De rijkste gemeente van Nederland is Bloemendaal met een gemiddeld vermogen van €381.100 per huishouden. Bloemendaal is de villawijk van Haarlem. In deze gemeente staan voornamelijk zeer grote huizen wat uiteraard vermogende Nederlanders aantrekt.
De hoogste plek is voorbehouden aan Bloemendaal in Noord-Holland met in 2018 een gemiddeld gestandaardiseerd inkomen van 51,7 duizend euro. De rijkste gemeenten liggen vooral in het westen van het land.
In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (3,8 procent). Daar liggen ook de drie gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs: Bloemendaal (23 procent), Laren (21 procent) en Blaricum (18 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht en Zeeland, waar ook meer dan 3 procent miljonairs wonen.
Nederland telt ruim 100.000 miljonairs-huishoudens
De meeste miljonairs zijn te vinden in de gemeenten Blaricum, Laren en Bloemendaal. Hier wordt een kleine verwachting bevestigd. 1 op de 10 inwoners is miljonair in deze gemeenten.
Pekela is met een gemiddeld inkomen van 25.800 euro per jaar de 'armste' gemeente van Nederland. Wel steeg het Pekelder gemiddelde inkomen met bijna duizend euro. Stadskanaal staat op plek 2 met een gemiddeld jaarinkomen van 26.500 euro.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
De meeste arme Nederlanders wonen in de grote steden. In Amsterdam is 15,4 procent van de bevolking arm, in Rotterdam 14,9 procent en in Den Haag en Groningen 14 procent. Ook in Zuid-Limburg zitten relatief veel mensen onder de armoedegrens; in Vaals 13,7 procent en in Heerlen 13 procent.
Meeste miljonairs wonen in Bloemendaal en Laren
Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant. De minste miljonairs wonen in Groningen, Flevoland en Limburg. In die provincies heeft iets meer dan 2 procent van de huishoudens een miljoen euro vermogen.
Het gemiddelde vermogen van een Brabants huishouden is in 2018 gestegen. En niet zo'n beetje ook. Volgens het CBS had in 2018 een huishouden een gemiddeld vermogen van 38.400 euro, zo'n 10.000 euro meer dan een jaar eerder.
Utrecht is, op landelijk niveau, bijna de koploper. Er kwamen tussen 2018 en 2019 1900 miljonairs bij in de provincie. Alleen in Noord-Holland wonen meer miljonairs: Utrecht staat op de tweede plek, gevolgd door Zeeland en Noord-Brabant.
Het Europese statistiekbureau Eurostat vergeleek het bruto binnenlands product per inwoner in 272 regio's in de 28 EU-lidstaten. Wat blijkt? In Londen wonen de rijkste inwoners van Europa.
Miljonairs zijn doorgaans hoogopgeleid. Maar liefst 42 procent is in het bezit van een universitaire graad, tegenover 11 procent onder de niet-miljonairs, zie ook figuur 3. In deze paragraaf hebben we een profiel geschetst van de Nederlandse miljonair. Miljonairs zijn gemiddeld wat ouder dan niet-miljonairs.
Qua bbp per hoofd van de bevolking staat Duitsland in 2018 op de achttiende plek wereldwijd; Nederland staat op de dertiende plek. Gecorrigeerd voor verschillen in prijspeil is het Nederlandse bbp per hoofd van de bevolking een van de hoogste binnen de Europese Unie (CBS, 2019).
Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro). Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro. Amerikanen zijn rijk doordat ze meer dan de helft van hun vermogen belegd hebben.
Velen vestigden zich in Haarlem en brachten daar de linnen-, zijde- en damastindustrie tot ongekende bloei. Omstreeks 1640 gaf deze nijverheid aan zo'n 20.000 Haarlemmers werk. Ook Overveen en Bloemendaal sponnen garen bij de economische voorspoed van Haarlem door zich toe te leggen op het bleken van linnen en garens.
Zakenman Elon Musk is de rijkste man ter wereld. De eigenaar van Tesla en SpaceX heeft volgens de wereldranglijst van Forbes met de rijkste mensen momenteel een vermogen van 300 miljard dollar (275 miljard euro).
Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro. (Maar) 2% inflatie zorgt dus voor een verlies van meer dan de helft van jouw koopkracht. Ook deze variabele kunnen we zelf (helaas) niet beïnvloeden.
Bijna een op de vijf werkende miljonairs is actief in de landbouw. Met 19 procent behoren boeren zelfs tot de grootste groep miljonairs en staan daarmee op de eerste plek. Vooral melkveehouders blijken 'rijk', want ze vertegenwoordigen negen procent van het aantal miljonairs.
Om te bepalen welke huishoudens risico lopen op armoede, hanteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de lage-inkomensgrens. In 2020 lag deze grens op € 1.100 voor een alleenstaande. Het gaat hier om het bedrag dat een eenpersoonshuishouden te besteden heeft na aftrek van belastingen en premies.
Armoede die voor de samenleving niet goed zichtbaar is en die veelal veroorzaakt wordt doordat mensen niet of onvoldoende gebruikmaken van inkomensondersteunende voorzieningen.
Waarom Gelderland 34 keer zo rijk is als Zeeland, de armste provincie van Nederland. Het eigen vermogen van de provincie Gelderland bedroeg vorig jaar 4,7 miljard euro, terwijl Zeeland slechts 139 miljoen euro aan reserves heeft. Daarmee is Gelderland bijna 34 keer zo rijk als Zeeland.
Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken blijft met 13,5 miljard euro de rijkste Nederlander. De nummer 2 is nieuw: vastgoedondernemer Remon Vos (CTP) is goed voor 5,7 miljard. Hij heeft daarmee 100 miljoen meer dan de nummer 3: Randstad-oprichter Frits Goldschmeding.
De Amerikaanse economie is ruim 23 keer zo groot als die van Nederland. Nederland nam in dat jaar qua bbp wereldwijd de achttiende plek in; in Europa was het de zesde economie na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.