De Zweigelt druif levert fruitige rode wijnen. Het wordt ook wel de nationale trots genoemd, deze druivensoort vindt u in verschillende Oostenrijkse wijngebieden. Een uitstekende wijn van de Zweigelt druif is de Pfaffl Vom Haus Zweigelt.
Echte Oostenrijkse druivenrassen zijn Zweigelt, Blaufränkisch en St Laurent. Daarnaast vind je mooie wijnen van Cabernet Sauvignon, al dan niet in combinatie met Blaufränkisch, of van Pinot Noir, alias Blauburgunder. In vele gevallen is er sprake van cuvées met heel uiteenlopende samenstellingen.
Bekender zijn de Chardonnay en de Sauvignon Blanc. De laatste geeft in Steiermark mineralige witte wijnen die tot de beste van de wereld horen. De Zweigelt, Sankt Laurent, en Blaufränkische druif zijn de Oostenrijkse 'blauwe drie-eenheid'.
Populaire rode wijnen uit Oostenrijk zijn: Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt-laurent. Zweigelt (of Blauer Zweigelt) is het meest aangeplante blauwe druivenras in Oostenrijk. Het is een kruising tussen blaufränkisch en sankt-laurent. De smaak van de wijnen hangt af van de precieze herkomst en hoe de wijn werd gemaakt.
Riesling: de mooiste druif van Duitsland, maar ook een oude bekende in de Franse Elzas. Ruik je een glas riesling, dan stuiven de intense, fruitige aroma's je tegemoet. De smaak van riesling varieert van strakdroog tot volzoet, met altijd duidelijk waarneembare fijne zuren.
"Dit is de langste druivenpergola ter wereld", vertelt Hanneke trots. "Het is zelfs officieel erkend als een Guinness World Record. Hij is maar liefst 40 meter en 42 centimeter lang!" Een indrukwekkend plaatje als je er doorheen loopt.
Shine Muscat Druiven: De Duurste Druiven Ter Wereld [OC] [3024x4032]
Grüner Veltliner is het bekendste exportproduct van Oostenrijk. De wijn produceert heerlijke, frisse witte wijnen met tonen van rijpe appel en een kenmerkende, intrigerende toets van witte peper.
Frankrijk is misschien wel het beroemdste wijnland ter wereld, met een ongeëvenaarde diversiteit aan wijnregio's en stijlen. Van de elegante Champagne en de verfijnde Bordeaux tot de aromatische witte wijnen uit de Alsace en de volle rode wijnen uit de Rhône, Franse wijnen zijn er voor elke smaak en gelegenheid.
Veruit de meest succesvolle rode wijnsoort is de Blauer Zweigelt , een Oostenrijkse kruising, waarvan er veel in regionale wijngaarden zijn aangeplant. Andere inheemse soorten zijn Blaufränkisch en St. Laurent, die al internationale erkenning hebben gekregen.
Oostenrijk als wijnland
De Wachau is het meest bekende wijngebied van Oostenrijk en zeker ook het mooiste. Het ligt tussen de steden Melk en Krems, zo'n 75 km van Wenen, op de oevers van de Donau, van laag tot hoog op de extreem steile terrassen.
Volgens experts kan je best een pinot noir opentrekken. Deze wijn heeft de hoogste resveratrol-concentratie van alle rode wijnen. Zo zou het bijvoorbeeld de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren.
Oostenrijkse wijnbouwgebieden
Oostenrijk heeft drie grote wijnbouwgebieden: Niederoesterreich (Neder-Oostenrijk), Burgenland en Steiermark (Stiermarken) .
Blauwe druiven vs.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
De beste druiven voor zoete witte wijn groeien in gebieden met een warm klimaat en een goede bodem. Landen als Zuid-Afrika, Australië en Californië staan bekend om hun heerlijke zoete witte wijnen.
In Oostenrijk zijn er 42 druivensoorten – 28 witte en 14 rode – die officieel zijn goedgekeurd voor de productie van Qualitätswein, Prädikatswein (Qualitätswein geproduceerd van druiven die met speciale technieken worden geoogst zodra ze een bepaalde mate van rijpheid hebben bereikt) en Landwein.
1. Italië - 4.250.000 L. Italië is de grootste wijnproducent ter wereld. Ze produceren ongeveer 5 miljard liter per jaar.
Voor veel wijnliefhebbers is Frankrijk het beste wijnland ter wereld. Het staat echter nu op de tweede plaats in twee belangrijke categorieën. Ten eerste heeft het het op één na grootste totale wijngaardoppervlak ter wereld, na Spanje. Ten tweede is het ook de op één na grootste wijnproducent: Italië neemt de leiding in het volume geproduceerde wijn.
Riesling is een aromatische witte druivensoort uit de Rijnstreek, zoeter met een lager alcoholpercentage. Gruner Veltliner een witte citruswijn uit Oostenrijk, Hongarije en Tsjechië, Slowakije en is een echte “foodie” druivensoort.
Rode wijn wordt nog steeds het meest gedronken. Hoewel witte wijn lange tijd is gedegradeerd tot het jongere broertje van rode wijn, is het een feit dat steeds meer consumenten belangstelling hebben voor deze wijnsoort.
Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat!
Chablis wijn mag alleen in deze regio worden geproduceerd. Het gebied wordt niet groter en er is een maximum vastgesteld aan het aantal liters wijn dat jaarlijks per hectare geproduceerd mag worden. Schaarste en exclusiviteit dus. En ja, dat zie je terug in de prijzen.
Waarschijnlijk is de muscat de oudste wijndruif die bestaat. Het zijn de Grieken en de Romeinen die dit weinig ziekteresistente ras naar het zuiden van Frankrijk hebben gebracht.
Het aroma is kenmerkend muskaat: bloemig en subtiel zoet. Je kunt het in zijn geheel consumeren omdat het pitloos is en een dunne, neutrale schil heeft zoals veel andere druivensoorten. Als je erin bijt, komt er een explosie van zoetige gelukzaligheid vrij, eindigend met een nasmaak van druivenbubbelgum.