Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
VOORBEELDEN VAN DE DRIE P'S Bij de indeling van de verhalen is er een onderscheid gemaakt in de drie P's: Pil, Proces en Patiënt. In de cate- gorie 'Pil' vallen de voorbeelden van verbeteringen die gericht zijn op farmacotherapeutische effecten zoals bij- werkingen en interacties tussen medicijnen.
Ook tabletten met een maagsapresistente omhulling (msr of enteric coated) mag je in de meeste gevallen niet vermalen. Het malen van tabletten met risicovolle stoffen wordt vanwege mogelijke gezondheidsrisico's ook afgeraden, zoals tabletten met cytostatica.
High5 met risicogebieden High5 bundelt alle initiatieven en projecten die er in het ziekenhuis rond de risico's zijn op deze gebieden zijn. Deze bundeling is nodig om versnippering, inefficiëntie en blinde vlekken op het gebied van risicobeheersing tegen te gaan. En het helpt om beter prioriteiten te stellen.
Het medicatieproces wordt onderscheiden in zes stappen: 1 Voorschrijven 2 Ter hand stellen (afleveren door de apotheker) 3 Opslag/beheer van de medicatie 4 Gereed maken 5 Toedienen/registreren 6 Evaluatie (gebruik, (bij)werking etc.).
BEM-code. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft hiervoor de 'BEM' (Beoordeling Eigen beheer Medicatie) ontwikkeld. Door het gebruik van de signalerings- en BEM materialen houden medewerkers vanaf de intakefase zicht op welke zorg een cliënt nodig heeft op het gebied van medicijngebruik.
Dubbele controle is nodig bij losse (niet in medicatierol voorverpakte) risicovolle medicatie. Dit zijn medicijnen die risicovol zijn bij een verkeerde dosering, geneesmiddelen tegen kanker en insuline.
Juiste medicijn (naam van het medicijn, sterkte). Juiste hoeveelheid. Juiste manier (bijvoorbeeld via de mond, of via injectie). Juiste tijd.
Je bent bekwaam als je: voldoende kennis hebt over de werking van medicijnen, het ziektebeeld van de zorgvrager, het medicatieproces en medicatieproblemen, zoals bijwerkingen en complicaties.
Een Geneesmiddel distributiesysteem (GDS) is een verpakking waarin medicijnen zijn verdeeld in eenheden per toedieningstijdstip en op naam van een individuele cliënt. Een GDS kan helpen dat een cliënt langer zelf zijn eigen medicatie kan beheren.
Vanuit de wet beroepen individuele gezondheidszorg (big)heeft de zorgmedewerker de verantwoordelijkheid om de eigen bekwaamheid op peil te houden. met deze leidraad kan de zorgmedewerker bepalen of zij2 bekwaam is om medicatie te mogen geven.
Het toedienen en aanreiken van medicatie zijn risicovolle handelingen die alleen bekwame medewerkers mogen uitvoeren. Dat betekent concreet dat je de vaardigheden moet beheersen en over kennis moet beschikken over werking, bijwerkingen, risico's en hoe te handelen bij complicaties en calamiteiten.
Het placebo-effect is het fenomeen dat patiënten beter worden door een behandeling die normaal gesproken niet hoort te werken. Een voorbeeld van het placebo-effect is dat iemand minder rugpijn krijgt als hij een suikerpil slikt, terwijl suiker helemaal geen pijnstiller is.
Alle medicatiegegevens moeten in zo'n geval meeverhuizen zodat alle zorgverleners een actueel overzicht van de op dat moment gebruikte geneesmiddelen hebben. Zo kunnen zij verantwoorde beslissingen nemen wanneer medicatie wordt voorgeschreven, toegediend, afgegeven, gewijzigd of gestopt.
Wettelijke basis voor het toezicht op medicatieveiligheid
De inspectie houdt toezicht op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) . Hieronder valt het goed en veilig toepassen van geneesmiddelen bij een ziekte of aandoening.
Enterisch omhulde geneesmiddelen. afkorting: E.C (enteric coated) Enterisch omhulde preparaten worden gebruikt om het direct etsend effect op de maagmucosa of om degradatie van het geneesmiddel door bijvoorbeeld maagzuur te vermijden.
Tabletten: slik de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Tabletten met verlengde afgifte (te herkennen aan XR): slik de tablet in zijn geheel door zonder te kauwen. Deze tabletten mogen niet met voedsel worden ingenomen. Neem deze tabletten minstens 1 uur voor het eten in.
Door deze medicijnen te breken of te vermalen, gaat de gereguleerde afgifte verloren en komt de totale hoeveelheid medicijn in een keer vrij. Dit kan ernstige gevolgen hebben omdat dit dan een soort overdosis betreft. Vooral bij medicijnen tegen hoge bloeddruk is dit gevaarlijk.