De meest gegeten kaas in Nederland is de jong belegen Goudse. Geitenkaas: De uitgesproken smaak is licht pittig, ook wel omschreven als een beetje aards of kruidig.
Gouda Kaas is al sinds lange tijd de meest populaire en meest gegeten kaas van Nederland.
Goudse kaas: Een wereldwijd geliefde kaassoort
Goudse kaas is een van de meest bekende en geliefde kaassoorten ter wereld. Bij Henri Willig bereiden we onze Goudse kaas met toewijding en vakmanschap, waarbij we gebruik maken van de beste ingrediënten en volgens traditioneel recept.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Cheer (gestileerd als CHEER; voorheen Coon) is het Australische handelsmerk van een cheddarkaas (in Australië bekend als "tasty") geproduceerd door het bedrijf Warrnambool Cheese and Butter, dat voor het grootste deel eigendom is van het Canadese zuivelbedrijf Saputo Inc.
Goudse kaas is de bekendste en meest geproduceerde Nederlandse kaas, gevolgd door Edammer, Maasdammer, Boerenkaas, Leydenkaas en minder bekende kazen. Gouda: Gouda is de bekendste Nederlandse kaas en het recept is gekopieerd (maar zelden geëvenaard) door kaasmakers over de hele wereld.
De bekendste Nederlandse kazen zijn Goudse kaas en Edammer. In het buitenland worden alle grote gele wielen van Nederlandse kaas vaak 'Gouda' genoemd, maar er zijn verschillende soorten.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
Mozzarella overtrof cheddar als populairste kaas in Amerika voor het tweede jaar op rij. Ondanks de recente daling in cheddarconsumptie, zijn de twee kazen samen goed voor 63 procent van de kaasbeschikbaarheid.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Met meer dan 400 verschillende soorten kaas is het geen verrassing dat Frankrijk een welverdiende reputatie heeft als een van de, zo niet de grootste producent van kaas. Franse kazen zijn culinaire iconen geworden, van de romige en aromatische Camembert tot de pittige Roquefort en de veelzijdige Comté.
Natuurlijk wordt op de kaasboerderij Goudse kaas gemaakt welke binnen Nederland toch echt de bekendste kaas is. In het buitenland is echter Edammer kaas de bekendste kaassoort uit Nederland.
Wat betekenen getallen als 40+ en 48+ op kaas? Dit is het vetgehalte van de kaas, gebaseerd op het percentage melkvet vaste stoffen . Dus, een 48+ Goudse kaas en een 40+ Leiden kaas hebben in reële termen ongeveer 25% en 23% vet.
Gouda 48+ overjarig:
De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.
Een Goudse kaas heeft traditioneel de vorm van een wiel en weegt om en nabij 15 kilo waarvoor ongeveer 150 liter melk nodig is. Goudse kaas wordt in Gouda nog op één boerderij de “Oudersvrucht” zelf gemaakt. Het maken van kaas ging over van moeder naar dochter.
Goudse kaas is een Nederlandse kaas die behoort tot het type ongekookte geperste kaas. Het is waarschijnlijk de populairste kaas in Nederland, samen met Edammer. Dit zuivelproduct wordt gemaakt van gepasteuriseerde, magere volle koemelk.
Bij 30+ kaas wordt het vetgehalte aangegeven als percentage van de droge stof. In dit geval betekent 30+ dat het vetgehalte van de kaas minimaal 30% van de droge stof bevat . Dit maakt het een smakelijke en lichte kaasoptie die door velen geliefd is. Het heeft een milde en romige smaak, met een subtiele zoetheid en een lichte pittigheid.
Brie staat bekend als de "Koningin der Kaas" en is geliefd om zijn lichte, boterachtige, zoute smaak en gladde, romige textuur. Brie heeft een dikke pasta die heerlijk vloeibaar wordt als hij op kamertemperatuur wordt bewaard en heeft een eetbare, bloeiende korst. Brie is een van de populairste soorten kaas om een charcuteriebord te sieren.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Je zou zelfs kunnen denken dat het Ricotta is. Maar dat is niet waar. De populairste kaas ter wereld is tegenwoordig… Mozzarella .