Olivia en Noah blijven de populairste voornamen Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de voornamen van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Er is geen wettelijke beperking op het aantal voornamen. Het kantongerecht kan echter in het belang van het kind het mogelijke aantal beperken. In een bekend geval mocht een moeder slechts vijf voornamen geven in plaats van twaalf.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteert vandaag de populairste kindernamen van 2022. Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam.
Nederlandse namen
Voor de populaire babynamen van 2023 hoeven we niet de grens over. Babynamen uit eigen land worden steeds vaker gegeven. Uit gegevens van 24Baby.nl blijkt dat Daan, Mees en Joep Nederlandse jongensnamen zijn waar vaak naar wordt gezocht. Bij de Nederlandse meisjesnamen zijn dit Saar, Jet en Floor.
Dit jaar is Julia de nummer één bij de meisjes en Noah de winnaar bij de jongens. Deze namen stonden de afgelopen jaren ook al in de top 10. Noah stond zelfs in 2020 en 2019 ook al bovenaan de lijst.
Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
Leuke jongensnamen zoals Sem, Noah en Lucas en leuke meisjesnamen als Tess, Sophie en Emma zijn erg populair en staan niet voor niets bovenaan in de top 100 babynamen. In 2021 zijn korte, stoere namen erg populair. Maar ook unisex babynamen, denk aan Sam, Kris, Robin of Max zijn steeds meer in trek.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakt jaarlijks een top 500 van de meest populaire babynamen. Emma en Noah bleken favoriet, maar de namen die in dit artikel voorkomen bungelen onderaan de lijst en werden afgelopen jaar 'slechts' 25 keer gegeven.
Unieke babynamen zijn namen die je niet zo vaak tegenkomt. Ieder jaar wordt er een lijst met populairste babynamen bekend gemaakt. Een unieke naam zal je hierin niet tegenkomen. Unieke meisjesnamen en jongensnamen zijn vaak bekende namen die net iets anders gespeld zijn.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.
De langste voornaam van Nederland is Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick (50 lettertekens). Dat blijkt uit onderzoek van de website Vernoeming.nl in een databank met de voornamen van alle Nederlanders.
In Nederland is de langste voornaam: Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick. Met 50 tekens komt deze naam niet in de buurt van het wereldrecord.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
Hoewel Daan, Emma, Sem, Lotte en Levi wel over hun hoogtepunt heen zijn, blijven ze populair en zien we dat de volgende korte namen nu juist in opkomst zijn: Noud, Mees, Teun, Guus, Moos en Hugo voor een jongen.Fien, Tess, Zoë, Evi, Yara, Loïs en Mila voor een meisje.
Zoek zo online op hoe vaak een bepaalde naam over de jaren gegeven is: Ga naar www.meertens.knaw.nl/nvb/Klik rechtsboven op de zoekbalk achter 'Voornaam'.Typ de naam.