De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt.
De Andescondor is de grootste gier van de Nieuwe Wereld en tevens de vogel die, met de albatros, de grootste vleugelbreedte ter wereld heeft: 3m20. Hij kan tot 15 kg wegen.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
Velen zullen denken dat de zeearend de grootste vogel is die in Nederland huist. Maar dat klopt niet. De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo.
De Grote albatros is het grootste lid van het geslacht der Diomedea en het is een van de grootste vogels ter wereld. Grote albatrossen staan ook bekend als de meest bestudeerde vogelsoort ter wereld.
In de buurt van Dordrecht en Den Bosch is door vogelspotters vandaag de in Nederland uiterst zeldzame lammergier waargenomen. Het is met een spanwijdte tot 2,80 meter de grootste vogel van Europa.
Wat is het snelste dier ter wereld? Juist: de slechtvalk. Die kan een topsnelheid ontwikkelen van meer dan 350 kilometer per uur. Zo snel als Max Verstappen.
1. De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea) De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros.
De heremietibis is een van de meest zeldzame vogels ter wereld.
De kakapo is een papagaaiachtige uit Nieuw-Zeeland. De groene vogel staat bekend als een van de domste dieren. Deze twijfelachtige roem heeft hij omdat hij steeds vergeet dat hij door zijn gewicht (ca. 4 kilo) niet kan vliegen.
Rüppells gier (Gyps rueppelli) is een vogel uit de familie van havikachtigen (Accipitridae). De soort komt voor in Afrika. De Rüppells gier is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger en zoöloog Eduard Rüppell en is de hoogst vliegende vogel ter wereld, tot wel 11 km hoogte.
Zee- en visarend
De zeearend wordt ook wel 'de vliegende deur' genoemd. Met een gemiddelde spanwijdte van meer dan twee meter is hij dan ook verreweg de grootste roofvogel van ons land.
Colombia is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld. Er zijn maar liefst een kleine 2000 soorten geregistreerd.
De knobbelzwaan kan een spanwijdte van 2,40 meter bereiken. Hij is 140 tot 160 cm lang. Met zijn lange nek kan hij ver onder water reiken. Met 10 tot 12 kg behoort de knobbelzwaan tot de zwaarste vliegende dieren.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
De reuzenibis
Dit is een van de meest zeldzame vogels ter wereld waarvan men denkt dat er misschien nog een aantal honderden leven. Je zal de reuzenibis niet snel over het hoofd zien want een volwassen exemplaar is meer dan een meter hoog.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
1. Merel: 900.000. Merel is niet alleen een populaire meisjesnaam, maar ook de meest voorkomende vogel in Nederland.
Op nummer één in de de top 10 mooiste landen om vogels te kijken staat een hele bijzondere bestemming die ver buiten Europa ligt. Ecuador maakt dit echter goed door zonder twijfel het beste vogelland ter wereld te zijn. Tijdens een vogelvakantie naar dit land maak je kans om ongeveer 450 vogelsoorten te spotten.
Een grutto heeft het officieuze record non-stop vliegen verbroken. De trekvogel, die gevolgd werd met een zender, vloog in één keer van Alaska naar Nieuw-Zeeland. Dat is 12.200 kilometer.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Gemiddeld maakt de Shoebill zo'n 150 slagen met zijn vleugels per minuut. Hiermee is de vogel een van de langzaamste vogels, met uitzondering van nog grotere ooievaar soorten. Dit betekent dus dat de vogel kan vliegen maar het liefst niet al te ver. Meestal vliegt de Shoebill tussen de 100 en 500 meter.
Uit Wikipedia: De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (15 tot 80 slagen per seconde, afhankelijk van de grootte van de vogel) in de lucht stil blijven hangen. Door de snelle vleugelslag kan de kolibrie als enige vogel ook achteruit vliegen. Ze kunnen zelfs recht omhoog en recht omlaag vliegen.