Probeer voor een stinkende kaas eens een Munster, Livarot, Brie Fermier, Dorset, Alpine of Torta del Casar. Laatstgenoemde is een kaas van Merino-schapen uit de Extremadura-regio in Spain en wordt gemaakt van de bloemknoppen van de kardoen-distel, die het een heel specifieke smaak geeft. Of probeer eens Époisses.
1. Vieux Boulogne. In 2004 door een Britse wetenschapper aangewezen als de hands-down winner op stinkgebied: deze kaas uit Pas-de-Calais is na 7 tot 9 weken rijpen in te zetten als chemisch wapen.
Het beruchtste gerecht van IJsland is zonder twijfel de gefermenteerde haai (kæstur hákarl). Het is een vrij prijzige delicatesse en een gerecht dat je moet leren eten – áls je dat zou willen, that is. De geur ervan is namelijk weerzinwekkend. Het heeft het aroma van rottend kadaver, kattenpis en ammoniak.
Een stinkkaas krijgt, om de status van stinkende kaas te verkrijgen, ondergedompeld in een badje van zout, water, gist of likeur. Dit badje is heel aantrekkelijk voor bepaalde bacteriën, die op hun beurt zorgen voor de kenmerkende geur.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Zo kan je geitenkaas heerlijk vinden ruiken omdat hij goed smaakt, maar omzeil je de geitenboerderij liever. Een boerderij associeer je met modder en mestgeur. Hoewel de geuren van geitenkaas en geitenboerderij dezelfde moleculen bevatten, speelt de associatie die je ermee hebt een grotere rol.
De geur van zweetvoeten vinden de meeste mensen het smerigst. Maar veel mensen noemden ook kaas, sojamelk en appelsap als vieze geuren. Er zijn ook geurtjes die sommige mensen vies en andere juist heel lekker vinden, zoals benzine of verf.
Met zweet doordrenkte gymsokken op een bedje van rottend vlees: zo kun je de geur van de durian vrucht omschrijven. Deze geur is zó penetrant, dat het fruit op sommige plekken verboden is. Maar los daarvan is durian een gezondheidsbom!
Iedereen vindt vanille de lekkerste geur ter wereld (en zweetvoeten de vieste) Over de hele wereld vinden mensen dezelfde geuren lekker ruiken. Hun voorkeur wordt niet cultureel bepaald, maar is aangestuurd door de structuur van de geurmoleculen zelf.
Schapenkop – Noorwegen
De kop wordt eerst gedroogd of gerookt en daarna 3 uur gekookt of gestoomd. Sommige Noren laten de hersenen zitten; die worden dan na het koken uitgelepeld en opgegeten. De traditie is het oog en het oor als eerst op te eten. Eet smakelijk!
Paddenstoelen: meestal is de textuur de boosdoener. Wanneer de paddenstoelen in een saus verwerkt zijn lukt het soms nog wel. Rauw vinden mensen het ergst. Zonde, want een pasta met paddenstoelen is bijvoorbeeld een topper, en een toast champignon is ook heerlijk.
Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's. CNN deed eens onderzoek naar wat nou wel beschouwd het lekkerste eten ter wereld is. Daar kwam de volgende top-5 van gerechten uit.
Vaak is de hoofdreden van een stinkende koelkast dat de temperatuur te laag is. Dat is vrij spel voor stinkende kazen en fruit om hun geur lekker te verspreiden. Sterker nog: er zijn zelfs onderzoeken geweest waarbij is gebleken dat ander voedsel de smaak en geur in zich opnemen.
Hoe lang kun je brie bewaren? In de koelkast kun je brie 4 dagen bewaren nadat het product geopend is. In de vriezer kun je brie zelfs tot drie maanden bewaren (lees verderop op deze pagina hoe dat moet). De vriezer moet dan een temperatuur hebben van minus 18 graden Celcius.
De stank wordt veroorzaakt door mercaptan, een gas dat is vrijgekomen door een lek bij de chemische gasfabriek Lubrizol nabij Rouen. Mercaptan wordt gebruikt om reukloos aardgas een geur te geven zodat lekken opgespoord kunnen worden. Alleen is die lucht misselijkmakend.
Hoewel de doerian erg stinkt, is de smaak een heerlijke verrassing. Het romige vruchtvlees smaakt lekker naar banaan, vijg en vanille. Je kunt doerian uit de hand eten of verwerken in vruchtensalades.
Als de jackfruit rijp is, komt er een sterke geur vanaf die doet denken aan een mix van rotte uien, bananen en ananas. Dieren weten zo dat de vrucht klaar is om te eten. Mensen plukken de jackfruit liever wanneer deze volgroeid, maar nog niet rijp is, om zo de sterke geur te vermijden.
De doerian is ondanks de lucht een dure vrucht en kost tussen de 45 en 90 euro.
Ook hebben veel mensen in de ochtend een slechte adem. Dat komt doordat er 's nachts veel minder speeksel aangemaakt wordt. Bacteriën in de mondholte krijgen zo de kans om bepaalde stoffen te produceren.
Lichaamsgeur is de geur die bij een bepaald persoon hoort. De geur hangt samen met de vluchtige stoffen die geproduceerd door bacteriën die op, of deels in, het lichaam groeien, of bijvoorbeeld in de mond.
De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen. De naam die aan deze onsmakelijke opstapeling wordt gegeven is oorkaas, omdat het volgens sommige mensen een beetje een kaasachtige geur heeft.
Je kunt een bedorven kaas herkennen aan een sterke geur die in de buurt komt van ammoniak. Ruik je dit? Dan kun je hem beter weggooien. Ook wanneer de korst sterk verkleurd is of als er vreemde plekjes op zitten die er eerst niet op zaten kun je hem beter in de groencontainer deponeren.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Als je weinig koolstofdioxide, zuurstof en stikstof in je lichaam hebt, bestaat je wind dus vooral uit zwavel, wat de reden is dat ie erger stinkt dan andere scheten. Vaak maken deze vieze scheetjes minder geluid dan de geurloze scheetjes.