Herr's Salt & Vinegar. Deze Amerikaanse chips zul je hier in Nederlandse supermarkten niet zo snel tegenkomen. Maar mocht je toch zo'n zilvergrijs zakje tegen het lijf lopen: laat deze dan liever links liggen. Met één zakje van 150 gram krijg je maar liefst 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zout binnen ...
Tortilla chips
De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Conclusie. In Pringles zit inderdaad het stofje acrylamide. Deze stof ontstaat namelijk wanneer je zetmeelrijke producten als aardappelen bakt, wat nu eenmaal noodzakelijk is als je chips wilt maken. Ook andere merken chips, frietjes, koekjes en koffie bevatten acrylamide.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.
Lay's Naturel – 541 kilocalorieën
Zeker de slechtste keus binnen ons rijtje. Dat heeft te maken met zowel de calorieën als de hoeveelheid vet en zout. Het is zoute chips met relatief veel vet. Dat komt de smaak ten goede, maar betekent aan de andere kant ook dat het een meer nadelig effect heeft op jouw gezondheid.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Chips is ongezond doordat het in olie of vet op een hele hoge temperatuur wordt gebracht. Door deze hoge temperatuur verandert een deel van het vet uit de olie in transvet. Dit is de meest ongezonde soort vet die er is, het heeft een negatief effect op ons cholesterolgehalte en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Japanse mix bevat veel zout en, zoals we allemaal weten, is een teveel aan zout ongezond. Teveel zout immers kan er voor zorgen dat je last krijgt van een hoge bloeddruk. Maar ook is er een grotere kans op hart –en vaatziekten wanneer je teveel zout binnenkrijgt.
Liever geen traditionele nacho's…
Dat klopt… maar aan die mais wordt flink wat suiker en zout toegevoegd, samen met andere stoffen die je helemaal niet nodig hebt. Frituurvet, bijvoorbeeld, wat ook nog eens extra calorieën oplevert. Daarnaast worden die chips vaak met allerlei ongezonde toppings geserveerd.
1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo'n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten. Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen. Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen.
Waarom is chips verslavend? Chips bestaat eigenlijk uit twee elementen die voor de mens verslavend zijn namelijk zout en snelle koolhydraten. Zout en snelle koolhydraten hebben we als mens nodig en zijn in de natuur lastig te vinden.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Chips heeft een vetpercentage van bijna 40%. Neem geen kroepoek of tortillachips als alternatief, maar kies popcorn. Van nature geen suikers, een laag vetpercentage (3,6%) en een bron van vezels, vitamine B1, B2 en mineralen. Naturel heeft popcorn bijna geen smaak.
Weet je wat er óók nog als bonus in chips zit? Kalium. In 100 gram naturel chips zit 1,275 mg kalium – in verhouding ongeveer net zoveel als in een kleine banaan! Kalium is een mineraal dat goed is voor je bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in je lichaam.
Er zit 2,8 gram vet in 1 handje (10 gram) chips, paprika, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120°C. Producten waarin acrylamide voorkomt zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten zoals friet en chips, koffie, ontbijtkoek, ontbijtgranen, brood (vooral geroosterd), biscuits en crackers.
Door de luchtdichte bus blijven de zoutjes veel langer goed en breken ze niet in kleine kruimels, maar het is wel een érg stevige verpakking.
Normale chips is gemaakt van aardappelen maar Pringles bestaat voor minder dan 50% uit aardappel. Ze zijn dus voornamelijk gemaakt van maïszetmeel, tarwe en aardappelvlokken.