De ideale mango moet de vorm van een rugbybal hebben, dus je moet mango's kiezen die vol, stevig en rond zijn, vooral rond de steel. Soms hebben rijpe mango's bruine plekken of stippen, dat is heel normaal. Kies geen platte of dunne mango's, want de kans is groot dat ze vezelig zijn.
Er wordt gedacht dat de vrucht uit de bossen in het noordoosten van India en Zuidoost-Azië komen. De boom waar de mango aan groeit en de mango zelf zijn heilig in India bij het boeddhisme. In de 10e eeuw na Chr. hebben de Arabieren ervoor gezorgd dat de mango langs de Oost-Afrikaanse kust werd verspreid.
Jaarrond verkrijgbaar
Mango is het hele jaar verkrijgbaar.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Er bestaan meer dan duizend soorten mango's. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De houtige, afgeplatte steenpit zit stevig aan het vruchtvlees vast en is niet eetbaar.
De hoge prijs zit 'm gek genoeg niet in de zeldzaamheid van de vrucht. In de Miyazaki-regio in Japan kun je de delicatesse in elke stad terugvinden. Wat je voornamelijk betaalt, is de zorg en tijd die de boer in de mango investeerde. Van kleins af aan worden ze aan de boom in een netje gewikkeld en omhoog getrokken.
Wat kost een mango in Japan? Miyazaki-mango's worden ook wel 'het ei van de zon' genoemd en worden in Japan vaak verkocht op speciale veilingen. Ze kosten meestal ruim 40 euro per stuk en worden beschouwd als luxe geschenk.
Zoveel betaal je gemiddeld voor een Taiyo no Tamago of 'ei van de zon-mango'. Deze Japanse lekkernij zou weleens het duurste stuk fruit op aarde kunnen zijn. Voor dat geld krijg je wel een uitzonderlijk verfijnde vrucht op je bord. De hoge prijs zit 'm gek genoeg niet in de zeldzaamheid van de vrucht.
Sinaasappels zijn een van de populairste en meest voedzame vruchten ter wereld. Een middelgrote sinaasappel kan een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C en kalium leveren. Ze zijn ook een goede bron van B vitaminen, zoals thiamine en foliumzuur (62).
Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Kijken. De kleur van een mango zegt niets of niet veel over de rijpheid. Mango's zijn er namelijk in geel, groen, oranje en met rode blos. Kijk wel goed of er geen bruine vlekken op zitten, vaak zijn deze van binnen helemaal bruin en niet erg lekker van smaak.
Mango´s bevatten fructose. Van deze fruitsuikers moet je niet te veel binnenkrijgen als je wil afvallen, omdat deze suikers het afvallen kunnen belemmeren. Om een calorietekort te creëren tijdens het afvallen, is het raadzaam om fruit te beperken tot 2 porties per dag.
Als de mango rijp is, wordt hij zacht. Bij voorzichtig drukken met je vinger of de bal van je hand veert de schil lichtjes mee en zie je even de plek waar je hebt gedrukt. Harde vruchten moeten dus nog even wachten voordat ze gegeten kunnen worden.
Soms kan een rijpe mango nog steeds groen van de buitenkant zijn, inplaats van die gele of rode kleur. Knijp ook zacht in de mango. Wanneer de vrucht een klein beetje terug veert, is de mango rijp.
Daarnaast worden de kledingstukken van Mango's duurzame collectie geverfd met milieuvriendelijke inkt. De kleding wordt geproduceerd in fabrieken in Portugal, Turkije en Marokko.
Mango heeft nu 27 vestigingen in Nederland. De keten heeft met name filialen in woonplaatsen met meer dan 50.000 inwoners met een Binnenstad of Hoofdwinkelgebied.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Wikkel de mango in wat keukenpapier, plaats 'm op een bord en zet deze in de magnetron. Zet de magnetron aan op 700 Watt, 10 seconden lang. Haal de mango eruit en je zal merken dat de vrucht nu een stuk zachter en sappiger is. Klaar om gegeten te worden!
Mango - gebruik in koken
In de westerse en Europese keuken worden mango's vaak gemaakt voor taarten, sauzen, jus tot vlees of vis, toegevoegd aan desserts, gebak, salades of rauw geserveerd, in plakjes gesneden, als toevoeging aan vleeswaren.
Een mango bevat 50% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C. Daarnaast bevat een mango ook veel vitamine A. Vitamine C beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress en beschermt ook je huid tegen zonneschade. Vitamine A helpt je lichaam om infecties te bestrijden en werkt ontstekingsremmend.