Een rooilijn is de grens tussen de openbare weg en de aangrenzende (private) eigendom. Een rooilijn is niet hetzelfde als een bouwlijn. Een rooilijn is het begin van een private eigendom, die grenst aan de openbare weg. En een bouwlijn is de onzichtbare lijn die bepaalt vanaf waar de woning mag gebouwd worden.
Bestemmingsplan. De rooilijn is vastgelegd in het bestemmingsplan. De ligging van de rooilijn is te vinden op de plek waar ook de enkelbestemming staat. Bekijk de enkelbestemming voor uw woning met een Bestemmingsrapport.
De rooilijn is in Nederland een lijn die bij het bouwen niet overschreden mag worden. Deze lijn wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voor- en achtergevelrooilijn bepalen de plaats van de voor- en achtergevel van een gebouw.
De rooilijn is de huidige of de toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. De rooilijn wordt vastgesteld in een rooilijnplan. Bij ontstentenis van een rooilijnplan, vastgesteld volgens dit decreet is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen.
De gemeente kan altijd voor je nagaan of er een voorgevelrooilijn in het bestemmingsplan is opgenomen. In dat geval weet je direct wat de voorkant van het gebouw is. Ook kan er in het bestemmingsplan een definitie van het begrip voorgevel worden gegeven.
vastgelegde gewenste grens tussen het openbaar domein (de weg) en de aangrenzende private gronden. Een rooilijn is dus niet per definitie de huidige grens tussen je perceel en de openbare weg: de rooilijn kan door je voortuin lopen, maar deze kan evengoed vóór je haag, muur of afsluiting lopen.
Nee, een woning heeft in het kader van het vergunningvrij bouwen altijd maar één voorgevel. Voor het bepalen welke gevel de voorgevel is, wordt afgegaan op de ligging van de voorgevelrooilijn , zoals die in het bestemmingsplan of in de bouwverordening is aangegeven.
De bouwlijn, de term zegt het zelf, is de lijn vanaf waar je moet beginnen bouwen (waar je voorgevel komt te staan). Niet te verwarren met de rooilijn. Die geeft de grens aan tussen jouw perceel en het openbaar domein (dat kan bijvoorbeeld de straat zijn). Het is dus zaak om niet over de rooie te gaan.
De achtergevelrooilijn is evenwijdig aan de voorgevelrooilijn. De ligging van deze lijn kan zich echter, volgens de bouwverordening, op vijf verschillende wijzen manifesteren. Dit is afhankelijk van het soort bebouwd of te bebouwen bouwblok. Het voert te ver hier uitgebreid op in te gaan.
En onder voorgevel wordt volgens het bestemmingsplan verstaan: de naar openbare zijde gekeerde geval van het hoofdgebouw die door zijn aard, functie, constructie of uitstraling als belangrijkste gevel kan worden aangemerkt.
De bouwlijn is een verplichte lijnrichting die je moet volgen wanneer je een nieuwe woning bouwt. De bouwlijn wordt uitgezet door landmeters die door de gemeente worden aangesteld. De aanvraag gebeurt door de bouwheer.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter. Indien de bijbouw tegen een aanpalend gebouw wordt gebouwd, mag het tot de perceelgrens gaan als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
bouwen in tweede bouworde is het inplanten van gebouwen waarbij diepere bouwpercelen worden bebouwd door twee achter elkaar liggende constructies. Eén constructie is rechtstreeks toegankelijk vanaf de straat en een tweede toegankelijk via een private weg.
Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u bekijken welk bestemmingsplan van toepassing is op uw perceel. U kunt bestemmingsplannen ook inzien bij de gemeente.
De bouwlijn is de lijn die bepaalt waar de voorgevel van je woning moet komen. Dit is niet hetzelfde als de rooilijn. De rooilijn is namelijk de lijn die de grens aangeeft tussen openbaar domein en privé eigendom.
a) Voorbouwlijn: bouwlijn waarachter de voorgevel van een gebouw geplaatst is of geplaatst kan worden.
Voorgevelbouwlijn: denkbeeldige lijn die op de plaatsen zonder voortuinstrook samenvalt met de rooilijn, en op de andere plaatsen de grens vormt tussen de voortuinstrook en de bouwstook, 13.
Een gebouw is elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt. Huizen en schuurtjes zijn dus zowel bouwwerken als gebouwen, omdat zij overdekt zijn met een dak en met wanden omsloten zijn.
Wanneer er geen rooilijnplan beschikbaar is, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. Er zijn gewestelijke rooilijnplannen die de rooilijnen aan gewestwegen vastleggen, en gemeentelijke rooilijnplannen die dat doen voor rooilijnen aan gemeentewegen.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
UiTPAS is een persoonlijke spaar- en voordeelkaart waarmee je UiTPAS-punten kan sparen of kortingen kan krijgen bij vrijetijdsactiviteiten.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2 mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2 mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2 mag je 15m2 bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.