Ga naar je huisarts, tandarts of specialist om aften te behandelen als: De afte niet binnen 2 weken geneest. Je vaak last van aften hebt. De afte begint te bloeden.
Probeer je aft niet teveel te irriteren tijdens het eten. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat het eten niet (of zo min mogelijk) in aanraking komt met de aft. Zure dranken zijn bijvoorbeeld frisdranken of sinaasappelsap. Ook dit, net zoals pittig eten, kan erg pijnlijk zijn als je last hebt van een aft.
Aften zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer u echter last heeft van aften en hoge koorts raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts en/of tandarts, omdat er in dit geval sprake kan zijn van een infectieziekte.
Dat kan je in sommige gevallen op het spoor komen door in een dagboekje bij te houden wat je eet en doet en wanneer de aften optreden. Zo kan je de relatie tussen de oorzaak en het ontstaan van aften achterhalen. Raak aften zo min mogelijk aan, want als ze kapot gaan verergeren de klachten. Niet pulken of bijten dus!
Gorgelen en spoelen met zout water (is wel pijnlijk). Middelen speciaal tegen aften. Aanstippen met een pijnstillende vloeistof, zoals lidocaïne. De pijn kan enigszins worden tegengegaan door paracetamol (bij heftige pijnen) en voor kinderen ook met een waterijsje.
Ze doen vaak pijn. Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen. Mondgel met lidocaïne kan helpen: bij veel pijn.
In het algemeen geldt dat hoe groter het zweertje is, hoe langer de genezing duurt. Gewoonlijk verdwijnt een afte vanzelf binnen twee weken.
Het simpele antwoord is: "nee, aften zijn niet besmettelijk". Je kunt een aft dus niet doorgeven door te niezen, te hoesten, te zoenen of te drinken uit hetzelfde glas.
Aften behandelen: zelf doen. Moet je met aften naar de tandarts of huisarts? Een tandarts kan helpen om aften te voorkomen of om klachten te verminderen. De huisarts zal in veel gevallen een mondspoelmiddel voorschrijven of doorverwijzen naar de tandarts.
Aften door virus
Herpesvirussen zijn zeer besmettelijk. Verschillende typen van dit virus kunnen een koortslip of de ziekte van pfeiffer veroorzaken. Deze ziekten kun je overbrengen door uitwisseling van speeksel.
Tegen aften kun je lokaal een mondgel of mondspray gebruiken, of een mondwater om de hele mond te behandelen.
Het is belangrijk om van de afte af te blijven, omdat het kapot maken van de zweertjes de klachten alleen maar erger maken. Er zijn echter wel een aantal dingen die de pijn erger kunnen maken. Om dit te voorkomen kunt u de volgende adviezen opvolgen: Eet geen pittig gekruid eten.
Kauw op een stukje gember.
Dit is echt heel pittig en misschien niet de lekkerste oplossing, maar hij werkt wel goed. Je kunt ook kiezen voor tuinkers, salie of kaneel. Houd de sappen die vrijkomen zo lang mogelijk in je mond. Gorgel of spoel met zwarte thee, zuiveringszout of kamillethee.
Grotere aften kunnen soms een uiting zijn van een onderliggende ziekte. Voorbeelden zijn de ziekte van Behçet, bloedziekten door gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur en darmziekten zoals coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling, kamille of waterstofperoxide kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften.
Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond. Aften kunnen steeds terugkomen.
Het is echter van belang om het eten van citrusvruchten te vermijden. Dit klinkt tegenstrijdig met vitaminetekort als een mogelijke veroorzaker, maar zure vruchten, zoals grapefruit, sinaasappel en citroen, kunnen het slijmvlies in de mond irriteren en komen de genezing niet te goede.
Vermijd zuur voedsel
Een briljante tip waar wij zelf niet op waren gekomen kwam van de website Oma Weet Raad: 'Duw een plakje (verse) gember tien minuten tegen de aft aan. De pijn verdwijnt vrijwel direct, en de aft dezelfde dag of de dag erna ook.
Zendium en Parodontax
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
De onderzoekers besluiten dat dagelijks spoelen met LA incidentie, duur en pijn van aften kan doen verminderen.
Baby's hebben vaak last van spruw. Dit ziet er uit als een witte aanslag in de mond, maar dit zijn geen aften. Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.
Sommige soa's kan je krijgen door te kussen of te tongkussen. Hiv kan niet via een kus worden doorgegeven. Vermijd om te kussen als je aftjes, koortsblaasjes, ontstekingen of pijnlijke wondjes in de mond hebt. Chlamydia: kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.
Natuurlijke remedie: kamillethee en zoutwater
Spoel dan een paar keer per dag met sterke (afgekoelde) kamillethee. Doet dit niet wat je hoopt? Dan kun je ook het spoelen met zoutwater (een theelepel zout in lauw water) proberen. Het zoutwater kan er zelfs voor zorgen dat aften sneller genezen!
Hoe ziet een bijtfibroom eruit? We zien een roze kleurige ronde zwelling aan de binnenkant van het wangslijmvlies of de lippen of op de tongrand. De zwelling geeft op zichzelf geen pijn-of jeukklachten, maar kan wel pijnlijk zijn als erop gebeten wordt.
Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed. Daarom mag u de eerste dag uw mond niet spoelen.