Een kweekbak is meestal vierkant. De standaardafmeting is 120 bij 120 centimeter met een hoogte van twintig centimeter. Er zijn echter ook afwijkende maten te koop, bijvoorbeeld die van een vierkante meter. We spreken dan van een vierkante meter moestuin.
Hoe groot moet een moestuinbak zijn? Een moestuin bak met een binnenmaat van 90cm, 100cm of 120cm is een prima maat om mee te starten. Toch is het handig om niet perse te kiezen voor een vierkante (meter) bak, als je die bijvoorbeeld voor een muur of schutting plaatst.
Zet je de bak in je tuin op aarde, dan maak je daar de grond wat vlak zodat je bak min of meer waterpas komt te staan. Haal de grote pollen gras of brandnetels weg. Grind hark je mooi glad, en een strak en vlak gazon laat je zoals het is. Leg tussen de ondergrond en je moestuinbak altijd een stuk anti-onkruiddoek.
Als je overzichtelijk en 'recht toe recht aan' wilt kunnen schoffelen, dan zijn lijnen in de lengte van het bed handig, met een tussenruimte van 30 cm of 50 cm. Je kan dan lopend, 'naast je' schoffelen. Bij een bed van 120 cm breed heb je dan resp. 1, 3 of 4 rijen en bij een bed van 1 meter: 1, 2 of 3 rijen.
Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l.
In veel gebieden en met name steden is grond vaak licht of erg vervuild. Een verhoogde kweekbak kan dan uitkomst bieden. Je vult de bak namelijk eenvoudig met schone, bij voorkeur biologische, moestuingrond waardoor jouw groenten en kruiden niet in aanraking komen met de vervuilde grond.
Voor het gebruik in moestuinbakken en kweektafels kun je dus het beste perliet gebruiken. Deze staan vaak buiten en daarvoor is het belangrijk dat het regenwater goed wordt doorgeleid door de moestuinmix. Wil je zaaien dan kun je het beste vermiculiet gebruiken.
De bodemverbeteraar bij uitstek in de moestuin is compost. We raden dan ook altijd aan om wat compost onder de bestaande grond te mengen. Een andere goedkope aanrader, die ook perfect gecombineerd kan worden met compost, is stalmest.
Sluit het deksel. Een kweekbak is ideaal omdat hierin meerdere potjes naast elkaar passen. Met een transparante deksel erop wordt het een broeikas waardoor de zaden een voorsprong hebben op buiten gezaaide planten. Zodra er grote druppels aan het deksel hangen, controleer je of de grond nog vochtig genoeg is.
Daarom kun je het beste kiezen voor duurzaam en kwalitatief hout van minstens 2 cm dik. Een goede houtsoort is Douglashout. Hier zit veel hars in waardoor het lang mee gaat zonder dat je het hoeft te bewerken. Larikshout is ook een fijne houtsoort maar Grenen- en Vurenhout gaan minder lang mee.
Tevens kunt u kiezen voor fijnbezaagde hardhouten balken van 5x20 cm of luxe 28x190 mm Bankirai planken. Handig is ook om van een paar dunne latjes vakjes te maken in uw kruidenbak of groentebak van hout, zo weet u precies wat waar groeit en raakt u het overzicht niet kwijt.
Zelf in je eigen groenten en fruit voorzien: 35-40 m2
Als je er dus in slaagt om twee keer per jaar op 1 vierkante meter een gewas te telen, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon. Reken voor een gezin met twee kinderen dus al snel op 120-130 vierkante meter.
Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond. Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek.
Tuinaarde voor moestuin
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
In plaats van tuinaarde kun je ook potgrond gebruiken, zeker als je groente, fruit of kruiden in bakken wilt telen. Kies je ervoor om zaadjes te laten kiemen in een pot(je), kies dan voor zaaigrond in plaats van potgrond. Bezuinig niet op de zak potgrond/tuinaarde!
In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.
Leg drie planken van 42 centimeter in de bak
Bevestig de middelste plank met korte schroeven. Frees dan een opening in twee planken van 42 centimeter zodat je deze als een kruis in elkaar kunt zetten. Hierna plaats je de twee laatste planken kruislings als tussenschot in de kweekbak.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Waarom een kweekbak? Het doel van een kweekbak of kweekkas is om je jonge planten te beschermen tegen de weersomstandigheden. Zo hebben de wind en neerslag geen effect meer. Een kweekkas geeft een kweker de mogelijkheid om het kweekseizoen te verlengen.
Teelt in volle grond, d.w.z. op een substraat dat integraal deel uitmaakt van de niet-bebouwde bodem, is een eenvoudige oplossing, mits de toestand van de bodem het toelaat (geen vervuiling).
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
40 liter weegt 14,4 kg.