Zoogdieren lopen op 3 verschillende manieren: Op de gehele zool, op de vingers/tenen of op de vingertoppen. De mens en de beer zijn zoolgangers, honden en katten zijn teengangers, koeien en paarden zijn topgangers. De mens (zoolganger) loopt op drie sets kussentjes: de hiel, bal van de voet en de teenkussentjes.
De voorouders van onze huidige paarden hadden ooit drie tenen aan elke voorvoet en vier tenen aan elke achtervoet. Nu hebben paarden als enige zoogdier aan alle vier voeten slechts één teen.
Het paard geldt als een 'edel dier'. Het edele paard heeft geen kop, poten en bek, maar een hoofd, benen en mond. Dat is geen 'taalregel', maar een gewoonte onder paardenliefhebbers die veel anderen hebben overgenomen. Deze gewoonte is in de loop van de twintigste eeuw ontstaan.
Er zijn ook dieren die alleen op hun tenen lopen, zoals leeuwen, tijgers en andere katachtigen. Dit zijn de teengangers.
Teengangers (bijvoorbeeld de vos en wolf) bewegen zich meestal sneller voort en je ziet dan vier tenen in de afdruk. Bij teentopgangers zie je alleen de toppen van de derde teen (zoals bij paarden) of de derde en vierde teen (runderen, zwijnen en herten).
De “voet” van een koe bestaat uit twee klauwen of hoeven. Koeien zijn dus evenhoevigen, in tegenstelling tot paarden, die onevenhoevigen zijn. Een paard heeft maar één hoef. Op onze boerderij krijgen de koeien regelmatig een klauwverzorging.
Vogels hebben geen klauwen (vingers met nagels) aan hun voorpoten. De botten van de voorpoten vertonen aanpassingen zoals de Carpometacarpus (zie 24 in figuur Vogelskelet), een vergroeiing van handwortelbeentjes en middenhandsbeentjes die typisch zijn voor vogels en die de voorpoten geschikt maken om mee te vliegen.
Panda's en mollen hebben trouwens wel zes vingers. Hun zesde vinger is eigenlijk een vergroot botje uit de hand, dat werkt als duim. Hun voeten tellen 'gewoon' vijf tenen.”
Zebra's, gnoes, kamelen, koeien... Al deze dieren hebben hoeven. Sterker nog, bijna alle grote planteneters zijn hoefdieren.
Mogelijk hebben we vijf tenen om zo optimaal mogelijk af te wikkelen. De beweging van het normale lopen bij mensen gaat over twee gewrichtsvlakken: we bewegen naast rechtdoor ook enigszins zijwaarts (ook wel pronatie genoemd).
Mensen hebben een 'hoofd', dieren hebben een 'kop'.
Embed. Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd. En geen poten, maar benen.
In de Nederlandse taal heeft – behalve de mens – eigenlijk alleen het paard benen. Het paard wordt als ‚edel dier' beschouwd, daarom heeft het ook een hoofd (andere dieren hebben een kop). Eventueel hebben de giraf en de zebra ook benen – terwijl een muilezel en een ezel in elk geval poten hebben.
De Hoef. Het buitenste deel van de hoef is ongevoelig en bestaat uit: De hoefwand,de zool, de straal en de lederhuid. Het binnenste gedeelte bevat de gevoelige laminae,zool & straal, de zoomlederhuid en de kroonlederhuid.
Het paard (Equus ferus caballus) is een gedomesticeerd hoefdier uit de orde der onevenhoevigen, en de familie der paardachtigen (Equidae).
Moderne paarden
De hoef van het hedendaagse paard is het resultaat van het verliezen van 4 tenen van de oorspronkelijke 5 tenige voet.
Je kunt de hoef van een paard vergelijken met je eigen hand. Je hand is gevoelig, de nagels kun je knippen. De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels. Het paard heeft hier geen gevoel in.
De hoef is een uitgroeisel of verlengstuk van de huid. Het is een bijzondere vorm van huid die bestaat uit verhoornde cellen. De hoef van een paard komt overeen met de nagel van andere zoogdieren.
Een paard is een éénmagige herbivoor, wat betekent dat een planteneter is en één maag heeft. Anders dan een koe, die ook van gras leeft. Die heeft wel vier magen! Kenmerkend voor paarden is de relatief kleine maag en de sterk ontwikkelde blinde darm.
Zo zit er bij de kip en hond één teen aan de achterkant. In andere gevallen zitten de tenen zo ver van elkaar af dat ze tot aan de zijkant zitten, bijvoorbeeld bij de beer. De mens heeft vijf tenen aan elke voet. De binnenste teen wordt de grote teen genoemd en de buitenste teen de kleine teen.
Hieronder vallen de gibbons, orang-oetans, gorilla's, bonobo's, chimpansees en ook de mens.
Primaten hebben handen
De hand zoals wij die hebben, hebben andere primaten ook. Halfapen, apen, mensapen en mensen horen bij de orde van de primaten. Elke primaat heeft weer een eigen hand. Die is goed aangepast aan zijn manier van leven.
Een hart met 2, 3 of 4 kamers
Zoogdieren en vogels zijn warmbloedige dieren die continu hun ganse lichaam moeten voorzien van voldoende zuurstof. Daarom bestaat hun hart uit twee delen, elk met een boezem en kamer - vier holtes in totaal.
De meeste vogels hebben een relatief simpele tong in de vorm van een platte driehoek met achterwaarts wijzende papillen aan de achterkant van de mond. Die papillen zorgen ervoor dat het voedsel maar één richting op kan: de keel in.
Dieren voelen pijn. Niet alleen zoogdieren zoals wij, maar ook vogels, vissen en mogelijk kreeften. Wie niet kan praten, voelt geen pijn, was lange tijd het adagium in de wetenschappelijke wereld. Tot de jaren 1980 opereerden artsen baby's die nog niet konden praten zonder verdoving.