De standplaats van een Vlinderstruik is toch wel een plek in de zon of halfschaduw. De plant houdt namelijk van veel warmte en een goede vochtige grond welke ook nog eens waterdoorlatend is. Extreme hitte is in principe geen enkel probleem voor de heester maar heeft daar tegenover wel voldoende water nodig.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft.
Nog meer planten die goed tegen zon en droogte kunnen
Ezelsoor (Stachys byzantina) Fijnstraal (Erigeron karvinskianus) IJsbloemen (Delosperma cooperi) IJzerhard (Verbena bonariensis)
Een struik is ook van oudsher een Germaans woord en komt van het woord 'struuk' wat eerder 'tak' betekende. Na verloop van tijd is het onderscheid vervaagd en wordt heester en struik voor een zelfde soort plant gebruikt. Het zijn beide houtige planten die dicht bij de grond vertakken.
De Rhododendron staat graag op een plek met halfschaduw. Felle zon vindt deze tuinplant niet fijn, kans op uitdroging is dan groot. Zorg dat de heester genoeg ruimte heeft. Een rododendron vraagt veel voedingsstoffen uit de bodem.
Bekende soorten zijn de vlinderstruik voor een arme grond, Hortensia's voor een zure grond, zowel de gewone, pluimhortensia en boerenhortensia's bloeien relatief lang. Ook de Sneeuwbal en Skimmia struiken bloeien best lang.
Er bestaan een paar bloemen die weinig water nodig hebben. Hierbij kan je je oriënteren aan de bloeiende planten en bomen. Zo hebben bijvoorbeeld rozen vanwege hun diepgaande wortels weinig water nodig. Ook lavendel, bougainvillea en zonnebloem kunnen goed met droogte omgaan.
De Viburnum houdt van een plek in de zon of halfschaduw maar kan niet tegen droogte. De plant staat graag wat beschut tegen harde wind.
Haagplanten die goed tegen droogte kunnen
Neem bijvoorbeeld een laurierhaag, een haag van olijfwilg of een haag van kardinaalsmuts. Ook de van oorsprong Nieuw-Zeelandse Griselinia littoralis kan goed tegen droogte.
Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Hydrangea 'Strong Annabelle' is een verbeterde versie van de populaire 'Annabelle Hortensia. De stelen van de Strong Annabelle zijn steviger, waardoor de grote witte bloemen van de Annabelle ook bij regen en wind niet ver doorbuigen of omvallen. Ook kan 'Strong Annabelle' beter tegen de zon.
Hoewel het per hortensia verschilt, kan je daarom het beste kiezen voor een plekje in de halfschaduw. Dit houdt in dat de planten niet meer dan 4 uur direct zonlicht op zich krijgen. Zet jouw hortensia daarom idealiter in de beschutting van een mooie struik of boom en liever niet in de volle zon.