Wat is bellen via wifi? Als je belt via wifi dan loopt een gesprek via een wifinetwerk. Je telefoon kiest automatisch voor wifi. Dit is een uitkomst op plekken waar de 2G, 3G of 4G-dekking slecht is.
Bij bellen over wifi leg je via je lokale internetverbinding contact met het netwerk van je provider. Het grote voordeel: je hebt altijd en overal bereik. Ook gaat de geluidskwaliteit van je gesprek omhoog. Providers noemen het 'hd-audio', maar het komt erop neer dat je gesprekspartner net wat helderder klinkt.
Bellen via wifi kost hetzelfde als bellen via het mobiele netwerk van je provider. De gebelde minuten staan dan ook gewoon op de rekening van je provider. Voor bellen via wifi worden geen extra kosten berekend. Heb je bijvoorbeeld een abonnement met 100 belminuten, dan kun je die gebruiken voor het bellen via wifi.
Als je mobiele data (3g/4g) en wifi uitzet kan je nog bellen en sms'en. Als je je mobiele netwerk uitschakelt (vliegtuigstand) dan kan je niet meer bellen.
Tegenwoordig kun je ook prima internetbellen met je tablet of smartphone met apps als Skype, WhatsApp, Viber en Facebook Messenger. Het is een simpele manier van bellen zonder dat het je geld kost. Je verbruikt geen belminuten, maar wel data uit je bundel. Behalve als je op gratis wifi of eigen wifi zit.
Het hangt af van hoe je belt hoeveel data bellen via WhatsApp kost: WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.
Met spraakoproepen bel je gratis naar je contacten via WhatsApp, ook als ze in een ander land zijn. Voor spraakoproepen wordt gebruikgemaakt van de internetverbinding op je telefoon in plaats van je belminuten.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Bij KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Simyo kun je bellen via wifi. Net als bij bellen via 4G zorgt het voor snellere verbindingen en betere geluidskwaliteit.
Via internet kun je gratis bellen en groepsgesprekken voeren via diensten als Skype, Viber en WhatsApp. Online bellen naar alle vaste en mobiele nummers is mogelijk, tegen gunstige tarieven en soms gratis.
Galaxy S22 Android 12
Met 'Bellen via Wi-Fi' kun je telefoneren en smsen met je mobiel als er geen signaal beschikbaar is. Verbind je telefoon met een Wi-Fi netwerk en gebruik je telefoon als gewoonlijk. Controleer of de Samsung Galaxy S22 is ingesteld voor 4G voordat je 'Bellen via Wi-Fi' inschakelt.
Als je nog geen 4G toestel hebt, kun je met Vodafone Next een nieuw toestel aanvragen. Wat zijn de kosten voor WiFi en 4G bellen? Je betaalt geen extra kosten voor WiFi en 4G bellen. Een gesprek berekenen we op dezelfde manier als Bellen via 2G/3G.
Dat staat voluit voor Voice Over LTE. En LTE, dat kennen we als 4G. VoLTE betekent dus 'oproepen via het 4G-netwerk'. Dit wordt trouwens vaak verward met sms'en en bellen via je wifi-netwerk.
Veeg met je vinger omlaag over het scherm vanaf de bovenkant van de telefoon. Druk op het icoontje voor instellingen. Druk op Bel via Wi-Fi. Druk op de indicator onder "Bellen via Wi-Fi" om de functie in of uit te schakelen.
Om via 4G te bellen hoef je niets te doen, dat wordt vanzelf geactiveerd. Op via wifi te telefoneren, moet je de optie eerst inschakelen. Dat doe je op Android via de instellingen van de telefoon-app, waar je 'Bel via wifi aan' selecteert. Vervolgens tik je op 'Voorkeur wifi'.
Ga op de iPhone naar 'Instellingen' > 'Telefoon' > 'Bellen via wifi'. Schakel 'Bel via wifi op andere apparaten' in. Ga terug naar het vorige scherm en tik vervolgens op 'Bel via andere apparaten'.
Als bellen via wifi actief is, wordt het icoontje voor bellen via wifi op het scherm getoond. Als je de functie inschakelt: Druk op de gewenste instelling. Als bellen via wifi actief is, wordt het icoontje voor bellen via wifi op het scherm getoond.
Als iemand je belt via WhatsApp terwijl je al in een WhatsApp spraak- of videogesprek zit, ontvang je afhankelijk van het soort gesprek een melding. Je kunt dan kiezen om het gesprek te beantwoorden of te weigeren.
Je ziet geen updates van de profielfoto van een contact. Berichten die je stuurt naar een contact dat jou heeft geblokkeerd hebben altijd maar één vinkje (bericht verzonden) en nooit een tweede vinkje (bericht afgeleverd). Het lukt niet om dat contact te bellen.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Bellen met WhatsApp
Met een databundel van 100 MB kun je ongeveer 200 minuten bellen. Naast gewoon bellen kun je in WhatsApp ook videogesprekken voeren. De functie werkt, in tegenstelling tot FaceTime, ook samen met Android-gebruikers.
Skype/bellen via internet
Als je gebruik maakt van mobiel internet ben je per uur Skype rond de 180MB kwijt. Dit geldt als je gebruik maakt van Skype video bellen. Heb je aan alleen audio genoeg, dan kom je rond de 50MB per uur uit.