
Lavandula angustifolia 'Hidcote Blue' - bloeit met intens blauwe, geurende bloemen van juni tot augustus. Doordat deze lavendelsoort niet hoger wordt dan 40 cm is hij ook ideaal als bodembedekker.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.
Kuif- of vlinderlavendel (lavandula stoechas)
De bloemen hebben een 'vlaggetje', van een afstand lijkt het alsof er een vlinder op geland is. Deze soort is niet winterhard. Het zijn ideale potplanten: ze bloeien de hele zomer zolang je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt.
Lavandula angustifolia (lavendel) is een geurende wintergroen struikje. De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt. Lavendel verdraagt droogte en staat graag op een plek in de volle zon.
De gewone of Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) is eigenlijk geen kruid, maar een kleine struik. De plant wordt al eeuwen gekweekt door apothekers en in kloostertuinen vanwege de geneeskrachtige werking. Er zijn veel variëteiten van de Engelse lavendel.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Je hanteert dus best een plantafstand van 7 à 9 plantjes per vierkante meter. Voor de grotere maten neem je er 7 per vierkante meter tenzij je je border snel wil "dicht" hebben, dan neem je er best ook 9.
Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Het is dus sterk af te raden om lavendel te bemesten.
Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.