Van alle ondergronden waarop tennis wordt gespeeld, is gravel met voorsprong de traagste. Als een bal op een gravelbaan botst, behoudt hij gemiddeld maar 59 procent van zijn snelheid. Ter vergelijking: op hardcourt is dat 68 procent, op gras - traditioneel de snelste ondergrond - 70 procent.
Tennis wordt op de hele wereld op verschillende soorten ondergrond gespeeld: Gras. Kunstgras. Gravel.
Gras is een 'snelle' ondergrond. De bal blijft na het stuiteren laag en kaatst sneller door. Bovendien is gras tricky: de bal kan na de stuit glijden of van richting veranderen omdat het gras niet helemaal regelmatig is.
Smashcourt is beter tegen weersomstandigheden bestand dan gravel, zeker indien deze baan ook op een lava ondergrond wordt aangelegd, en kan dan ook het hele jaar door bespeeld worden. Smashcourt behoort tot de categorie 'Roodzand kunstgrasbanen'.
Gravel is een vermalen baksteen. Voor de tennissport worden deze bakstenen op een precieze wijze geselecteerd op basis van kleur en kwaliteit. Ze worden gemalen en gemengd met een bindmiddel. Het resultaat is een zacht drainerend materiaal dat naast een perfecte binding ook een uitstekende waterdoorlaatbaarheid heeft.
Onze gravelbanen hebben een goede drainage en drogen redelijk snel. Dat wil niet zeggen dat de banen dan direct bespeelbaar zijn. Wacht ten minste 45 minuten tot een uur ook al ziet de baan er droog uit. De toplaag kan er droog uitzien, de laag eronder heeft langer de tijd nodig om te drogen.
Afhankelijk van de ondergrond, de aan te leggen onderbouw voor het systeem, de uiteindelijke toplaag en het aantal velden ben je bij een tennisbaan minimaal 54.000 euro kwijt (gravel); zandkunstgras (rood) op gebonden ondergrond kost rond de 100.000 euro.
Tennisschoenen met een clay zool hebben een harde rubberzool met een diepvisgraatprofiel. Deze zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Het visgraat profiel ligt op de schoen, niet erin zoals bij de gravel zool.
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan.
Plexipave is dé baansoort waar de Australian Open momenteel op gespeeld wordt. Hoewel Plexipave in het buitenland veelal op buitenbanen wordt aangelegd, is het in Nederland met name in opkomst bij indoor tenniscentra.
Hardcourt is een harde ondergrond voor tennisbanen, op basis van beton of asfalt, waarop een rubberachtige coating is aangebracht die de onderlaag waterdicht afdekt en geschikt is om de belijning op aan te brengen..
Een tennisbaan die u het hele jaar kunt bespelen noemen we een all weather tennisbaan. Dit type baan is beter bestand tegen regen en vorst dan de traditionele gravelbanen. Met een all weather baan biedt u uw leden de gelegenheid om onder bijna alle weersomstandigheden te tennissen, ook in de winter.
De hoogte van het net moet in het midden 0.914 m (3 voet) bedragen, waar het strak moet worden neergetrokken door een band (nettrekband). Een band zal aan de bovenzijde van het net de koord of de metalen kabel bedekken. De netband en de nettrekband moeten volledig wit zijn.
Gravel wordt vaak gebruikt als ondergrond bij tennisbanen, omdat het een goedkoop materiaal is. Het heeft daarentegen wel veel onderhoud nodig en moet bijvoorbeeld na elke wedstrijd aangeveegd worden. Daarnaast kan een gravelbaan niet gebruikt worden bij temperaturen onder het vriespunt.
Kenmerkend voor de kleibaan is de rode tot oranje ondergrond. Van alle vier de typen banen is het spel op de kleibaan het langzaamst. Dit komt omdat de tennisbal diep in de klei graaft als hij de grond raakt voordat hij weer omhoog stuitert. De wrijving tussen de kleikorrels en het vilt vertraagt de bal extra.
French court
Dit type baan zit tussen een kunstgrasbaan en een gravelbaan in. Zij het dat de baan speltechnisch gezien het meest in de buurt van een gravelbaan komt. Grote voordeel van dit type baan is dat er gebruik wordt gemaakt van goed zichtbare pvc-belijning.
Het klinkt als een cliché, maar de iets duurdere tennisschoenen zijn vaak gemaakt van een beter materiaal en geven ook meer stabiliteit. Daarnaast gaan ze vaak langer mee.
De zool van loopschoenen is daarentegen gemaakt van een zacht materiaal. Ze zouden snel slijten tijdens het tennissen. Bovendien hebben loopschoenen een zeer diep profiel. Dit profiel is ongeschikt om te tennissen omdat het te ver in de grond grijpt.
Tennisschoenen voor hardcourts
Eigenschappen die de schoen moet hebben: Een stevige buitenzool die met de uitdagingen van een hardcourt overweg kan. Demping en veerkracht aangezien hardcourt meedogenloos kan zijn voor je voeten en benen. Een stevige bovenkant die je stabiliteit biedt als je over de baan beweegt.
Bij motregen mag er gewoon getennist worden, de speeleigenschap verandert hierdoor wel. Zodra het hard begint te regenen is het advies om te stoppen met tennissen. Het toch doorgaan met tennissen bij regenval zal niet direct leiden tot schade aan de banen, maar de speleigenschappen gaan wel drastisch veranderen.
Om een indicatie te geven van de kosten voor een gemiddelde padelbaan (zonder extra zettings- en funderingsmaatregelen) moet je denken aan een prijs rond de 65.000 euro exclusief BTW (2021). Dit kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van de locatie en uitgangspunten.
Door overdag te sproeien zorg je ervoor dat het gravel binding houdt en ontmenging tegengaat (kneedbaar blijft). 's Nachts sproeien zorgt er voor dat vocht ook de lava bereikt, waardoor het gravel overdag door de capillaire werking (afgifte van water aan de gravel toplaag) van het lava vochtig blijft.
Tennisveld afmetingen
Een tennisbaan dient rechthoekig te zijn. Het heeft een lengte van 23,77 meter (= 78 feet). Een enkel tennisveld heeft een breedte van 8,23 meter (= 27 feet). Een dubbel tennisveld is 10,97 meter (36 feet) breed.
Er passen 2 padelbanen op één tennisbaan: een verdubbeling dus van de inkomsten uit baanhuur. Door de populariteit van de sport zijn de ledenaantallen in korte tijd weer toegenomen.