Mondholtekanker wordt voornamelijk door tabakgebruik (roken en pruimen) en alcoholgebruik veroorzaakt. Mondholtekanker is de meest voorkomende soort kanker binnen het hoofd-halsgebied en ontstaat meestal in het slijmvlies. Meestal bevindt de tumor zich in de tong of in de mondbodem.
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Mondkanker is een zeldzame vorm van kanker die grote gevolgen kan hebben op het dagelijks leven. De bovenste laag van de mondholte is het slijmvlies. Als cellen van het slijmvlies ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Zo'n tumor in de mondholte heet mondkanker of mondcarcinoom.
Mondkanker komt vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar en met name bij mannen. Echter, uit onderzoek is gebleken dat mondkanker steeds vaker voorkomt bij jongere patiënten en bij vrouwen. Er zijn wereldwijd meer dan 640.000 gevallen van mondkanker en het betreft de elfde meest voorkomende vorm van kanker.
Mondkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Problemen met de voeding en eten komen veel voor. Ook kun je problemen hebben met praten, of last krijgen van lymfoedeem. Veel mensen krijgen door de behandeling van mondkanker een ander uiterlijk.
Ook als mondkanker is teruggekomen, kun je soms nog genezen. Daarvoor is vaak wel een grote operatie nodig. Als het niet meer mogelijk is om te genezen, kan de arts je vaak nog wel een behandeling aanbieden. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven.
De klachten van mondkanker kunnen heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Vaak is er een andere oorzaak voor deze klachten.
In Nederland krijgen ongeveer 600 mensen per jaar een vorm van mondkanker. Meestal zijn dit mannen; vrouwen zijn minder gevoelig voor mondkanker. Vaak manifesteert mondkanker zich in de leeftijd van 40 tot 60 jaar, maar het kan voorkomen in elke leeftijdscategorie.
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke symptomen. Zoals keelpijn, pijn of problemen bij het slikken, blijvende heesheid en opgezette klieren in de hals.
De eerste keuze van behandeling bij mondkanker is een operatie.Soms volgt er na de operatie nog radiotherapie (bestraling). Een operatie kan afhankelijk van de plek waar de tumor zit en hoe groot de tumor is klein of uitgebreid zijn.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Het is ook belangrijk om te weten of mondkanker in de familie voorkomt. Hoewel kanker meestal niet erfelijk is, is de kans op het ontwikkelen van een tumor in de mondholte groter bij mensen bij wie andere familieleden bekend zijn met een gelijkaardige tumor dan wel slokdarm- of longkanker.
Wat is een fibroom van het mondslijmvlies
Een fibroom is meestal niet pijnlijk en ziet er uit als een gesteeld zwellinkje van het slijmvlies. De kleur lijkt meestal op die van het omgevende, normale slijmvlies. De grootte kan varieren van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Je kunt de ontsteking herkennen aan rood, geïrriteerd slijmvlies van het gehemelte.Soms zie je ook witte plekken in de mond. Witgekleurde stukken in de mond kunnen echter ook een vroege aanwijzing zijn voor mondkanker. Raadpleeg bij witte plekken in de mond die langer dan een week aanhouden een arts of tandarts.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
Als mondkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Symptomen bij een tumor in of op de tong
De tong doet pijn bij eten, slikken of praten. Hierdoor heb je moeite met deze dingen. Er zit een bultje op de tong. Let op: de achterste smaakpapillen van je tong zien er ook uit als bultjes.
De meeste kankers in de mondholte ontstaan aan de oppervlaktelaag, het slijmvlies. Ze worden plaveiselcelcarcinoom genoemd. Soms gaat het om een ander type kwaadaardig gezwel, bijvoorbeeld speekselkliertumor of een kwaadaardige tumor uitgaande van lymfeklierweefsel (maligne lymfoom).
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.