Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Wanneer je buitenhout niet behandeld verkleurt het langzamerhand grijs, althans de meeste houtsoorten. Dit is zeker het geval voor de houtsoorten azobé, basralocus, cederhout, douglas, eiken, grenen en vurenhout.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Douglas vergrijst onder invloed van Ultra Violette straling (UV-licht) ontzettende snel naar een blauw grijze kleur. Ook is het Douglas hout onbehandeld vatbaar voor blauwschimmel, algen en houtrot.
Het behandelde Douglas hout kan in de toekomst eenvoudig worden schoongemaakt met de Osmo Terrasreiniger en of de Osmo Power-Gel voor het ontgrijzen. Het aanbrengen van een nieuwe laag met Osmo kan zonder schuren. De producten gaan namelijk niet afbladderen of scheuren.
Van zichzelf hebben Douglas- en Lariks hout een warme rood, roze tekening. Door de invloed van wind, zon en regen zal dit hout extreem snel verkleuren (vergrijzen) waardoor die warme uitstraling verloren gaat.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Zo kan je grijs douglas hout voorkomen. Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan.
Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten? Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat.
Tannine-houdende houtsoorten zullen zeer snel reageren. Gebruik hiervoor een zeer verdunde oplossing. Dit geldt voor eiken, douglas, larix etc. Bij tannine-arme houtsoorten zoals grenen en vuren zal de werking bij vers hout niet snel zijn.
Alle bezaagde balken en planken worden geleverd uit onze voorraad waarbij de partijen gemiddeld 2 maanden zogezegd “aan de lucht” hebben kunnen drogen. Vooral voor de bredere afmetingen zoals bijv. 25x250mm en 25x300mm is het belangrijk dat de delen niet te vers verwerkt worden.
Gebruiksaanwijzing. Breng de Powergel aan met een terrasborstel in de richting van de nerf. Laat de Osmo Power Gel 15 minuten intrekken en verwijder het daarna met een borstel en veel water. Na de behandeling komt het natuurlijke karakter van het niet verweerde hout terug.
Douglas hout is ook onbehandeld goed te gebruiken
Voor Douglas hout maakt het echter niet veel uit als het onbehandeld blijft.
Zoek je naar een product dat een betere bescherming biedt? Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie voor het Douglas hout. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal, terwijl je de oorspronkelijke kleur daarvan kunt behouden.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Verkleuring van hout: waarom gebeurt het? De belangrijkste factor voor verkleuring van hout is de werking van UV-straling. Deze straling laat het hout vergrijzen. Het hout dat vrij blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren.
Douglas hout is goed bestemd tegen vocht en regen, maar net als bij alle andere houtsoorten heeft het ook de kans nodig om op te kunnen drogen. Wanneer het te lang te nat zou is, kan het de levensduur van het hout verkorten.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
De douglas is één van de snelst groeiende en productiefste houtsoorten in het Nederlandse bos. De boomsoort kan in Nederland hoogtes bereiken van meer dan 40 meter. Douglas wordt veelal geteeld in omlopen van 40 tot 100 jaar. Tussen de 10 en 20 jaar wordt veelal paalhout geoogst.
Welke olie voor Douglas hout? De meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is: Jotun Treolje Solvent. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar. Treolje Solvent is een olie op terpentine basis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht.
Fraké hout reageert snel op weersinvloeden. Dit wil zeggen dat eenmaal in het zonlicht en de regen het hout snel vergrijst. Het heeft een goede ventilatie nodig om mooi te vergrijzen. Wanneer je het hout beitst, is het aan te raden om alle zijdes te beitsen.
Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces en duurt enkele jaren. De meeste houtsoorten zijn echter voor dit natuurlijke proces niet geschikt vanwege de snelle achteruitgang van het hout (vergrijst hout zijn dode houtcellen) en vanwege het in de praktijk vaak vlekkerige verloop van de natuurlijke vergrijzing.
Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur. Vochtgehalte droog hout is 20% of minder.