jpg. Het verlenen van deze stadsrechten maakt Coevorden tot de oudste stad van de provincie Drenthe, want de andere Drentse steden verkregen hun stadsrechten pas later, zoals Assen in 1809 en Meppel in 1815.
De geschiedenis van Assen begint in 1227 met de Slag bij Ane, waarbij de Bisschop van Utrecht (Otto van Lippe) sneuvelde. Als boetedoening moesten de Drenten een klooster stichten. Dat gebeurde met de bouw van het Cisterciënzer nonnenklooster Sancta Maria in Campis.
Beek bleek enkele jaren geleden het oudste dorp van Nederland te zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten kwam naar voren dat Beek al ruim 7.000 jaar bewoond is.
Lag vroeger op de route Assen - Coevorden (via Wezup en Oosterhesselen) van de Eerste Drenthsche Stoom-Tramweg Mij. (EDS). Het vervoer werd gestaakt in 1933.
Coevorden was vroeger een van de belangrijkste vestingsteden van het land en is de oudste stad van Drenthe. De eerste vermelding van de plaatsnaam komt uit 1036, in de naam van Fredericus van Coevorden. De eerste schriftelijke vermelding van Coevorden dateert van 1148.
Aan de stervormige buitengracht en de wegen in de binnenstad is goed te zien dat Coevorden een vestingstad is. Wanneer je de stad ontdekt merk je dat de stad zich sterk maakt voor water, historie en gezelligheid. Hiermee is Coevorden erg geschikt voor een toeristisch bezoek.
Coevorden is een oude vestingstad met veel karakteristieke, historische panden. Ook staat hier het enige kasteel van Drenthe (in zijn originele vorm al voor 1200 gebouwd). Dit kasteel staat ook afgebeeld op de vlag van Drenthe.
ZUIDLAREN - De inwoners van Westerdiepsterdallen, het kleinste dorp van Nederland, proberen uit alle macht de aanleg van een nieuwe vaarverbinding tussen Veendam en het Zuidlaardermeer tegen te houden.
We gaan op pad met Jan Bos, oud-medewerker van het Drents Archief. Hij weet veel over Drenthe. "De naam Drenthe komt voor het eerst voor in de mistige middeleeuwen. Ergens in de tweede eeuw duikt voor het eerst de naam Tubantia op, dat slaat op Twente.
Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Een inwoner van Assen wordt een Assenaar genoemd.
Wat dacht je bijvoorbeeld van David-eet-lekker (rijstebrij), Jan-in-'t-hemd (gerecht van gekookt brooddeeg, ook wel poffert of broeder genoemd) en Meppeler klokkies (gerecht van spek en lever)? Zoals je kan lezen zijn er meer dan genoeg typisch Drentse gerechten om eens uit te proberen.
Deze provincie is vooral bekend vanwege de hunebedden: prehistorische grafmonumenten, opgebouwd uit enorme rotsblokken die hier waarschijnlijk door de ijstijd gekomen vanuit Denemarken. Maar Drenthe heeft meer: het prachtige Dierenpark Emmen en afwisselende natuur met lange fiets- en wandelroutes.
Hoewel Drenthe een eigen bestuur had, mocht Drenthe niet stemmen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zij vonden dat Drenthe een achtergebleven gebied was. Drenthe bleef wel een zelfstandige staat met een eigen bestuur.
Desondanks heeft Emmen nog altijd bijna 107.000 inwoners, waarmee de Zuidoost-Drentse gemeente de grootste van de provincie is. Assen, qua inwonersaantal de tweede gemeente in Drenthe, kende wel een lichte stijging.
De naam Coevorden betekent 'een ondiepe plaats in een riviertje (Voorde) waar koeien konden lopen (Koe)'. In de grote Canadese stad met een veelvoud aan inwoners en hoge gebouwen lopen zover bekend geen koeien rond.
De gemeente bestaat uit de vestingstad Coevorden en 28 dorpen met een mooie leefomgeving zoals Dalen, Sleen, Oosterhesselen, Zweeloo, Aalden en Schoonoord. Het afwisselende landschap in de provincie Drenthe nodigt uit tot fietsen.
Ontstaan Coevorden
Het dorp ontstond bij een ondiepe plaats in een riviertje, dit noemen we een voorde. Door de voorde konden koeien lopen, daarom de naam Koe-voorde. Later werd dit Coevorden. De bisschop van Utrecht was de baas over Coevorden.