Ze luisteren echt, zijn echt aanwezig en zijn creatief. Daarnaast zijn ze goed voor zichzelf en hun omgeving. Ze accepteren zichzelf, hun leven en – heel belangrijk – anderen voor wie en wat ze zijn. Volwassenheid komt soms met de jaren.
Over het algemeen is een volwassene een individu dat zichzelf in het leven kan redden. Biologisch gezien is een volwassene of adult volgroeid en geslachtsrijp. Bij mensen wordt in een juridische context het begrip "meerderjarig" gebruikt.
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Emotionele onvolwassenheid kan worden gedefinieerd als een toestand waarin mensen hun verlangens of fantasieën uit hun kindertijd niet hebben opgegeven. Verlangens en fantasieën die te maken hebben met de wereld die om hen draait, of met de werkelijkheid die zich aanpast aan wat zij willen.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat je volwassen bent als je 20 jaar oud bent. In Nederland is het afhankelijk van het onderwerp, of je op je 18de of 21ste volwassen bent. Op de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er eigenlijk wettelijk gezien het meest.
Volwassenheid is een breder begrip dan meerderjarigheid. Volwassenheid geeft aan dat men over de fysieke en psychische capaciteiten beschikt om zelfstandig te kunnen functioneren in de samenleving. Meerderjarigheid duidt op een duidelijke juridische grens, die bij het bereiken een bepaalde leeftijd overschreden wordt.
Ze krijgen hechtere vriendschappen en de invloed van hun vriendenkring wordt groter dan die van hun ouders. Ze worden zelfstandig, gaan misschien studeren en op kamers wonen of ze gaan werken.
Aan het einde van deze levensfase gaan volwassenen meestal ruimer denken en hebben minder moeite met het aanvaarden van andermans gezichtspunten. Ze worden inschikkelijker ten aanzien van andere mensen en hun ideeën.
Wat is een ander woord voor volwassen? Andere woorden voor volwassen zijn degelijk, meerderjarig, uitgegroeid en volgroeid.
Hou je vast: volgens een nieuwe studie is een man pas emotioneel volwassen op een leeftijd van 43 jaar. Vrouwen daarentegen zouden op 32 al volledig volwassen zijn op dit gebied.
Emotioneel gezonde volwassenen zorgen voor zichzelf en zorgen voor jou. Dit betekent dat ze voor hun fysieke gezondheid zorgen, geen alcohol of marihuana gebruiken om te vluchten, maken ze gezonde voedingskeuzes, nemen ze genoeg rust en zijn ze ook afgestemd op hun eigen emotionele behoeften.
Praat met de persoon.
Benoem het gedrag dat onvolwassen is en welke effecten het op jou heeft. Bijvoorbeeld: 'Het wordt me te veel als je niet meer meehelpt in huis. Zou je me alsjeblieft elke week willen helpen?' Geef de persoon dan elke dag specifieke dingen die hij/zij kan doen om te helpen.
Als je achttien wordt, ben je meerderjarig. Dit betekent dat je bij allerlei zaken geen toestemming meer nodig hebt van je ouders. Het betekent ook dat je voor de wet meerderjarig bent en dus ook gestraft wordt als volwassene wanneer je de wet overtreedt; Je mag een lening aangaan.
Kinderen en volwassenen met sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstanden hebben moeite met het herkennen, uiten en reguleren van emoties en ondervinden problemen met sociale vaardigheden. Het sociaal-emotionele ontwikkelingsniveau is sterk van invloed op het alledaags functioneren.
In de puberteit verandert er veel in je lichaam. Ook je stemming en gevoelens veranderen. Je kunt je er soms flink onzeker en onhandig door voelen. Meestal begint de puberteit rond je 11e (bij meisjes) en 13e (bij jongens), maar de puberteit kan ook eerder of later beginnen.
Volgens de wet is seks met iemand van onder de 16 jaar strafbaar als er sprake is van bijvoorbeeld dwang, chantage, een groot leeftijdsverschil of een afhankelijkheidsrelatie, bijvoorbeeld tussen leraar en leerling, of coach en speler.
Er verandert veel in je leven als je 25 jaar bent geworden. In de meeste gevallen word je serieuzer en denk je serieus na over hoe laat je eigenlijk thuis moet zijn, omdat je morgen gewoon weer mag gaan werken.
Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.
Onderzoek toont aan dat je minder energie hebt gedurende de dag, je kunt je niet goed meer concentreren, je bent prikkelbaar en je voelt je ouder. En misschien nog wel het ergste: je krijgt er rimpels van en je huid wordt slapper.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.