Een slaapritme is niet alleen fijn voor je baby, maar ook voor jezelf. Het maakt de dagen voor je baby voorspelbaar en zorgt voor meer rust en regelmaat. Een fijn slaapritme overdag is daarbij belangrijk. De overdagslaap heeft namelijk grote invloed op hoe de nachten gaan.
Kinderen houden van ritme. De regelmaat en structuur van een routine zorgen ervoor dat je baby weet waar hij of zij aan toe is en de voorspelbaarheid geeft ze een veilig, geborgen gevoel. Een routine kan ook een positieve impact hebben op het slapen en eten van je baby.
Het belang van regelmaat
Structuur is voor jonge kinderen belangrijk. Als elke dag ongeveer hetzelfde verloopt weten zij wat er komen gaat. De dag wordt voorspelbaar. Dit geeft hen houvast en daarmee emotionele veiligheid.
Zorg voor regelmaat
Voeden: minimaal 2 uur na de vorige voeding en overdag maximaal na 4 uur. Samenspel: knuffelen en contact maken met de baby op schoot. Spel alleen: op vaste plaats, vanaf 4 tot 8 weken het liefst in de box. Bij de eerste tekenen van vermoeidheid: (eventueel ingebakerd) wakker in bed leggen.
Rond 2-3 maanden slapen veel baby's 's nachts meer dan overdag. Met ongeveer 4-5 maanden kan een ritme ontstaan. Dat ritme gaat vaak zo: je baby wordt wakker, je geeft een voeding. Je knuffelt en kletst samen en daarna laat je je baby even zelf spelen, bijvoorbeeld in de box.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Qua sociale interactie kan je een duidelijk verschil maken tussen de dag en de nacht. Zorg overdag voor voldoende licht en omgevingsgeluiden en ga de interactie aan met je kind. Denk aan praten, zingen en spelen. 's Nachts wil je de geluiden zoveel mogelijk beperken en ook de interactie beperkt houden.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Het is bij baby's van 3 maanden of 12 weken verstandig om 3 tot 4 dutjes in het ritme op te nemen. Doe dat in ieder geval 's morgens, 's middags en in de namiddag. Als je merkt dat je kleine tussendoor eigenlijk nog te lang wakker is kun je er een vierde dutje aan toevoegen.
Rond 18:30 uur naar bed
Na de laatste namiddag-dut is het een goed idee om je kleine weer even uit bed te halen. Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt.
Een dagstructuur is goed voor je welzijn, je bouwt er een houvast mee op en het zorgt voor een duidelijk overzicht. Zodra je dit hebt, voorkomt je dat je lichaam en geest zich iedere dag weer moeten aanpassen aan een nieuwe situatie (en daar bespaar je weer energie mee).
Jengelen en druk doen is vaak een duidelijk teken van moe worden. Als u hem op dat moment niet op bed legt, dan raakt hij over de eerste vermoeidheid heen en wordt hij extra alert en wakker. Als hij dan na een poosje weer gaat jengelen en u hem dan in bed legt, is hij eigenlijk te moe om zelf in slaap te kunnen komen.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Tip: de 4 tot 6 uur slaap geldt tussen 6:00/7:00 uur 's morgens en 18:00/19:00 uur 's avonds. Daarnaast slaapt je baby tijdens de avond en de nacht.
Elke baby is anders. Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Gaat je baby toch huilen als het in bed ligt? Dit betekent meestal dat je baby moe is, maar dat het niet lukt om meteen in slaap te vallen. Het heeft geen zin om je baby langer op houden. Baby's kunnen dan oververmoeid raken en vallen dan nog moeilijker in slaap.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Baby's hebben een slaapcyclus van ongeveer 40-50 minuten. Naarmate ze ouder worden, wordt dit uiteraard langer. Als je baby na 45 minuten wakker wordt dan is het haar of hem niet gelukt om de eerste met de tweede slaapcyclus te verbinden.
Op de rug slapen
Leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug in bed. De kans op wiegendood is dan kleiner, omdat je baby vanaf de rug niet kan omrollen naar de buik. Stop het laken en de deken altijd strak en stevig in. Dan blijft je baby op zijn rug liggen.