Een afzuigkap heeft veel lucht nodig om goed te kunnen werken. Als deze lucht niet aanwezig is, kan de afzuiger niet optimaal werken. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een raam open te zetten. De afzuigkap kan extra of rare geluiden maken als de filters niet goed geplaatst zijn.
Zet de afzuigkap 10 minuten voor het koken aan en laat de afzuigkap nog 10 minuten na het koken nog even doorlopen. Reinig de metalen vetfilters zoals beschreven in de gebruikershandleiding. Reinig of vervang de koolstoffilters naar gelang het type koolstoffilter wat er gebruikt wordt.
Hoe werkt de afzuigkap terugslagklep? De terugslagklep van de afvoer, die je direct boven de luchtuitgang van de kap plaatst, zorgt ervoor dat lucht maar één kant op kan. De meeste kleppen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, met twee openslaande lamellen van aluminium.
Doe het filter van de afzuigkap in de vaatwasser. Spray het filter in met ontvetter en laat dit 10 minuten inwerken. Doe de filter in een verder lege vaatwasser, doe een vaatwasblokje erin, en draai een programma op minstens 40 graden. Zo wordt je filter snel schoon!
Als u de filters niet regelmatig schoonmaakt, raken deze verstopt. Vetten dringen dan door het filter en komen in de afzuigkap en motor terecht, zelfs tot achter de afzuigkap in de afvoerkanalen. Hoe lost u dit probleem op? Bij lekkend olie of vet is het filter van uw afzuigkap vuil.
Een afzuigkap kan lang mee gaan. Als je deze goed onderhoudt vaak wel 20 jaar. Zorg ervoor dat je de afzuigkap regelmatig schoonmaakt en de eventuele koolstoffilters om de zes maanden vervangt. Op deze manier verleng je de levensduur maximaal.
In de afzuigkap zitten koolstoffilters. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Wanneer de afzuigkap de kooklucht opzuigt, absorbeert het koolstoffilter het vuil en de geurtjes uit de lucht. De lucht is schoon en de afzuigkap blaast deze terug de ruimte in.
Tip: Door de afzuigkap filter regelmatig te reinigen behoudt deze zijn maximale zuigkracht. Hoe vaak je de filters moet schoonmaken hangt af van het kookgedrag, maar dit is gemiddeld tussen de acht en tien weken.
Wij adviseren de metaalfilter elke 3 tot 6 maanden te reinigen en elke 3 à 4 jaar te vervangen. Wanneer je dit niet op tijd doet, raakt de metaalfilter in je afzuigkap verzadigd waardoor de zuigkracht van je afzuigkap verminderd, en dus vervelende geuren niet meer opgenomen worden.
Door je filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft je afzuigkap efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water. Er zijn 3 soorten filters: een metalen, aluminum en stoffen filter. Je leest hier hoe je de verschillende vetfilters schoonmaakt.
eventueel kunt ge een verluchtingsrooster plaatsen met van die klepjes die terug toevallen als de motor van de dampkap afslaat. Maar de bekenste plaats om een terugslagklep te zetten is op de afvoer van je vuil water naar de riolering, net voor je aansluit op de riolering.
Het installeren van een terugslagklep is een relatief kleine ingreep. Uw Thuiscomfort-loodgieter plaatst deze tussen uw toilet, gootsteen, wastafel, bad of douche en de rioolbuis. Op die manier houdt u het binnen altijd droog - zelfs bij de grootste hoosbuien.
Door te kijken waar uw riolering onder de grond loopt en waar het aan de gemeentelijke riolering is aangesloten, kunt u kijken of hier een terugslagbeveiliger tussen zit.
In die lucht zitten dingen als vet, vocht en geurtjes van het koken. En tijdens het koken komen er ook nog eens allerlei eiwitten en gassen zoals nitrogen dioxide vrij. Heb je dus geen afzuigkap, of zet je hem niet aan, dan blijven die stoffen op langer hangen in je keuken. Dat betekent meer viezigheid in je keuken.
Een afzuigkap is niet verplicht.
Wat voor luchtafvoer heeft je keuken? In veel Nederlandse appartementen wordt de afzuigkap op een centraal afzuigsysteem aangesloten. Hiervoor heb je een afzuigkap zonder motor nodig. Een motorloze afzuigkap filtert de lucht en voert deze via het centrale afzuigsysteem naar buiten af.
Deze filters kunnen niet worden gewassen en dienen na enige tijd te worden vervangen. Er wordt aangeraden om dit iedere 3 tot 6 maanden te doen, maar dit verschilt natuurlijk per huishouden.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
Om er zeker van te zijn dat in die gevallen niet alleen de kookgeuren worden geneutraliseerd, maar ook schadelijke stoffen als fijnstof eruit worden gefilterd, hebben we een afzuigkap met koolstoffilter nodig. Dit filter plaats je in de afzuigkap en dient bij intensief gebruik elke 3 tot 6 maanden vervangen te worden.
Pak een microvezel doek en bespuit deze met ontvetter en eventueel een klein beetje water. Let op dat u de doek niet te nat maakt. Lichtvochtig is beter; Wrijf voorzichtig met de doek over de motor en verwijder op deze manier het vet.
Meng de soda met groene zeep of vloeibare groene zeep. Wrijf het mengsel vervolgens met een vochtige doek uit op het RVS oppervlak. Voor extra glans en een streep loos resultaat wrijft u de afzuigkap na met een droog microvezeldoekje. En klaar is kees!
Een afzuigkap schoonmaken doe je door de filters te reinigen met HG afzuigkapfilter ontvetter of in de vaatwasser. De binnenkant, het luchtkanaal, maak je schoon met de damp van kokend water en citroensap. Neem vervolgens de binnen- en buitenkant af met een zachte doek.
Witgoedservice heeft jarenlang ervaring met het repareren van afzuigkappen. We repareren alle merken afzuigkappen.
Een motorloze afzuigkap – de naam zegt het al – is een afzuigkap zonder motor. Met andere woorden: de afzuigkap werkt op mechanische ventilatie. Het aansluiten van een afzuigkap zonder motor is simpel: u sluit de afzuigkap aan op het centrale afzuigsysteem in uw woning.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.