De allersnelste manier om je woning van de hand te doen, is door deze te verkopen aan een makelaar/opkoper. Het voordeel is dat je de verkoop razendsnel geregeld hebt, vaak al binnen enkele dagen. Je hebt ook zekerheid met betrekking tot de verkoop en betaalt weinig tot geen makelaarskosten.
Gemiddeld worden huizen binnen 23 dagen na het te koop zetten verkocht. Dit kan echter verschillen per regio. Zo worden in Amsterdam woningen gemiddeld binnen 23 dagen verkocht, in Den Haag gemiddeld binnen 47 dagen.
Hoe lang staat een huis gemiddeld te koop in 2023? In 2023 staat een woning gemiddeld 42 dagen te koop. Belangrijk om te beseffen is dat dit gemiddelde kan afwijken per type woning. Zo is de gemiddelde verkooptijd van appartementen 38 dagen en die van vrijstaande huizen maar liefst 63 dagen.
Een belangrijke factor waarom een woning niet verkocht geraakt, is de prijs. Dit kan zijn omdat de woning niet correct geschat is of omdat de verkoper hoopt om er toch net iets meer uit te halen. Je woning correct laten schatten of de vraagprijs wat verlagen kan dan een goede oplossing zijn.
Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli. Dus heeft het zin om te wachten met (ver)kopen tot het meest gunstige moment van het jaar?
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
De hypotheekrente is nog relatief laag, het aanbod aan koophuizen neemt toe en er is sprake van afvlakkende of zelfs dalende huizenprijzen (afhankelijk van de gemeente). Er is dus meer ruimte op de huizenmarkt van 2023 en dat maakt dit een goed moment om een woning te kopen.
Concurrentie op de woningmarkt
Het gemiddelde aantal aanvragen voor informatie en bezichtigingen per woning nam toe van 11 in het voorgaande kwartaal naar 13 in het tweede kwartaal van 2023. Dit is ook terug te zien in de gepubliceerde transactiecijfers van de NVM.
Huizenprijzen dalen minder dan verwacht, volgend jaar toename in vooruitzicht. naar boven bijgesteld: van -5 naar -3 procent in 2023 en van -3 naar +2,5 procent in 2024.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.
Waarom staat een woning te lang te koop? De grootste reden is vaak dat de prijs niet marktconform is. In de meeste gevallen betekent dit dat de vraagprijs van de woning te hoog wordt ingeschat. Enkel wanneer de waardebepaling correct gebeurt, trek je potentiƫle kopers aan.
Om u een indicatie te geven: gemiddeld staat een woning in Amsterdam dertien dagen op Funda. Een huis in Breda staat langer te koop: twintig dagen. Gemiddeld genomen over heel Nederland, staat een woning zeventig dagen te koop.
Hou je veel geld over na de verkoop van je huis, dan mag je zelf weten wat je met dit geld doet. Je kunt de overwaarde gewoon op je spaarrekening zetten, maar je krijgt wel weer te maken met de vermogensbelasting. Koop je een nieuw huis, dan word je geacht de overwaarde in je nieuwe hypotheek te steken.
Meeneembaarheid van je eerder betaalde registratierechten geniet je op 2 manieren: als directe korting wanneer je eerst verkoopt of via terugstorting enkele maanden later als je eerst koopt en pas erna verkoopt. Let wel, de meeneembaarheid wordt vanaf 1 januari 2022 volledig geschrapt.
In totaal heeft ongeveer een derde van de kijkers een bod uitgebracht op ons huis. Vanaf het moment dat er biedingen worden gedaan, besef je hoe fijn het is dat je daar een makelaar voor hebt. Je makelaar bekijkt de biedingen en adviseert je wat te doen.
Verder stijgen woningprijzen in 2024. Wij schatten de kans groot in dat de prijzen van bestaande woningen in 2024 tussen de 7% en 10% stijgen. Daarmee zitten we een stuk hoger dan de verwachting van de grootbanken, die een stijging verwachten tussen de 2,5% en 4,5%.
In 2023 was overbieden lange tijd niet meer nodig, maar sinds een paar maanden wordt er weer steeds meer overboden.Deze wending zal zich waarschijnlijk voortzetten in 2024. Dit verschilt echter wel per gemeente. Zo is het in gemeentes waar de huizenmarkt krap is in veel gevallen wel aan te raden om te overbieden.
Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
Het afgelopen jaar is de waarde het meest gestegen bij huizen tussen de 1,5 en 2,5 ton (21 procent), gevolgd door de prijsklasse tot 3,5 ton (20,0%). Woningen waar je meer dan 5 ton voor moest betalen, stegen het minst in waarde; de prijs van deze woningen nam het afgelopen jaar met 18,8 procent toe.
In 2022 was de gemiddelde verkoopprijs van een woning 432.000 euro. In juli 2022 stonde de huizenprijzen op het hoogste punt. Vervolgens zijn de prijzen gedaald tot december 2022. In januari 2023 werden de prijzen weer iets hoger, maar van januari tot april daalde de prijzen weer.
Het tekort aan woningen is in een jaar tijd fors gestegen. Er is in 2023 een tekort van 390.000 woningen. Vorig jaar ging het nog om 315.000 huizen. Pas rond 2028 wordt de krapte op de woningmarkt iets minder.
Hoe groot is een woonhuis
In Nederland, bijvoorbeeld, is de gemiddelde grootte van een eengezinswoning ongeveer 110 tot 120 vierkante meter. Deze cijfers kunnen echter sterk verschillen: Stedelijke gebieden: Woningen kunnen kleiner zijn vanwege de beperkte ruimte en de hogere grondprijzen.