Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts je een plaatselijke verdoving geven.
Hoe lang duurt een behandeling? Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
In principe kunt u met facings alles eten. Let hierbij wel op dat u met uw facing niet op harde dingen bijt zoals zuurtjes, uw nagels of een pen. Ook raden we het af om plakband af te scheuren met uw tanden.
Geen schade aan het gebit
We zorgen voor facings op basis van de vorm van uw tanden, zodat deze op een goede manier passen en het nergens nodig is om deze te forceren. Dit betekent dat u zowel op de korte als de lange termijn geen rekening hoeft te houden met schade door de facings.
Het plaatsen van composiet facings is een eenvoudige en snelle behandeling die doorgaans geen pijn doet. De tandarts slijpt weinig tot geen tandweefsel weg van de tand. In sommige situaties is het nodig om eerst een reparatie aan de tand uit te laten voeren.
Van jong tot oud, facings zijn voor iedereen geschikt, mits je tanden wel gewisseld zijn natuurlijk. Alleen bij jonge kinderen met melktanden kunnen ze niet geplaatst worden.
Bij plaatsing worden uw tanden eerst gereinigd en vervolgens ruw gemaakt zodat de facing goed vast blijft zitten. De facing wordt met een speciaal soort cement aan de tand geplakt. Er wordt ultraviolet licht gebruikt om ervoor te zorgen dat het cement sneller hard wordt.
Een paar nadelen: porseleinen facings zijn een stuk duurder dan facings van composiet. Dit komt door het materiaal. Bovendien is reparatie van porseleinen facings vaak niet mogelijk. De tandarts kan vaak niet tijdens de eerste afspraak de facing(s) plaatsen.
De facings kosten kunnen erg uiteen lopen, van 80 euro voor een simpele facing tot 800 euro voor een hele nieuwe smile, afhankelijk van het materiaal waarvan de facings gemaakt worden, de methode en de omstandigheden in de mond. Composiet facings kosten relatief weinig omdat ze in één keer in de mond gemaakt worden.
Als je tanden zwak zijn - als gevolg van tandbederf, schade, een vulling, of iets dergelijks - dan kan het zijn dat je geen facings kunt laten plaatsen. Ook mensen met te weinig glazuur op het oppervlak van hun tanden komen mogelijk niet in aanmerking voor facings.
Facings hebben geen extra onderhoud nodig. Wel moet je zoals altijd het gebit goed schoonhouden. Dat betekent: poetsen met een zachte tandenborstel en regelmatig de ruimte tussen de tanden goed reinigen met tandfloss.
Facings voelen aan alsof het uw eigen tanden zijn. Na plaatsing is het soms even wennen aan de nieuwe vorm en soms kan het praten in het begin wat lastig zijn. Als de vorm van de tanden erg is veranderd kunnen klanken soms wat vervormen. Na een paar dagen verdwijnt dit vanzelf.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
Hoe lang duurt het plaatsen van een facing? Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt normaal gesproken in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn doorgaans minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
Het maken van mooie facings is niet voor iedere tandarts vanzelfsprekend. Alleen tandartsen die ervaring hebben en gespecialiseerd zijn in deze vorm van cosmetische tandheelkunde bereiken natuurlijke resultaten, zonder dat er daarbij te veel van uw eigen tand wordt geslepen.
Een facing kost al snel honderden euro's. De kosten worden voor volwassenen helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Kinderen tot 18 jaar krijgen in sommige gevallen wél een vergoeding voor facings.
Onder de zogenaamde facings die veel bekende Nederlanders hebben, zitten namelijk afgeslepen tanden. De facings worden hierop gezet en zo hebben veel BN'ers, zoals Lil' Kleine, Carice van Houten en Dave Roelvink dus, ineens een perfecte Hollywood-smile.
Kunnen de facings verwijderd worden? Hoewel we de vraag zelden of nooit krijgen is het wel mogelijk om de facings weer te verwijderen. Dit is echter een tijdrovende behandeling; de facings zullen heel voorzichtig afgeslepen moeten worden zonder je eigen tanden te beschadigen.
Bij de meeste mensen is dat tussen 8 à 10 tanden per tandenboog. Vaak zijn 8 facings onderaan wel voldoende, omdat je 9e en 10e tand zich meestal in de curve van je glimlach verschuilen en dus minder zichtbaar zijn als je lacht.”
U kiest in samenspraak met de tandarts de gewenste kleur voor de facings. Vervolgens behandelt de tandarts uw tanden met hechtmateriaal, waarna we de facings op uw tanden plaatsen. Na de plaatsing worden de facings met een speciale lamp uitgehard. De tandarts slijpt de facings in de gewenste vorm en polijst uw tanden.
Eerst kiest de tandarts in overleg met u de juiste kleur van uw facing. Het effect van de gewenste kleur kan de tandarts u direct laten zien. Hij heeft verschillende kleuren tot zijn beschikking die hij met elkaar kan combineren. U kunt het vergelijken met het mengen van verschillende soorten verf.
Een facing bestaat uit laagjes tandkleurig vulmateriaal van composiet, of schildjes van porselein. De facing wordt permanent op een tand geplakt. Het oogt en voelt aan als een echte tand.