Ethiopië is het oudste onafhankelijke land in Afrika. Na een overwinning op de Italianen in 1896 in Adwa werd de onafhankelijkheid door de meeste Europese grootmachten erkend. Ethiopië gold als symbool van de Afrikaanse onafhankelijkheid tijdens de koloniale periode van het continent.
Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika, en het op een na grootste land van het continent wat inwoners betreft. Het is nooit gekoloniseerd geweest. Landbouw is goed voor meer dan de helft van de economie, en biedt werk aan 80 procent van de bevolking.
Tijdens de regeerperiode van koning Johan II van Portugal (1481-1495) ontdekte Diogo Cão de monding van de Kongostroom en rondde Bartolomeu Dias, Kaap de Goede Hoop. Tijdens die periode werden de eilanden Sao Tomé en Principe bevolkt. Vasco da Gama was de eerste Europeaan die rond Afrika voer (1497-1498).
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Maar hoeveel keer groter is Afrika dan Nederland? Nederland heeft een oppervlakte van 41,543 km². Als je de ruim 30 miljoen km² deelt door de 41,543 km² van Nederland, kom je erachter dan Afrika ruim 700 keer groter is Nederland!
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid. De zoon van de laatste stadhouder, Willem Frederik, keerde terug uit ballingschap en werd uitgeroepen tot soeverein vorst.
Ethiopië is het enige land op het Afrikaanse continent dat nooit echt gekoloniseerd is, op enkele jaren van bezetting door Italië onder leiding van Benito Mussolini na (1936-1941).
San Marino: Gelegen binnen Italië, is San Marino het oudste soevereine land ter wereld dat nog steeds bestaat. Opgericht in het jaar 301 n. Chr., heeft dit kleine land zijn onafhankelijkheid meer dan 1700 jaar weten te behouden.
Pangea (verouderde spellingswijze Pangaea, van Oudgrieks πᾶν, pan, "gehele" en Γαῖα, Gaia, "Aarde") is het supercontinent dat bestond tijdens het einde van het Perm en het Trias, 250 tot 210 miljoen jaar (Ma) geleden, waaruit alle huidige continenten ontstaan zijn.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
Addis Abeba is de diplomatieke 'hoofdstad' van Afrika: de stad is de zetel van de Afrikaanse Unie. De Ethiopische premier Abiy Ahmed won in 2019 de Nobelprijs voor de vrede vanwege zijn rol bij de vredesbesprekingen met Eritrea.
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
Gambia ligt op de uiterste westpunt van Afrika, aan de Atlantische Oceaan en is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland.
Algerije. Vroeger was Sudan het grootste land van Afrika. Maar sinds de afscheiding van Zuid-Sudan is dat Algerije. Het is meteen ook het enige Afrikaanse land in de top 10.
Het Latijnse '-ca' betekent 'land'. Afrika betekent dus 'het land van de Afriërs'. Een andere verklaring is dat het woord is afgeleid van het Latijnse woord voor 'zonnig' ('aprica') of het Oud-Griekse 'aphrike' ('zonder kou').
Hoewel Zuid-Afrika maar tot in 1806 onder Hollands bewind stond, toen gouverneur J.W. Janssens de slag om Bloubergstrand tegen de Britten verloor, is een groot percentage van de Zuid-Afrikaanse bevolking van Nederlandse herkomst.
Pangea, of Pangaea, was het supercontinent dat 210 tot 250 miljoen jaar geleden bestond. Uit Pangea komen alle continenten van nu: dit komt doordat de aarde verschuift met platen onder het land.
Australië is niet alleen het kleinste, maar ook het oudste continent ter wereld. Van oost naar west meet het land bijna 4.000 km, van noord naar zuid ca. 3.200 km.
De westerse landen, waaronder Amerika, Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland, waren de eerste wereld. Dit waren de rijkere landen van de wereld. De tweede wereld werd gevormd door de communistische landen, zoals Rusland en Cuba. Onder de derde wereld verstonden we de arme ontwikkelingslanden in Afrika.
Het kleinste land ter wereld wordt helemaal omringd door de stad Rome. Het lijkt een stad, maar is toch echt een land: Vaticaanstad. Het op één na kleinste land is Monaco. Het grootste land ter wereld is Rusland met zo'n 17 miljoen vierkante meter.
Frankrijk staat op nummer één als het meeste bezochte land ter wereld, met de Verenigde Staten op plaats twee.
Nederland bestaat sinds 1813 als zelfstandige eenheidsstaat. Sinds 16 maart 1815 is Nederland een koninkrijk, nadat soeverein vorst Willem zichzelf tot koning uitriep . Van 1798 tot 1813 verbleef erfprins Willem, zoon van de laatste stadhouder Willem V , in Duitsland en Engeland.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
86 procent van de Nederlandse invoer uit Afrika bestaat uit voeding, minerale brandstoffen en andere grondstoffen. De totale Nederlandse invoer bestaat voor slechts 28 procent uit grondstoffen. Machines en fabricaten worden naar verhouding weinig uit Afrika geïmporteerd. Uit Creemers et al.
Er zijn maar een paar landen of volkeren buiten Europa die nooit zijn veroverd of bezet door een ander land. Voorbeelden van landen die wel een koloniaal verleden hebben maar nooit zelf zijn bezet zijn Turkije en Japan.