Proportionele band (Pb)De versterkingsfactor die de gevoeligheid van de regeling bepaalt. Een te grote instelling leidt tot een trage regeling, een te kleine tot oscillaties.
PID staat voor Proportioneel, Integrerend en Differentiërend. De P in de regelaar gebruikt de afwijking ('error') proportioneel als aansturing van het proces, met als doel om het (instelbare) setpoint te volgen. Hierbij kan worden gesteld dat hoe groter de P, hoe sterker ('agressiever') de aansturing.
Een proportionele, integrerende en differentiërende regelaar of PID-regelaar is een modulerende regeling in regelkringen waarmee terugkoppeling wordt gegeven om een proces naar de instelwaarde te brengen.
Wat is een PID regelaar? Een digitale PID regelaar kan door de geïntegreerde microprocessor worden geprogrammeerd en geparametreerd. De regelaar werkt proportioneel, integrerend en differentiërend (PID), waarbij de intensiteit van de afzonderlijke parameters wordt aangepast aan het te sturen systeem.
Nadelen P-regelaar
een mogelijk instabiel systeem bij te grote Kr waarden; het ontstaan van een standfout (die groter is naarmate Kr kleiner is); geen ruisonderdrukking bij te kleine Kr waarden; te hevige systemen bij te grote Kr waarden.
De p-waarde geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat de data die je hebt gevonden zouden voorkomen als de nulhypothese waar zou zijn. Als de p-waarde onder je grenswaarde (vaak p < 0.05) valt, kun je de nulhypothese verwerpen, maar dit betekent niet per se dat je alternatieve hypothese waar is.
De regelaar of controller van een dynamisch systeem zorgt ervoor dat de toestand van het systeem bijgestuurd wordt als de gemeten waarde van een 'uitgang' van dat systeem afwijkt van de gewenste waarde.
Het postinterventiedossier, of PID, is een map vol informatie over je woning. Je bent verplicht om dat postinterventiedossier te laten opmaken bij de verkoop van een woning gebouwd of gerenoveerd na 1 mei 2001. In sommige gevallen is een zogenaamd vereenvoudigd of beperkt postinterventiedossier echter voldoende.
Als de verkoper niet over een verplicht PID beschikt (nooit opgemaakt, onvindbaar), dan moet de verkoper het dossier op eigen kosten laten opmaken door een veiligheidscoördinator of architect, ten laatste tegen het verlijden van de akte.
Het postinterventiedossier (PID)
Het PID is verplicht af te geven aan de nieuwe eigenaar van elk pand waarvan de bouw of grote renovatie aanving sinds 1 mei 2001. De verkoper dient zelf een PID op te maken of uit te besteden. De prijs varieert en kan gaan van €400 tot €1000.
Integratietijd (I-actie)
Een tijdsconstante ten behoeve van het wegregelen van een statische fout, de duur en grootte van de afwijking.
Promotie wordt verkregen door ploegen die als (een van de) hoogste(n) eindigen in hun divisie. Soms promoveren ploegen om niet-sportieve redenen: als meer ploegen dan voorzien om eveneens niet-sportieve redenen naar een lagere klasse degraderen of als de competitie-indeling drastisch wordt veranderd.
Offsetdruk is een van de populairste drukprocédées. Statische gelijkspanning- of -stroom die het evenwichtspunt in een circuit bepaalt. Voor-instelstroom of -spanning. Iets een 'offset' geven betekent dat er een statische verschuiving optreedt.
Het PID bevat minstens: De plannen en tekeningen van de structuur van het gebouw of de woning en de aanwezige technische installaties (cv, sanitair, elektriciteit, ...) De aanduidingen van (ingewerkte) nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie, ...) en verborgen gevaren.
De behandeling duurt meestal één tot twee weken. Tijdens een behandeling zal je worden aanbevolen om te rusten en te voorkomen dat je aan sport en lichamelijke activiteit doet, zodat je niet snel het risico loopt dat de infectie zich verder verspreidt. In ernstigere gevallen van PID kan een operatie nodig zijn.
Het is verplicht om bij de verkoop van een woning het postinterventiedossier te overhandigen aan de nieuwe eigenaar; De verkoper moet een PID laten opstellen door een architect of veiligheidscoördinator wanneer er geen PID voor handen is.
Als er geen postinterventiedossier aanwezig is, moet er een architect of veiligheidscoördinator langskomen om er één op te maken. De PID moet opgemaakt zijn voor het verlijden van de notariële akte en de kosten zijn voor de vorige eigenaar.
Is de woning of het appartement gebouwd na 2001 of heeft het sindsdien verbouwingswerken ondergaan?Dan moet er een postinterventiedossier -of kortweg PID- aanwezig zijn. Hierin vindt de huurder belangrijke informatie zoals de plaats van nutsleidingen en gebruikshandleidingen voor elektrische toestellen.
Wie maakt het postinterventiedossier op? Het dossier wordt bijna altijd opgemaakt door een veiligheidscoördinator. Het is verplicht voor iedereen die na 2001 een huis bouwt of verbouwt. Bij werven met slechts één aannemer is een vereenvoudigd PID voldoende, en mag het worden opgemaakt door de bouwheer zelf.
Een lastenboek is een cruciaal communicatiemiddel: het geeft de projectmanager een basis om een meetstaat op te stellen. Dat is een document waarin alle technische kenmerken van je bouwproject zijn opgenomen.
Met een postinterventiedossier kan een eigenaar, huurder, architect of aannemer bij verbouwingen gemakkelijk achterhalen wat de structuur van een gebouw is en welke materialen gebruikt werden.
Invoer, verwerking, uitvoering, dat is het stramien van elk automatisch systeem. Het is mogelijk om na de uitvoering informatie terug te koppelen naar de invoer. Het resultaat van de actuator wordt dan waargenomen door de sensoren. En dat noem je een "regelsysteem".
Continue regelaars
De actuator is het element van de regelkring, welke de regelgrootte beïnvloedt (bijvoorbeeld de verwarming in een temperatuurregeling). Via de analoge uitgang wordt geregeld hoe sterk de actuator de regelgrootte beïnvloedt.
Gewoonlijk hanteert men p=0,05 als grens van statistische significantie. Indien p≤0,05, dan is de kans dat het gevonden resultaat aan het toeval is te wijten (en we de nulhypothese ten onrechte verwerpen) kleiner of gelijk aan 5%, dit noemt men 'statistisch significant'.
De nulhypothese stelt dat een gevonden verschil (in effect) of een gevonden verband op toeval berust, m.a.w. dat er in werkelijkheid geen verschil (in effect) of geen verband bestaat.