“Die coating is een geel of rood laagje dat tijdens het rijpen om de meeste Hollandse kazen wordt aangebracht, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. De coating wordt gemaakt van polyvinylacetaat, een soort plastic”, vertelt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit aan nieuwssite Nu.nl.
Cheese wax is een speciaal soort wax dat speciaal bedoeld is voor het conserveren van kazen. Het werkt als een afdichting, sluit schimmel en bacteriën buiten en houdt de kaas binnenin vers. Hoewel cheese wax op paraffine is gebaseerd, is het beter geschikt voor het conserveren van kaas dan gewone paraffine wax.
De waslaag van Mini Babybel® zorgt voor een beschermende laag rond de kaas, en behoudt de versheid ervan. De cellofaan verpakking is essentieel om twee redenen. Enerzijds dient het ter volledige bescherming van de kaas en voorkomt dat de waslaag ervan schade oploopt tijdens het vervoeren.
Zachte kazen
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
De was op kaas is ontworpen om een veilige coating te bieden . Het helpt de groei van ongewenste schimmel te voorkomen, terwijl het vocht van de kaas behouden blijft en voorkomt dat deze uitdroogt. Als het gaat om het genieten van uw kaas, kunt u gewoon in de was snijden alsof het een cake is.
In het geval van de hierboven genoemde vreemde materialen is het antwoord waarschijnlijk nee. De dikke, rode was van een Goudse kaas zal je niet doden als je het eet , maar het is nauwelijks aantrekkelijk als iets dat de smaak of textuur van de kaas verrijkt. (Je hebt waarschijnlijk vaker was van voedingskwaliteit ingenomen dan je denkt.
Als het goed wordt gedaan, zou uw gewaxte kaas jaren mee moeten gaan totdat u klaar bent om het te gebruiken. Zodra uw gewaxte kaas klaar is om te eten en u erin snijdt of anderszins de waslaag verwijdert, bewaart u het in de koelkast om de smaak te behouden en schimmelvrij te blijven.
Door het lange rijpingsproces kan de korst een uitgesproken smaak hebben: ze is eetbaar, maar zelden lekker.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De Clemont Rouge is een toegankelijke roodkorst kaas.
Bedankt voor de feedback! De cellofaanverpakking is bedoeld om de was vers te houden. Anders zou het uitdrogen en zouden onze heerlijke kazen niet zo lekker zijn. Het houdt de kaas ook langer vers, zodat u ervan kunt genieten tot de houdbaarheidsdatum.
Babybel is zo duur wegens de verpakking. In feite is Babybel van dezelde familie als Bonbel, die in grotere porties te verkrijgen is. Op die manier is het al een stuk goedkoper.
Babybel-kaasjes zijn kleine snacks die bij kinderen populair zijn. Om de kaasjes zit een niet eetbare waslaag.
Wax Korst: Sommige kazen, zoals Goudse en Edammer, zijn bedekt met was om ze te beschermen tijdens het rijpen. De waskorst is niet eetbaar en moet worden verwijderd voor het eten . Stoffen Korst: Sommige kazen, zoals Cheddar, worden tijdens het rijpingsproces in doek gewikkeld om lucht te laten circuleren.
Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
De makkelijkste en veiligste manier om een kaas in wax te openen is met een kaasschaaf . Een kaasschaaf is een klein, scherp metalen apparaat dat speciaal is ontworpen om kaas te snijden. U kunt de kaasschaaf gebruiken om eenvoudig door de wax te snijden en de kaas te openen.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.
Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit
Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Gewassenkorstkaas, roodbacterie-kaas, of ook wel roodflorakaas genoemd zijn zachte kazen waarvan de korst is behandeld met een bepaalde vloeistof en niet door een schimmel, maar met behulp van een bacterie verder rijpt. De korst kan van grijsachtig tot oranje tot rood gekleurd zijn.
Kaassoorten met oneetbare korst
Gewaxte korstkazen zoals Goudse kaas en cheddar kaas . Zeer lang gerijpte natuurlijke korstkazen zoals Parmigiano of Queso Invierno Extra Aged.
De oranje coating, vaak aangetroffen op kazen als Gouda en Beemster, is een beschermende plastic laag die de kaas afschermt van schimmels. Aan deze plastic coating wordt vaak ook nog het schimmelwerende middel natamycine (E235) toegevoegd. De concentratie hiervan is gelukkig zo laag dat je er niet ziek van wordt.
Hoe en hoe kun je Goudse kaas bewaren? Deze kaas uit Holland is tot 10 dagen houdbaar als hij jong is en 15 dagen tot 3 weken als hij oud is. Om hem vers te houden en een heerlijke smaak te garanderen, raden we je aan hem in een luchtdichte doos in de koelkast te bewaren .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het type kaas is de belangrijkste overweging: harde kaas blijft langer goed en vormt minder snel een gezondheidsrisico, terwijl zachte en verse kazen gekoeld bewaard moeten worden en maximaal twee uur buiten de koelkast moeten blijven. Ongeacht de kaas, als u deze langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan, kan dit de kwaliteit en smaak veranderen.