De patentsteek brei je standaard 1 steek recht en 1 steek averecht en zorgt ervoor dat je steeds de steken breit zoals ze zich voordoen. Zo komen alle rechte steken netjes boven elkaar en de averechte steken ook. In de loop van de tijd zijner er verschillende manieren ontstaan om deze mooi steek te breien.
Engelse patentsteek (soms ook wel Brioche genoemd) is een breitechniek waarbij u af en toe dubbele steken gebruikt om een duidelijk zichtbaar streeppatroon te creëren in uw breiwerk – vergelijkbaar met een rand in boordsteek.
Bij de "sjaalsteek" wordt alles rechts gebreid. Het is het makkelijkst om een even aantal steken te gebruiken, want dan komt het telkens mooi uit en hoef je niet na te denken hoe je je priem moet beginnen. Het is dan toch altijd hetzelfde.
Patentsteek breien – De patentsteek is één van de breisteken die veel wordt gebruikt bij het maken van sjaals.
De ribbelsteek is ideaal om een kol of sjaal mee te breien, zeker als je een beginnende breier bent en alleen maar rechte steken wilt breien om te oefenen. Een kol of sjaal is dan ook ideaal omdat je een rechte lap breit en zelf kunt bepalen hoe breed of hoe lang je hem wilt maken.
Ook de halve patentsteek brei je afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht.
Patentsteek wordt gebreid op dezelfde manier als een gewone rechte steek, alleen steek je de naald in de aangegeven steek in de toer eronder. De steek van de toer erboven ziet eruit als een draad aan de achterkant van je breiwerk. Onthoud dat je iedere toer begint met een rechte steek.
En dan nog kiezen we er soms ook voor om de kantsteek te breien. In ribbelsteek, gerstekorrel en andere motieven met ribbelsteken halen we alleen de kantsteek af als we een stevige zelfkant willen. In een sjaal bijvoorbeeld is het goed om de eerste steek af te halen.
Bij de gerstekorrel steek brei je iedere toer afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht. Het verschil met de boordsteek is dat je nu niet steeds dezelfde steken boven elkaar breit (dus recht boven recht en averecht boven averecht) maar dat je iedere toer verspringt.
WWW.BREIWEB.NL
1 rechte dubbele steek wordt gemaakt als volgt: brei 1 rechte steek door de rechternaald niet in de volgende steek van de linker breinaald in te steken, maar in de steek die er juist onder ligt in de vorige naald. Brei deze steek en laat hierbij de steek van de linkernaald afglijden.
Gebreide sjaal patroon
Begin met het leggen van een bovenhandse knoop met ongeveer 15 cm garen dat uitsteekt. Maak het dan vast aan een naald. Je hebt ook twee uiteinden aan de naald, het stompe en het scherpe uiteinde. U moet ongeveer 20 tot 22 steken garen op de naald "rijgen".
De breispeld is een hulpmiddel om op de manier zoals in onder andere Portugal gebreid wordt te breien. Tijdens het breien maak je gebruik van een soort hefboomsysteem, waardoor handen en polsen minder belast worden en het breien efficiënter gaat.
Wat is de tweekleurige patentsteek of brioche breien
Bij de tweekleurige patentsteek brei je elke naald twee keer. Eén keer met kleur A en één keer met kleur B. Hierdoor is het fijn om gebruik te maken van een rondbreinaald, zodat je het werk gemakkelijk kunt terugschuiven naar het begin.
Toer (een): je breit één keer alle steken, van steek 1 t/m de laatste steek. Dit is 1 toer.
Amigurumi is een soort Japanse gehaakte of gebreide pop of speelgoed, meestal gemaakt in de vorm van dieren of schattige stripfiguren. Het woord “amigurumi” is een combinatie van de Japanse woorden “ami“, wat “gehaakt of gebreid” betekent, en “nuigurumi“, wat “gevulde pop” betekent.
Door regelmatig te breien kunnen vrouwen hun concentratie en focus verbeteren, wat zich kan vertalen naar andere aspecten van het dagelijks leven. Kortom, breien biedt een waardevolle uitlaatklep voor de geest, die je mentale welzijn bevordert, terwijl je ook nog eens iets moois creëert.
Meerderen met M1
Manier 1: Je maakt van twee averechte steken 2 steken door de steek twee keer te breien. In de teruggaande toer aan de verkeerde kant heb je dan 2 rechte steken naast elkaar. Hierna meerder je tussen deze twee steken en klopt het motief weer.
Voor een lange gebreide sjaal zou 1 meter 80 perfect zijn. Wat de breedte betreft, reken ongeveer 20 tot 30 cm als uw garens van gemiddelde dikte zijn en 15 tot 20 cm voor dikkere garens.
Stelt u zich voor dat u een sjaal wil maken van 2 meter lang en 60 centimeter breed. Uw proeflapje is 10 bij 10 centimeter en het proeflapje weegt 14 gram. Uw garen weegt 150 gram per bolletje. Voor de breedte rekent u als volgt: (Breedte project / breedte proeflapje) x gram proeflapje.
De breedte van een sjaal is redelijk standaard met 30–40 cm. Dit is breed genoeg om je nek warm te houden, zonder dat je je gezicht bedekt.
Voor een gemiddelde sjaal kun je uitgaan van ongeveer de helft van wat je nodig hebt voor een trui. Ook geldt: Hoe dunner de wol, hoe minder je nodig hebt. Voor een (baby)deken is het een tip om eerst te bedenken hoe groot de oppervlakte van de deken ongeveer moet zijn.
De standaard lengte voor een herensjaal ligt tussen de 160 en 180 cm. Maar er zijn ook korte varianten van 140 cm en extra lange versies tot 210 cm op de markt. De korte sjaal is geschikt voor een zakelijke look en die wordt niet geknoopt. De standaard sjaal kun je knopen of gewoon omslaan.