In de heraldiek is een wapen of blazoen een meestal symbolische voorstelling op een schild, eventueel uitgebreid met een of meer attributen uit de zogeheten schilddekking, zoals een helm, een kroon, een of meer schildhouders, een motto en een wapentent, wapenmantel of dekkleed.
Op wapenschilden staan vaak dieren en speciale kleuren. Elk dier betekent iets (leeuw betekent 'moed') en elke kleur betekent ook iets (goud betekent 'wijsheid' of 'rijkdom'). Aan een wapenschild kan je dus een bepaalde groep herkennen.
Tijdens de kruistochten kwamen zware, gesloten helmen in zwang. Om in de strijd te zien wie vriend en wie vijand was, moest elke ridder zijn eigen teken op het wapenschild afbeelden. Deze tekens werden al snel een belangrijk symbool en vonden een plek op documenten, grafstenen, gevelstenen en banieren.
In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Het is een eenvoudig hulpmiddel om na te gaan of er een familiewapen is voor de familie die je onderzoekt.
Hoe ziet een familiewapen eruit? Een familiewapen bestaat in principe uit een schild, helm met helmteken, helmkleden en een wrong (opgerolde doek). Soms zie je ook nog schildhouders, een voetstuk en een spreuk op een lint. Maar het belangrijkste is het schild, dit vond je ook terug in de wapenschildboeken.
Geen familiewapen? Geen probleem: je kunt er zo eentje laten maken, à 250 euro. Nagtegaal heeft zich er in gespecialiseerd. ,,Je moet eerst uitzoeken of er al een wapen binnen je familie is.
De wapens van adellijke families worden in Nederland door de overheid beschermd en staan geregistreerd bij de Hoge Raad van Adel. Ook iedereen die niet van adel is kan een wapen aannemen en laten registreren mits het ontwerp voldoet aan de regels van de heraldiek.
Onze familiewapen maker heeft honderden sjablonen voor schilden en symbolen. Je kunt in de bibliotheek van onze app als creator bladeren of naar voorwerpen zoeken. Je kunt alle elementen kleuren en combineren. Onze heraldiek generator maakt het heel gemakkelijk om je wapenschilden te maken.
Het rood […] laat het vurige verlangen naar deugd kennen; de kleur van het morgenrood en betekent derhalve overwinnende kracht, triomf en heerschappij; tevens kleur van het recht. Blauw, de tweede kleur, van het hemelblauw afgeleid, betekent trouw, bestendigheid en deemoed.
Oorspronkelijk hadden heren en ridders een uniek wapenschild. In de late 12e eeuw hadden deze wapens steeds meer prestige verworven en gingen zonen het wapen van hun vader gebruiken, soms ongewijzigd. Zo ontstond het familiewapen.
De Nederlandse leeuw is een symbool in de heraldiek. Al in de vroegste heraldische werken komen leeuwen, symbolen van kracht, voor op wapenschilden. Tot op de dag van vandaag komen leeuwen in tientallen uitvoeringen en kleuren voor op wapenschilden van families, steden en landen.
De Belgische Leeuw (Leo Belgicus), een gele leeuw met rode klauwen en tong, op zwarte achtergrond. Deze leeuw staat ook afgebeeld op het kleine staatszegel, dat men terugvindt op brieven en omslagen van de federale administraties.
Het oppervlak van het schild wordt het veld genoemd. Alles wat daarop voorkomt noemt men stukken. De beschrijving van het schild heet met een mooi woord de blazoenering.
Het wapenschild van het Koninkrijk der Nederlanden toont een leeuw. Een 'lion rampant', zoals dat in de heraldiek heet. Een klimmende leeuw van goud op een veld van azuur, die we niet in zijn hemdje laten staan.
De beschrijving van het wapen (met heraldische kleuren): In goud (= geel) een leeuw van sabel (= zwart) getongd en geklauwd van keel (= rood). De leeuw wordt op zijn achterpoten staand en klauwend afgebeeld, met het gezicht naar heraldisch rechts, dit is links voor de toeschouwer.
Heraldiek of wapenkunde is de gewoonte die in onder meer in de loop van de twaalfde eeuw in Europa is ontstaan om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, emblemen waaruit later de wapens zijn ontstaan.
Dit is de officiële vlag van de provincie Oost-Vlaanderen: Een zwarte leeuw met rode klauwen en een rode tong. Groene en witte banen op de achtergrond. Het groen verwijst naar de zorg voor het milieu en het wit naar de Oost-Vlaamse waterlopen.
Een schild van sabel (zwart) met daarop een klimmende leeuw in goud, getongd en geklauwd in keel (rood). Twee aanziende leeuwen die elk een Belgische nationale vlag vasthouden. Het wapen is bedekt door een hermelijnen mantel, uitgevoerd in rood en opgeknoopt met gele touwen; die moet de monarchie voorstellen.
De prijs van de zegelring is afhankelijk van het soort edelmetaal. Een indicatie van zegelring kosten: Een zilveren zegelring is beschikbaar vanaf circa 200 euro, een gouden zegelring begint vanaf circa 650 euro en een witgouden zegelring is beschikbaar vanaf circa 750 euro.
Het graveren van een familiewapen in een steen kan vanaf €340,- en het graveren van een familiewapen in het goud kan vanaf € 440,-.
Parochieregisters en registers van de burgerlijke stand online. De website van het Rijksarchief maakt meer dan 36,4 miljoen pagina's genealogische bronnen (parochieregisters en burgerlijke stand) toegankelijk. Miljoenen akten gratis in uw woonkamer toegankelijk.
Waarom is het eigenlijk een leeuw? "In 1815 koos de regering de Nederlandse leeuw als nationaal symbool. Een van de dieren die daarbij het onderspit moest delven was de kikker. Venetië had het diertje gebruikt om de spot te drijven met die republikeinen in hun zompige landje.
Het wapen van Duitsland bestaat uit een zwarte adelaar (de Bundesadler) op een geel veld. De poten, snavel en tong van de adelaar zijn rood. De huidige afbeelding is in stand sinds het ontstaan van de Bondsrepubliek in 1949, en voor geheel Duitsland sinds de hereniging in 1990.
Het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is oorspronkelijk in 1815 ontworpen en in 1907 aangepast. Het geblokte schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het heraldisch symbool van de koning en het land.