Smaak. Dragon heeft een anijsachtige smaak en wordt veel gebruikt in de Franse keuken. Gebruik het bijvoorbeeld in een bearnaisesaus, stoofschotels en in gerechten met ei, paddenstoelen, vis, kip of aardappelen. Ook hoort dragon thuis in het kruidenmengsel 'fines herbes' samen met peterselie, kervel en bieslook.
In de Nederlandse keuken gebruikt men dragon bijvoorbeeld in stoofschotels, gerechten met ei, champignons, vis, kip of aardappelen. Daarnaast is het erg lekker in sauzen, zoals bearnaisesaus, mosterdsaus en vinegrettes. Van dragon worden meestal alleen de bladeren gebruikt en dan ook slechts een paar blaadjes.
Kun je geen verse dragon vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je de gedroogde variant in een potje. Of vervang het kruid door kervel, basilicum of venkelzaad.
Het kruid is zo ontzettend veelzijdig, bezit een typische geur en smaak en kan zowel rauw als warm in gerechten worden gegeten. Een moes- of kruidentuin zonder dragon is niet compleet, zeg dat wij het hebben gezegd. Geef dragon een plekje in de zon, het liefst op een voedzame, humusrijke bodem die goed doorlatend is.
Dragon is een goede bron van de mineralen calcium en kalium en is bovendien rijk aan vezels. Calcium heb je onder andere nodig voor de instandhouding van sterke botten en tanden en de normale stolling van je bloed. Kalium helpt je bloeddruk goed te houden.
Franse dragon is zoet en aromatisch en heeft een peperachtige anijsachtige smaak, terwijl de Russische dragon een bittere, minder uitgesproken smaak heeft. Franse dragon is waarschijnlijk via veredeling uit Russische dragon ontstaan.
De Franse naam estragon kan je vertalen als kleine draak. Lang heeft men geloofd dat dit kruid soelaas bracht bij beten van giftige reptielen, vandaar dus waarschijnlijk de link met draakjes. De geslachtsnaam Artemisia verwijst naar de Griekse godin van de jacht: Artemis.
Dragon heeft een anijsachtige smaak. Dragon kun je zo gebruiken: Het hoort thuis in het kruidenmengsel 'fines herbes' samen met peterselie, kervel en bieslook. Gecombineerd met bloemkool, spinazie of bleekselderij.
Dragon bestellen | Albert Heijn.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Oregano is een van de meest veelzijdige kruiden die er zijn, en het werkt heel goed als een dragon-alternatief. Het grote verschil hier is dat oregano een iets bitterder smaakprofiel heeft dat een beetje scherp kan zijn als het droog is. Je kunt dat echter bestrijden door waar mogelijk verse oregano te gebruiken.
Bij het gebruik van dragon in uw recept, zoals bijvoorbeeld kipgerechten of bloemkool, gebruikt u alleen de blaadjes. Voeg de dragon ook pas aan het einde van de bereiding toe. U kunt de dragon met een scherp mes fijn snijden of eventueel fijn knippen voor in eiergerechten of bearnaisesaus.
Artemisia dracunculus, ofwel dragon wordt ook wel drakenkruid genoemd.
Zet verse dragon in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Zo is het een paar dagen houdbaar. Je kunt dragon ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in.
De anijsplant (Pimpinella anisum) komt in het wild voor in een aantal landen rondom de Middellandse Zee en westelijk Azië. Het is een echt Oriëntaalse specerij met een smaak die wat doet denken aan drop. Ook de aromatische kruiden en specerijen koriander, venkel, dille en karwij zijn familieleden van de anijs.
Verse fijngehakte dragon is lekker bij eieren, vis, schelpdieren, kip, kalkoen en sauzen. Je kunt dragon probleemloos meekoken. Het bekendste recept met dragon is bearnaisesaus, maar ook in tartaarsaus en vinaigrettes smaakt dragon lekker.
Dragon houdt van een warme, zonnige, niet te vochtige standplaats en een voedselrijke bodem. De meerjarige plant wordt ca. 60 tot 120 cm hoog. In de tuin is het raadzaam de planten in de herfst terug te snoeien en tegen vorst te beschermen.
Dragon kun je het beste voor de bloei oogsten, omdat de smaak van de bladeren van de dragon dan het sterkste is. Gebruik het kruid het liefst vers en met mate, zodat de smaak niet gaat overheersen. Maar, je kan dragon ook drogen en invriezen.
Dragonazijn. Dragonazijn is ook een populaire soort, want deze azijn is naast water en witte wijn het derde deel van gastrique, de basis van bearnaisesaus. Zoals de naam het zegt: dragonazijn is wittewijnazijn waaraan dragonstengels zijn toegevoegd.
Dragon is een meerjarig kruid wat tot 60 tot 120cm hoog kan groeien. De plant groeit zowel op droge als op vochtige grond en staat het liefst in de halfschaduw of de volle zon. Dragon heeft smalle bladeren met een bittere, peperachtige anijssmaak.
Vanaf begin juni is het mogelijk om de jonge dragon uit te planten in de moestuin. Ook is het mogelijk om dragon direct in de volle grond van de moestuin te zaaien, dit kan vanaf half mei. Na opkomst van de plantjes kunnen dienen deze te worden uitgedund of verplaatst zodat een plantafstand van circa 50 cm ontstaat.
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.