'Aan de basis van de Slag bij Waterloo ligt eigenlijk een groot conflict met als hoofdrolspelers Frankrijk en Engeland. Napoleon had een jaar voordien al eens het onderspit moeten delven. Hij moest troonsafstand doen als keizer en werd verbannen naar het eiland Elba.
Napoleon besloot, ondanks een groot gebrek aan paarden en geld, niet passief af te wachten tot Frankrijk zou worden aangevallen door een overmacht aan geallieerde troepen. Hij wilde zo snel mogelijk, voor de andere staten in Europa klaar waren om Frankrijk binnen te vallen, zelf tot het offensief overgaan.
De Slag bij Waterloo is een van de belangrijkste en meest bekende veldslagen uit de moderne tijd. De slag betekende de definitieve ondergang van de Franse generaal Napoleon Bonaparte, die verslagen werd door een Europees coalitieleger van Engelse, Pruisische en Nederlandse troepen.
In 1815 wordt de Franse keizer Napoleon definitief verslagen in de slag bij Waterloo. Zijn leger verliest de slag van Engelse, Pruisische en Nederlandse legers onder leiding van de hertog van Wellington.
Bij Quatre Bras en Waterloo vochten ongeveer 18.500 Nederlanders. De verliescijfers zijn niet precies vast te stellen. Geschat wordt dat er 670 doden en ruim 2100 gewonden vielen, waarbij we moeten bedenken dat het ene bataljon veel zwaardere verliezen had dan het andere.
Waterloo = Zijn waterloo vinden. Een definitieve nederlaag lijden. Op 18 juni 1815 werd Napoleon door de Engelsen en Pruisen verpletterend verslagen bij waterloo, een stadje in Belgisch Brabant, ten zuiden van Brussel.
Napoleon heeft een aantal universele regels en wetten ingevoerd, de 'code Napoleon'. Een ervan was de invoering van de Burgerlijke Stand. Ook schafte hij oude lokale maten af en introduceerde standaard maten en gewichten, zoals de kilo, de meter en de liter.
Vandaag dragen wereldwijd ongeveer 40 dorpen en steden de naam Waterloo, van Australië over Canada tot Sierra Leone. Het zegt iets over het aura van de slag in de Angelsaksische wereld. De leeuw staat waar hij staat omdat de prins van Oranje daar aan zijn schouder gewond raakte.
Napoleon vlucht naar Parijs, maar moet in 1814 afstand doen van zijn macht. Verschillende legers staan dan namelijk al op de stoep. Hij wordt verbannen naar het eiland Elba in Italië, en Frankrijk krijgt weer een koning (Lodewijk VXIII).
2. Het Panorama : ontdek het gigantische doek van het Panorama, 110 meter lang en 12 meter hoog! 3. De Leeuw van Waterloo : beklim de 226 treden en geniet van het uitzonderlijk uitzicht op het slagveld.
De museums rond het slagveld van Waterloo zijn het hele jaar door geopend. De gedenkstenen en het slagveld zelf kan je vrij bezoeken.
Hij heeft ruim drie miljoen doden op zijn geweten, maar wordt nog altijd vereerd: Napoleon Bonaparte. Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat hij bij Waterloo zijn laatste en beroemdste nederlaag leed.
Straf Napoleon kon precedent scheppen
De coalitie liet Napoleon niet executeren, maar verbande hem naar het Italiaanse eiland Elba. Volgens de Europese vorsten kon een executie een ongunstig precedent scheppen. Net als Napoleon zouden zij zelf namelijk ook wel eens als verliezer uit een oorlog kunnen komen.
De keizer werd in 1813 verslagen door de geallieerden en op 30 mei 1814 verbannen naar het eiland Elba. Daar wist hij in 1815 van te ontsnappen. Hij bereikte al snel Parijs, waar het Franse leger zich bij hem aansloot. Honderd dagen lang leek het erop dat Napoleon weer zou heersen over Europa.
Koning Willem II, de held van Waterloo - een korte biografie.
Iemand verbannen is iemand voor straf wegsturen uit een land. Napoleon wordt wel tot keizer van het eiland benoemd en mag daar een leger van zeshonderd soldaten hebben. Maar Napoleon wil weer keizer van Frankrijk worden. Daarom ontsnapt hij in 1815 van Elba.
De beginselen van de Franse Revolutie – vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid – werden door Napoleon verankerd. Het gelijkheidsbeginsel werd later het eerste artikel van de Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Burger én van onze grondwet.
In 1810 zet Napoleon zijn broer af en lijft hij Nederland in bij het Franse Keizerrijk. De modernisering van het bestuur en de rechtspraak in de door hem bezette gebieden zijn van grote betekenis geweest.
Hij kwam aan de macht in de laatste roerige fase van de Franse Revolutie en veroverde met het Franse leger grote delen van Europa. In veel landen voerde hij op terreinen als de rechtspraak, gewichts- en afstandsmaten en de burgerlijke stand belangrijke en vaak blijvende veranderingen door.
Op de top daarvan werd een 28 ton zware leeuw uit gietijzer geplaatst op een sokkel van 4,5 meter. De leeuw zelf is een ontwerp van de Mechelse beeldhouwer Jean-Louis van Geel. Een ondergrondse kolom van bakstenen in de heuvel ondersteunt de gietijzeren leeuw.
De Leeuw van Waterloo werd gebouwd tussen 1823 en 1826. Op de top werd, op een sokkel, een gietijzeren beeld van een leeuw geplaatst. Deze leeuw steunt met zijn rechterpoot op een wereldbol waarmee uitgestraald wordt dat na de Slag bij Waterloo een periode van rust aanbrak.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Napoleon dronk graag rode wijn, een Gevrey-Chambertin Grand Cru. Dit vooral bij zijn lievelingseten: geroosterde kip en gebakken aardappelen met uien. De kip moest overigens wel een krokante korst hebben. Zijn eetmanieren schijnen onsmakelijk te zijn geweest.
In het voorjaar van 1811, maar een paar maanden voor Napoleon Nederland bezocht, waren er in Amsterdam, Katwijk, Hoogeveen en Groningen oproeren tegen de dienstplicht. Toch liet de Nederlandse bevolking tijdens het bezoek van de Franse keizer – tussen 23 september en 31 oktober – geen protest horen.