Boosheid is een biologische reactie op dreigend gevaar. Het is een stressreactie die diep in ons systeem zit. Het begint in je limbische systeem in je brein. Natuurlijk is er vaak geen levensbedreigend gevaar, maar onbewust kun je een situatie wel als bedreigend ervaren.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Meestal is woede een reactie op een situatie die ons in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als anderen handelen op een manier die niet in overeenkomst is met onze belangen, wanneer ons iets ontzegt wordt of wanneer we ons doel niet kunnen bereiken. Het kan ook een psychologische reactie zijn om een ander gevoel.
Vaak gebeurt het als je op één of andere manier wordt gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, iemand je territorium binnendringt of als je grenzen overschreden worden. De één wordt sneller boos om zulke dingen dan de ander. Een woedeaanval is dus iets ander dan agressie, en dan is er ook nog de term boosheid.
Als je boos wordt, stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Het kan het ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en aanhoudende woede.
Je moet je woede niet onderdrukken, maar ook niet roekeloos uiten. Probeer de woede fysiek te reguleren door op een fijne manier te bewegen (bijvoorbeeld hardlopen), en doe daarna ontspanningsoefeningen. Neem ook de tijd om de gedachtes te ontkrachten en je te verplaatsen in de positie van de ander.
Wat is frustratie
Frustratie is een (negatieve) emotie die je voelt wanneer je jouw gewenste resultaten niet bereikt. Het lijkt op het gevoel van woede en irritatie.
Één van de heftigste uitingen van narcistische woede is geweld dat zich regelmatig herhaalt. Als je te maken hebt met een terreurcampagne, levert dat direct gevaar op voor jezelf en voor mensen om je heen. Als ze zich echt in het nauw gedreven voelen in hun eigenwaarde dan schuwt een narcist deze vorm van woede niet.
Een woedeaanval is een uitbarsting van emoties zoals boosheid, angst, nare herinneringen of bijvoorbeeld verdriet. Deze emoties zijn menselijk, we kennen ze allemaal. Maar bij een woede-uitbarsting is er een grens overschreden waarbij je deze emoties niet meer onder controle hebt.
Kort lontje hebben door stress
Stress is een van de belangrijkste oorzaken waarom je sneller boos en opvliegend wordt. Onder invloed van stress komen er tal van processen op gang in je hersenen. Dat is normaal want in gevaarlijke omstandigheden helpen deze processen je om te overleven.
Adrenaline, Noradrenaline, serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol zijn de belangrijkste stofjes die het type emotie bepalen. Adrenaline en noradrenaline spelen vooral een rol bij het ervaren van angst, woede en stress.
Vaak is boosheid een opeenstapeling van irritaties. Een zwaardere vorm noem ik woede of zoals de volksmond het uitdrukt: 'hij was werkelijk woedend op haar'. Dat betekent dat hij weinig controle over zijn emoties nog had. Of weer anders uitgedrukt: 'hij was furieus'.
Wanneer je heel lang boos blijft, is dat hoogstwaarschijnlijk niet de emotie waar je écht last van hebt. Er zijn primaire en secundaire emoties. Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens.Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden.
Drift is een kortdurende, hevige en impulsieve vorm van woede die gepaard gaat met veel stress. Iemand die vaak last heeft van driftbuien, noemt men driftig of opvliegend. Drift kan ontstaan vanuit een grote onvrede met de omstandigheden, maar ook uit angst.
Boosheid is een negatieve emotie. Dit betekent niet dat het een slechte emotie is of dat deze emotie niet getoond mag worden, maar het zegt meer iets over hoe iemand zich voelt die deze emotie heeft. Als je boos bent stijgt je bloeddruk en gaat je hart sneller slaan, het adrenalinegehalte in je bloed stijgt.
Als je boos bent komen er stofjes zoals adrenaline en cortisol vrij die je lichaam klaarstomen om te vechten of vluchten. Zolang dit gevoel ook weer zakt, is er niet zoveel aan de hand. Blijf je echter hangen in woede, dan verkeert je lichaam chronisch in een staat van stress.
De boosheid is dan in feite een afweermechanisme om maar niet geconfronteerd te worden met die angsten. Dan is het als eerste van belang om na te gaan wat je diep van binnen angstig maakt. Wilt u meer informatie over deze klacht?
Blijf rustig en neem een open houding aan. Probeer, zolang diegene die agressie gebruikt emotioneel of boos is, niet te reageren op schelden of vloeken. Geef tijd en ruimte om te ontladen en te kalmeren. Vraag wat de ander nodig heeft.
Woede = verdriet
Dat is de onverwerkte pijn, het verdriet, de gekwetstheid en angst. Die pijn moet aandacht krijgen, naar buiten gebracht worden om hem te verzachten en om de woede op te lossen.