Een maagontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie (Helicobacter pylori), maar wordt ook veroorzaakt door overmatig alcohol gebruik, pijnstillers en andere medicijnen. Een chronische maagontsteking kan leiden tot het ontstaan van een maagzweer. Klachten Een chronische maagontsteking geeft vaak geen symptomen.
Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten. De klachten kunnen verergeren onder invloed van stress, angst, vermoeidheid, slechte nachtrust … Stuk voor stuk factoren die de zuurproductie in de maag omhoogstuwen.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust;Misselijkheid en overgeven;Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal spontaan, zodra de oorzaak wordt weggenomen. Afhankelijk van de oorzaak is het, in overleg met jouw huisarts, verstandig om te stoppen met alcoholgebruik, aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers. Paracetamol is in de aanbevolen dosering niet schadelijk.
Een acute gastritis duurt enkele dagen tot enkele weken, een chronische kan oplopen tot meerdere weken of zelfs maanden. In het geval van hardnekkige en chronische ziekten schrijft de arts meestal medicatie voor.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Drink liever niet teveel bij het eten. Merkt u dat het drinken van koffie, alcohol, koolzuurhoudende of zure dranken de klachten verergert? Vermijd deze dan zo veel mogelijk.
Behandelingen. Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal vanzelf, zodra de oorzaak wordt weggenomen.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol.Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Mensen die cola of zoete drankjes zonder bruis drinken tegen maagproblemen, zitten goed fout. Cola is helemaal geen wondermiddel tegen de klachten. Experten in Groot-Brittannië waarschuwen dat het maagproblemen zelfs kan verergeren.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
pylori infecties vaker worden overgedragen. Het is daarom het meest aannemelijk dat H. pylori wordt overgedragen via direct contact tussen mensen, bijvoorbeeld door mond-op-mond contact, of door contact met de ontlasting of braaksel van een besmette persoon.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
,,Water drinken is goed voor je, maar let wel op dat je niet een hele plons, koud water binnenkrijgt. Dat werkt verkrampend en kan zorgen voor maagproblemen. Je kunt water beter op kamertemperatuur drinken.''
Maagklachten door (acute) alvleesklierontsteking
Een (acute) alvleesklierontsteking kenmerkt zich vaak in een acute en hevige pijn in de bovenbuik. Deze pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de schouders, de zij en de rug.
Het is niet verstandig om veel melk te drinken. Melk bindt het zuur even, maar daarna stimuleert het juist de aanmaak van maagzuur. Hierdoor neemt de pijn even af, maar vervolgens wordt de pijn vaak heviger. Als u meer wilt weten over maagklachten, kunt u terecht bij tips en adviezen bij maagklachten.
De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet.
Een ei zou helpen tegen misselijkheid en zelfs maagzuur kunnen voorkomen. Eet er alleen niet te veel van, want eieren kunnen helaas ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. Dat verschilt per persoon.