Istanbul is met zijn imposante tuinen en prachtige mozaïek muren een van de mooiste steden van Turkije. Een bezoekje aan het Topkapi Paleis, de kathedraal Hagia Sofia en de Blauwe Moskee kunnen natuurlijk niet missen tijdens deze stedentrip.
Alanya is misschien wel de bekendste en mooiste badplaatsen van Turkije. En dat is niet voor niets. De eindeloos lange kust is prachtig en Alanya zelf zit vol gezellige restaurants en winkels. De Turkse Rivièra is een waar paradijs voor liefhebbers van zon, zee, strand en cultuur.
We beginnen met de parel van de Turkse Rivièra, Antalya. Gelegen aan de voet van het imposante Taurus gebergte en met een zeer rijk verleden. Dankzij het heerlijke mediterrane klimaat en de stranden is Antalya uitgegroeid tot één van de populairste en leukste badplaatsen in Turkije.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Alanya. De meest populaire Turkse badplaats onder ons én onze reizigers is Alanya.
Het resort ligt aan de (kilometers lange) boulevard waardoor je niet het idee hebt dat je buiten het centrum zit. Ook stopt de dolmus voor de deur waarmee je voor €1,- p.p. zo in het centrum van Side staat.
Heeft inderdaad smalle strandjes, maar de plaats ernaast heeft wel een prachtig zandstrand. De Bazaar in Marmaris is ook heel erg leuk. Maar Alanya is toch leuker, maar ja, dat is persoonlijk. Alanya heeft een veel mooier strand, een leuker centrum en is gezelliger.
Alanya is een fantastische bestemming in Turkije voor een vakantie vol zon, zee en strand. Waarschijnlijk boek je een hotel met een lekker zwembad, dichtbij het strand. Zo heb je alles wat je nodig hebt voor een onbezorgde vakantie, binnen handbereik. Toch is het leuk om zo nu en dan eens een uitstapje te maken.
Weinig landen zijn namelijk zo verrassend en veelzijdig als Turkije. Ook schijnt de zon in Turkije maar liefst 300 dagen per jaar, heeft het land heerlijke stranden, prachtige natuur, rijke cultuur, oude steden, gastvrije en vriendelijke mensen en kent het veel tradities.
Volgens deskundigen is de hoge inflatie in Turkije te wijten aan onder meer het ongebruikelijke beleid van president Recep Tayyip Erdogan. Op zijn verzoek heeft de centrale bank meerdere keren de rente verlaagd. Maar volgens economen is het in tijden van inflatie juist verstandig om de rente te verhogen.
Kosten van levensonderhoud in Turkije
Hoewel de prijzen in grotere steden (Istanbul, Ankara en Izmir) en toeristische gebieden (Alanya, Bodrum en Fethiye) duurder zijn dan in kleinere steden en dorpen, kun je al voor ongeveer 800 tot 1.000 euro per maand een goede levensstijl aanhouden.
Vakantie Turkije veilig? In de badplaatsen langs de kust, zoals onder andere Alanya, Side, Antalya, Marmaris, Bodrum, Belek, Kemer en Kusadasi is niets aan de hand. Je kunt hier met een gerust hart vakantie vieren. Daarnaast hebben de vakantiehotels de veiligheid van hun gasten hoog in het vaandel staan.
Het leuke centrum van Side
Niet alleen door het eilandgevoel, maar ook zeker door de vele historische gebouwen en monumenten in de smalle straatjes. Voor liefhebbers van historie zeker een aanrader. Verder vind je in het oude gedeelte vele winkeltjes en cafeetjes, die met name zijn gericht op toeristen.
Turkije is niet langer het spotgoedkope land dat het ooit was. Zeker in Istanbul en Ankara doen de prijzen niet onder voor West-Europa. Ook de badplaatsen aan de Turkse Riviera hebben hun prijzen flink verhoogd. In de rest van het land is het leven nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland.
Bijna 25 miljoen van de inwoners wonen in drie grote steden, Istanbul (15 miljoen), de hoofdstad Ankara (5,4 miljoen) en Izmir (4,3 miljoen). Een minderheid van de Turken woont op het platteland. De gemiddelde leeftijd steeg in 2017 iets naar 31,7 jaar.
Voordelen van wonen in Turkije
De levenskosten zijn in Turkije gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. Als je gaat wonen in Turkije en je wilt een huis huren, goed nieuws: de huur in Turkije is gemiddeld 81% lager dan in Nederland. Turkije heeft een eenvoudig systeem voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.
In veel toeristische restaurants wordt in plaats van Turkse koffie ook wel Nescafé geserveerd. De koran verbiedt het drinken van alcohol, maar veel moderne moslims nemen het niet zo nauw met dit verbod. Bier (bira) wordt dan ook bijna overal geserveerd. Turkse wijnen (sarap) zijn goedkoop en verrassend goed.
Turkije is vooral een citrus exporteur. Mandarijnen en citroenen zijn de belangrijkste producten, gevolgd door tomaten en sinaasappelen. Granaatappels de grootste groeier De Turkse productie van zowel verse groenten als die van vers fruit breidt zich gestaag uit.
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten. Döner kebab is in heel Europa bekend en is een typisch fastfood om onderweg te nuttigen. Maar toch raden we je aan dit gerecht te proberen in het land waar het vandaan komt.
U kunt in bijna elke stad goedkoop onroerend goed in Turkije kopen. Vanwege de grote vraag zijn er goedkopere huisvestingsopties beschikbaar in grote steden zoals Ankara en Istanbul, maar ook in kleine steden zoals Trabzon, Bursa en Alanya.