Sint-Nicolaas is een heilige figuur uit de christelijke religie. Een zwarte knecht als vast onderdeel van de viering is voor het eerst uitgebeeld in het prentenboekje Sint Nikolaas en zijn knecht uit 1850 van Jan Schenkman, daar als zwarte page.
De figuur van Sinterklaas is gebaseerd op de Griekse bisschop Nicolaas van Myra, die aan het eind van de derde en het begin van de vierde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde en bekendstond om zijn goede daden. Hij werd in 550 door de Grieks-Katholieke kerk heilig verklaard.
Kinderen van Jehova's getuigen hebben het soms moeilijk, doordat hun gedrag stuit op onbegrip en soms pesten of intolerantie van anderen. Ze vallen op doordat ze bijvoorbeeld geen verjaardagen of Sinterklaas vieren en hun ouders vergezellen bij het van-huis-tot-huiswerk.
Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op. Een afbeelding van Sint Nicolaas van Myra in een Franse kerk.
Heeft er echt een heilige bestaan die Nicolaas heet ? Ja, de historische figuur Nicolaas, bisschop van Myra (Klein Azië; nu Turkije); hij stierf op 6 december ca. 340 na Christus. Later werd hij vanwege zijn goede daden heilig verklaard, hoewel hij nu van de heiligenkalender is verdwenen.
Is Sinterklaas een Turk? Hij kwam niet uit Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam uit Patara, dat lang geleden hoorde het bij het Romeinse Rijk en waar men Grieks spraks. Sint is dus eigenlijk een soort Grieks sprekende Turk.
Hij heette Nicolaas van Myra. Hij gaf veel geld aan arme mensen, maar het meest beroemd is toch wel dat hij zakjes geld door de raam van het huisje van een arme man gooide, omdat die zijn dochters dreigde te moeten verkopen aan zijn schuldeisers. Hij was zo beroemd dat ze nog steeds zijn botten hebben bewaard.
Rond het jaar 300 na Christus was Nicolaas de bisschop van Myra. Hij deed veel goeds voor de mensen.Daarom verklaarden de mensen hem na zijn dood heilig. Zijn naam werd Sint-Nicolaas.
Op 6 december herdenken we elk jaar de sterfdag van Nicolaas van Myra, ook wel Sint (heilige) Nicolaas of Sinterklaas genoemd. Nicolaas van Myra was de vroegere bisschop van Myra en was tijdens zijn leven heel geliefd. Daarom werden zijn botten na zijn overlijden in een kerk bewaard.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
(2 Koningen 6:1-6) Sinterklaas lijkt op Christus doordat hij zich erbarmde over vrouwen die in de prostitutie dreigden terecht te komen (vergelijk Lukas 7:36-50) De komst van Sinterklaas op zijn witte paard lijkt op die van Christus in Openbaring 19:11-16.
Jehovah's Getuigen beschouwen zichzelf als christenen; ze geloven in het bestaan van Jezus Christus en volgen na wat hij volgens de Bijbel onderwees. Sommige andere christelijke stromingen denken hier anders over, omdat leerstellingen van Jehovah's Getuigen soms ver afwijken van het 'mainstream' christendom.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Het Sint-Nicolaas feest was tot aan de Reformatie in de 16e eeuw een katholiek feest. Protestanten in die tijd waren het niet eens met de heiligenverering.Sint-Nicolaas werd veranderd naar Sinterklaas en werd daarmee steeds minder een religieus feest.
Nederland: St.Nicolaasfeest of "pakjesavond" is een kinderfeest waarmee men de verjaardag van Sint Nicolaas, een bisschop uit Myra, wordt gevierd. St. Nicolaas was volgens de overlevering een groot kindervriend en beschermheilige van de zeevaart.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
Vertel het aan je kind aan het begin van de dag. Zo heeft hij tijd om het te verwerken en om vragen te stellen voordat het bedtijd is. Leg het uit in stapjes en begin bijvoorbeeld met: “Weet je nog dat buurman Piet eigenlijk Sinterklaas was, vorig jaar bij opa en oma?”.
We zetten al sinds de Middeleeuwen onze schoen
Tot aan de Reformatie in de zestiende eeuw was de feestdag van Sint-Nicolaas een rooms-katholieke aangelegenheid, zoals vaker het geval is met heiligenverering.
Sinterklaas valt ieder jaar op 5 december en valt daarmee in dezelfde maand als Kerstmis. In 2023 is Sinterklaas op een dinsdag. De intocht is een aantal weken eerder en valt in veel steden en dorpen op 18 november. De landelijke intocht Sinterklaas wordt gehouden in Gorinchem.
Ozosnel heet in het echt Iko. De veertienjarige ruin woont op Hippisch Centrum Muiderberg. Iko is een film- en stuntpaard. Iko werkt nog niet zo lang voor Sinterklaas.
In 2019 werd bekend dat Amerigo met pensioen is gegaan. Het nieuwe paard kreeg de naam Ozosnel. Dit paard bleek echter geen schimmel, maar een zwart paard. In de beginperiode (ook tijdens de landelijke intocht) was Ozosnel echter nog wel wit, doordat Paardenpiet hem aanvankelijk nog wit schilderde.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.