Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Maar is de appelmoes of jam waar je de schimmel van hebt weggeschraapt nog veilig om te eten? Het antwoord is simpel: nee. Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet. Kliekjes van vlees, stoofschotels, aardappelen, rijst of pasta kunt u het best links laten liggen zodra u hier schimmel op ziet.
Het is heel lastig om te bepalen hoeveel beschimmelde producten je veilig kunt eten, als je dat ooit al zou willen. Rietjens: "Dat hangt af van welke gifstof de schimmel kan produceren en hoeveel de schimmel geproduceerd heeft. Dat moet je meten met apparatuur."
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
Zwarte schimmel kan mycotoxinen in uw huis brengen. Dit zijn giftige stoffen die uw gezondheid kunnen aantasten. Wanneer u langdurig blootgesteld wordt aan mycotoxinen en deze met regelmaat inademt, kunt u last krijgen van gezondheidsklachten. En het kan in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken. Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort.
In principe kunt u zelf proberen zwarte schimmels te verwijderen, op voorwaarde dat de aangetaste oppervlakken nog niet te groot en/of te talrijk zijn. Hiervoor kunt u schoonmaakazijn in combinatie met soda gebruiken. Een mengsel van chloor met water werkt vaak ook doeltreffend.
Witte schimmels kunnen wit blijven of na verloop van tijd veranderen in groen, zwart, grijs of vrijwel elke andere kleur. Wanneer ze zich voor het eerst ontwikkelen, zijn witte schimmels zeer moeilijk te detecteren, omdat de sporen zo klein zijn dat ze alleen onder een microscoop te zien zijn.
Roze schimmel is eigenlijk een bacterie en geen schimmel. Deze bacterie, die wetenschappelijkerwijze Serratia marcescens wordt genoemd, komt het meest voor in badkamers. Ze hebben de neiging om krachtig te groeien in natte, vochtige en donkere omstandigheden zoals douches, badkuipen, tegelvoegen, wastafels, enz.
De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Schimmels planten zich voort via sporen, die door de lucht worden verspreid. Schimmelsporen zijn overal aanwezig en kunnen zich op alle plaatsen waar de omstandigheden zich daartoe lenen ontwikkelen tot beschimmeling. Vocht is daarvoor cruciaal.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
Goede schimmels
Deze worden de mycorrhiza's genoemd. Ze zijn voor alle planten een bestaansvoorwaarde. Zo hebben ze zich aangepast aan het gewas en kunnen bij de bodemporiën die onbereikbaar zijn voor het wortelgestel.
Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. In bepaalde kazen zoals de Mimolette en Stilton bevindt zich de kaasmijt die gaten en spleten in de kaas vreet.
De schimmelgifstoffen zie, proef of ruik je niet. De schimmel vormt ze tijdens hun groei maar niet altijd. Wanneer wel en wanneer niet is nog onduidelijk.