Bruine poepNormale poep hoort bruin te zijn. Afhankelijk van wat je eet kan het variëren van donkerbruin tot lichtbruin.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed.
Ontkleurde feces heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Deze vorm van ontlasting wordt ook weleens 'stopverfpoep' genoemd. De ontlasting bevat veel vet en blijft daardoor bovenin het water in de toiletpot drijven.
Een gezonde drol heeft de consistentie van een rijpe banaan en houdt zijn vorm vast na het verlaten van het lichaam.De kleur is bruin/geel. En hoewel poep nooit naar bloemetjes ruikt, heeft een gezonde drol een redelijk neutrale geur. Je hebt niet meer dan twee keer nodig om de bips af te vegen.
gele stoelgang
Ook een gele kleur kan een symptoom zijn van een maag- of darminfectie, voedselintolerantie, aandoeningen aan de lever of gal of alcohol- of laxeermiddelengebruik. Gele ontlasting komt ook voor bij baby's.
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
hoef je niet af te vegen, want bij een gezonde stoelgang blijft er niets of nauwelijks iets aan je billen kleven; is bruin van kleur; is 2.5 tot 4.5 cm breed en kan wel 40 cm lang zijn.
Gezonde ontlasting: van lichtbruin tot donkerbruin
Hoe donkerder de poep, hoe langer het in je lichaam gebleven is.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening. Wanneer het blijkt dat de oorzaak van lichte ontlasting (wit, beige) een ziekte is, dan moet er een behandeling worden ingezet en neem daarvoor altijd contact op met een arts.
Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur.Dit kan veroorzaakt worden door een afsluiting van de galwegen, bijvoorbeeld door galstenen.
Lichtbruin tot donkerbruin is de “natuurlijke” kleur van onze stoelgang, net zoals onze urine die steeds gelig is. De oorzaak van de bruinige kleur is te zoeken bij de dagelijkse productie van bloed door ons lichaam.
Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Met een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm), bekijken we de darmwand met een endoscoop en zien we of er darmpoliepen aanwezig zijn. De endoscoop is een dunne flexibele scoop slang die via de anus de darm wordt ingeschoven. Tijdens dit onderzoek kunnen we poliepen direct verwijderen.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Wat is bloed bij ontlasting? Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen. U kunt helderrood of juist donker bloed zien.
Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten kunnen zorgen voor rode of zelfs zwarte ontlasting. Maar ook voedingsmiddelen zoals bietjes, rode kool of producten met veel kleurstoffen kunnen deze afwijkende kleur tot gevolg hebben.
Pikzwarte, teerachtige ontlasting
Een pikzwarte ontlasting kan wijzen op een bloeding in het eerste deel van het spijsverteringskanaal. Bijvoorbeeld een bloeding van de slokdarm, maag of dunne darm. Het bloed vermengt dan met de ontlasting, waardoor het niet meer herkenbaar is als bloed.
Als je veel toiletpapier moet gebruiken kan dit wijzen op een slechte werking van de stoelgang. Het kan ook betekenen dat je dingen consumeert waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt, of dat je darmbacteriën niet optimaal werken.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit. Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep. Ze helpen mee aan een goed cholesterol.