Vaak worden witte vlekken veroorzaakt doordat glazuur zich niet goed ontwikkelt. Deze ontwikkelstoornis kan veroorzaakt zijn doordat je op je mond bent gevallen, maar ook door medicijnen, fluoride of een erfelijke oorzaak. Ook kan het dragen van een beugel ervoor zorgen dat er vlekjes ontstaan.
Zelf kun je jammer genoeg niets doen om de witte vlekken op je tanden te verwijderen. Je krijgt ze niet weggepoetst. Omdat fluorose zich in de glazuurlaag van je tanden bevindt, kan de tandarts de vlekken evenmin wegpolijsten of -schuren zonder ernstige schade aan je tanden toe te brengen.
"Je kunt de vlekjes meestal weer uitwissen," zegt de tandarts. "Poets je tanden goed, eet minder suiker, gebruik fluoride en je zal zien dat ze binnen een maand minder worden."
Tandplak is een geelwit plakkerig laagje over de tanden. Dit is een mengsel van bacteriën, speeksel en voedingsresten die zich samenhopen op de plek waar uw tanden grenzen aan het tandvlees. Iedereen maakt de hele dag tandplak aan.
In het kort kun je bruine aanslag op je tanden verwijderen door: Vlekkende voedingsmiddelen te vermijden en niet te roken. Goed je tanden te poetsen en te flossen. Naar de tandarts te gaan om je gebit op gaatjes te laten controleren en tandsteen te verwijderen.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Om witte tanden te krijgen gaat het niet per definitie om het aantal minuten dat je poets. De poetstechniek is veel belangrijker. Bij een optimale gebitsreiniging neem je de tijd om iedere tand individueel te poetsen. Een ronde beweging van het tandvlees naar de tand is het meest ideaal.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Dat is namelijk erfelijk bepaald. De ene persoon is geboren met uitzonderlijk witte tanden en de ander heeft wat gelige tanden van zichzelf. Het tandbeen, oftewel dentine, bepaalt de kleur van de tand.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Fluorose kan vaak worden behandeld met bleekproducten voor thuisbehandeling. Als er bij thuisbehandeling geen bevredigende resultaten ontstaan, kan uw tandarts de verkleuringen verder aanpakken door middel van een micro-abrasiebehandeling in de tandartspraktijk.
Dit ontstaat meestal doordat bacteriën in de mondholte suikers in voeding omzetten in een zuur dat het glazuur van de tanden aantast. Dit worden dan ook wel ontkalkingsvlekken genoemd, die eruit zien als een witte vlek op de tand.
Hoe ziet tandsteen eruit? Tandsteen is dus meestal te herkennen aan een gele of bruine kleur. Deze kleuren ziet u op de tanden, maar het kan ook op het tandvlees voorkomen. Zodra tandsteen op of onder de tandvleesrand gaat zitten, kan het tandvlees ook ontstoken raken.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
De ontwikkelingsstoornis fluorose ontstaat voornamelijk doordat er een storing optreedt bij verkalking van het glazuur. Een teveel aan fluoride verstoort de functie van de glazuur vormende cellen, de ameloblasten.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan het glazuur zelfs geheel verdwijnen.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Het is een goed idee om uw mond te spoelen met zout water als u bijvoorbeeld ontstoken tandvlees hebt. Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
In een ver stadium zal kiespijn een alarmerend symptoom zijn. Het gat is in dat geval zo groot geworden dat de zenuw geïrriteerd is geraakt. Afhankelijk van de plek van het gaatje zou het mogelijk zijn dat er een stuk van de tand kan afbreken, waardoor het gat nog beter te voelen is met de tong.