Een rij kuilen die 10.000 jaar geleden is uitgehouwen, zou de oudste kalender ter wereld voorstellen. Die is maar liefst 5.000 jaar ouder dan de huidige gekende exemplaren. Tijdens de opgravingen op de mesolithische site Warren Field in het Schotse Aberdeenshire zijn twaalf in een rots uitgehouwen kuilen ontdekt.
Er bestaat geen jaar 0, althans in enige algemeen gebruikte jaartelling. De jaartelling begint bij 1; het eerste jaar is dus het jaar 1. In de christelijke jaartelling wordt het eerste jaar, het jaar 1 na Chr., direct voorafgegaan door het jaar 1 v.
Het was Julius Caesar die in 46 voor Christus de Juliaanse kalender instelde. Hij bedacht dat het jaar voortaan zou beginnen in januari en dat er om de vier jaar een schrikkeldag zou worden ingevoerd. Men wist toen al dat een jaar 365 dagen en 6 uren telde.
Dat we het nieuwe jaar op 1 januari beginnen hebben we te danken aan Paus Gregorius XIII en de Romeinen. De Romeinen stemmen hun Romeinse kalender rond 738 voor Christus af op de stand van de maan. Het jaar heeft in deze jaartelling 10 maanden en start met de maand maart, vernoemd naar de god Mars van de oorlog.
De Juliaanse kalender is de voorloper van de gregoriaanse. Hij is vernoemd en ingevoerd door Julius Ceasar in 45 voor Christus. Hierdoor loopt de kalender 45 jaar voor op de westerse. Het is de oudste kalender van 365 dagen in een jaar met eens in de vier jaar een schrikkeldag.
Katholieken en protestanten gebruiken de Gregoriaanse kalender. Voor de Oosters-Orthodoxe Kerken wordt een onderscheid gemaakt tussen: De Orthodoxen-oude-stijl (Jeruzalem, Rusland en Servië) gebruiken de Juliaanse kalender. Deze loopt nu 13 dagen achter op onze kalender.
Geschiedenis. De christelijke jaartelling werd met terugwerkende kracht geïntroduceerd door de Scytische monnik en tijdrekenaar Dionysius Exiguus die, in of kort na 525, zijn paastabel met de hierin vervatte nieuwe jaartelling presenteerde aan officiële vertegenwoordigers van paus Johannes I.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Jezus werd niet geboren in het jaar 0
Als Jezus echt in de tijd van koning Herodes werd geboren, zoals in het Bijbelboek Mattheus te lezen is, moet hij vóór 4 voor Christus ter wereld zijn gekomen. Want in dat jaar overleed Herodes.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
Dat we kerstmis op 25 december vieren, komt omdat rond deze datum de oude Germaanse midwinter zonnewende vierde. De kerk besloot het heidense feest over te nemen. De datum 25 december is waarschijnlijk gekozen omdat Johnnes de Doper op de 25ste (juli) het levenslicht zou hebben gezien.
In het christendom is het jaar 1 het Anno Domini ("jaar van de Heer"), dat het begin vormt van de christelijke jaartelling. In 523 berekende de monnik Dionysius Exiguus namelijk dat Jezus in dit jaar zou zijn geboren.
Het kalenderjaar bleek korter dan het zonnejaar
Rond 2150 voor Christus wisten de Egyptenaren, op basis van de zon, preciezer vast te stellen hoe lang een jaar duurt: namelijk 365,25 dagen. Zij besloten dan ook dat er eens in de vier jaar een extra dag aan het kalenderjaar van 365 dagen toegevoegd moest worden.
Het nulpunt van de jaartelling is de geboorte van Jezus Christus. Jaren daarvoor worden aangeduid met "v. Chr." of "v.C." (voor Christus), jaren daarna met "n. Chr" of "n.C." (na Christus) of "AD" (Anno Domini, Latijn voor "in het jaar van de Heer").
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Een stuk van de kribbe waar Jezus Christus in heeft gelegen na zijn geboorte is aangekomen in Jeruzalem. Het stuk hout lag ongeveer 1400 jaar lang in Rome en is nu door paus Franciscus geschonken aan de Catharinakerk in Bethlehem.
Zie Maart 2022 voor het hoofdartikel over dit onderwerp. 3 – De kerncentrale Zaporizja wordt door het Russische leger veroverd. Dit is de eerste aanval door een leger op een kerncentrale ooit. 4 – Een aanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar kost het leven aan meer dan 63 mensen.
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Verenigde Provinciën of de Republiek was een land dat voor het grootste deel op de plaats ligt van het huidige Nederland. De Republiek is in 1588 ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog en eindigde in 1795 tijdens de Bataafse Revolutie.
Jezus van Nazareth, de centrale figuur in het christendom als Zoon van God.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.
Het joodse jaar 5783 komt dus overeen met de gregoriaanse jaren 2022 (vanaf september/oktober) en 2023 (tot september/oktober). Het joodse jaar 1 (teruggerekend volgens het huidige systeem) begon dus in het jaar −3760 (astronomische jaartelling), overeenkomend met de bovengenoemde 3761 v.
Volgens de Chinese jaartelling is het nu het jaar 4712. Wij gebruiken de christelijke jaartelling. Bij de christelijke jaartelling gaan we uit van een zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om 1 keer om de zon te draaien.
Een maand is een tijdseenheid die oorspronkelijk was gebaseerd op de omlooptijd van de maan. In de huidige gregoriaanse kalender en andere kalendersystemen die op het zonnejaar gebaseerd zijn, is de lengte van de maand zodanig dat er 12 maanden in een jaar gaan.