Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt. Behalve het garen, kan ook de trui zelf nog eens krimpen, afhankelijk van welke steken er bij het breien allemaal zijn gebruikt. Breien komt neer op extra kronkels in het garen leggen, en die kronkels zullen mee veranderen als het garen verandert.
Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Was wol niet op een koud programma
Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Als je je kleding op 30 graden wast, wordt het niet altijd even schoon maar zal het in ieder geval niet krimpen. Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren.
Wol. Iedere wasmachine is voorzien van een wolwasprogramma. Dit programma draait alleen op lage temperaturen; 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten. Het heeft geen zin om wol kouder te wassen: van koud leidingwater schrikken de vezels waardoor het wollen kledingstuk gaat krimpen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Wil je de trui in z'n geheel iets oprekken? Dan is dit dé manier. Vul – net als bij manier één – een emmer met lauw water en een scheutje babyshampoo of conditioner. Week de trui hierin en laat hem daarna even uitdruppelen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Warmte en beweging hebben de grootste invloed op de vezels in een stof. Je kleding krimpen gaat daarom het vlotst als je een wasmachine en droger ter beschikking hebt. Dit zijn de stappen: Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur.
Toch een kriebelende trui gekocht? Azijn to the rescue! Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen.
Mix wat koud !) water met een paar eetlepels witte azijn in een teil. Haal de trui binnenstebuiten en dompel hem volledig onder in het badje totdat de trui doorweekt is, laat hem 15 minuten zo liggen. Spoel nog een keer na als de azijnlucht je te gortig is en knijp daarna voorzichtig het water eruit.
Glycerine en conditioner
Wat je ook kunt doen is het kledingstuk in de wasbak leggen, het vullen met koud of lauw water, en er vervolgens een aantal druppels glycerine aan toevoegen. Daarna was je hiermee je trui met de hand en laat het vervolgens op een handdoek - en dus niet op een kledinghanger) drogen.