Asdrukpijn is pijn op de plaats van de breuk bij druk in de richting van de lengteas van het bot bij een botbreuk. Asdrukpijn is vrij specifiek voor een botbreuk, al is er soms ook asdrukpijn terwijl er geen botbreuk is.
Pijn is bij een SL scheur een van de meest voorkomende symptomen. De pijn bevindt zich ter hoogte van het Scraphoid. Vooral bij opdrukken, wringen en (zwaar) belasten van de pols ervaart men pijn. Daarnaast is er vaak een hoor- en voelbare 'klik' in de pols aanwezig.
U gaat naar huis met een draagdoek (mitella), zodat de arm rust krijgt en u de pols hoog kunt houden in verband met de zwelling. Deze draagdoek kan 's nachts af en om uw arm dan rust te geven, kunt u deze op een kussen leggen. U krijgt een recept mee voor een pijnstiller.
Houd er rekening mee dat u meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols zal meestal pas na drie maanden worden bereikt. Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn.
Als uw pols breekt, kunt u soms iets horen knappen of breken. U kunt 1 of meer van deze klachten hebben: U heeft pijn in de pols of onderarm. U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers.
Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn. Hierbij kunnen de volgende klachten ontstaan: • De pijn vermindert niet maar wordt erger. Uw vingers gaan tintelen of worden dik, ondanks het goed hoog houden van de arm en pols. U kunt uw vingers niet of nauwelijks bewegen.
Meestal draagt u dit gips vier tot vijf weken. U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen. Wel is het belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat deze niet stijf worden. Als het gips eraf gaat is het belangrijk om een paar keer per dag hand- en polsoefeningen te doen.
Tijdens het slapen kunt u een extra kussen langs het lichaam gebruiken. Dit kan het wegdraaien van de gebroken arm voorkomen. Als u in bed gaat liggen, is een halfzittende houding aan te bevelen. Uw arm heeft dan dezelfde houding als overdag.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Als algemene regel geldt dat u weer veilig kunt fietsen wanneer u beide armen volledig kunt gebruiken. Wanneer u zich onzeker voelt over fietsen, dan raden wij u aan dit niet te doen. U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel.
Het betreft vaak een aandoening aan de pezen of zenuwen die in de pols lopen. Vrijwel altijd komen de polsklachten door overbelasting of een verkeerde stand van het polsgewricht. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld zwelling ontstaat in de Carpale tunnel (ook wel Carpale tunnel Syndroom genoemd).
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Het polsgewricht is een complex gewricht bestaande uit acht botjes (handwortelbeenderen), de ellepijp en het spaakbeen. Deze botjes zijn verbonden door banden, die ligamenten worden genoemd.
In deze categorie zijn de Push Sports Polsbrace (05858) en de Polsbrace Ortho Medical (09010) de beste. Hierbij geeft de Push goed steun en is erg goed te gebruiken binnen het dagelijks leven en bij het sporten. De Ortho Medical is dan een iets vollere brace, maar wel weer wat stabieler.
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
Bij een gekneusde pols is het weefsel dat zich tussen de opperhuid en de botten bevindt flink beschadigd. De kapotte bloedvaten en cellen die door het weefsel lopen, zorgen ervoor dat er vocht en bloed ophoopt waardoor een zwelling ontstaat.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan. De opgesomde symptomen kunnen namelijk ook op een botbreuk wijzen.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Het kan een klein scheurtje in het bot zijn, maar botten kunnen ook compleet verschoven of verbrijzeld zijn. Een botbreuk kan ook door een gewricht heen lopen. Gipsverband wordt vooral aangelegd bij botbreuken waarbij de botdelen (bijna) niet zijn verschoven. Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek.
Herstel. Als uw pols 's avonds dik, warm en/of stijf wordt, dan moet u het rustiger aan doen. Uw pols heeft dan nog hersteltijd nodig. U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken.
Als er na een ongeval, na een operatie, bij te strak gips of bij een zenuwbeklemming, pijn ontstaat die veel te heftig is en niet overeenkomt met de ernst van het letsel, en als deze pijn veel te lang blijft bestaan, kan er sprake zijn dystrofie.
U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Meestal kunt u uw pols pas na ongeveer drie maanden weer normaal en pijnvrij gebruiken. Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn.
Dit is een soort mitella. Deze greenstick breuk van de pols of onderarm komt vaak voor bij kinderen. Het wordt ook wel een twijgbreukje genoemd, omdat het knikje in het bot lijkt op het buigen van een flexibel takje. We behandelen deze breuk met softcast (zacht gips) en een sling.