Binnen 6 minuten starten met reanimeren In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand.
De overlevingskans bij een circulatiestilstand is het grootst wanneer iemand binnen 6 minuten ter plaatse is, start met reanimeren en eventueel een AED aansluit.
Tijdens de hartstilstand hebben de hersenen tijdelijk geen zuurstof gehad. Dit is een schok voor de hersenen. Als een hartstilstand langer dan 5 tot 6 minuten duurt zonder reanimatie, dan kan het zelfs zorgen voor schade of sterfte van hersenweefsel. Hierdoor ontstaat hersenschade.
Wat doet u bij een hartstilstand als u alleen bent? Als u alleen bent met het slachtoffer is het belangrijk om bij het slachtoffer te blijven, maar ook om een AED zo snel mogelijk ter plekke te krijgen. Bel allereerst 112. Mits je binnen 1 minuut een AED ter plekke kan krijgen haal je deze op.
Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.
De overlevingskans
Is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd en de gezondheid van het slachtoffer. De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is bijna 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen.
Vermoeidheid of zwakheid. Kortademigheid. Flauwvallen. Duizeligheid of licht gevoel in hoofd.
Eén zwakke schakel in de Chain of Survival kan de overlevingskans en de kans op overleven zonder nadelige gevolgen drastisch verkleinen. De overlevingskansen tijdens een hartstilstand zijn klein. Onacceptabel klein. Gemiddeld overleeft maar 10% van de mensen een hartstilstand.
Plotse hartdood is een onverwachte hartstilstand. De naam doet vermoeden dat het hart dan volledig stilstaat. Maar dat is meestal niet zo. De hartkamers trillen juist snel en chaotisch en het hart trekt ongelijk en ongecontroleerd samen.
Start dan reanimatie: Volg de instructies van de centralist en de AED. Ga door met reanimatie: wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen. Als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
Signalen. Bij een hartstilstand raak je binnen enkele seconden bewusteloos. De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen, dit is een zware en luidruchtige ademhaling (gasping).
De behandeling
Uw naaste is dan 24 uur lang in een koeldeken gewikkeld, ligt aan de beademing en wordt in slaap gehouden. Door de koeling vermindert de zwelling in de hersenen. Ook wordt door de slaaptoestand minder van het lichaam gevraagd, zodat het minder zuurstof nodig heeft.
Als de doorbloeding niet snel hersteld wordt, ontstaat hersenschade – en die is onomkeerbaar. Daarom is snelle reanimatie zo belangrijk. Na de reanimatie blijven veel patiënten in coma. Door de hartstilstand hebben de hersenen een eerste klap gekregen.
Zonder zuurstof kunnen de organen niet goed werken. Bij een hartstilstand pompt het hart een tijdje geen bloed rond. De organen hebben niet genoeg bloed en zuurstof gekregen. Dit kan voor schade zorgen.
Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. En bij een hartaanval raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed, dus geen zuurstof meer.
Controleer de ademhaling
Kijk, terwijl je de kin omhoog houdt, naar de borstkas om te zien of deze omhoog komt. Luister of je een ademhaling hoort en voel of je adem langs je wang voelt gaan. Hoor je geen ademhaling? Start dan met reanimeren.
De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen. Bijvoorbeeld door een hartspierziekte, een ontsteking van het hart, hartfalen of (erfelijke) hartritmestoornissen. Af en toe komt een hartstilstand voor bij een gezond hart.
Stress kan het hart beïnvloeden. Wanneer je veel last hebt van stress kan het zijn dat je hartslag en ademhaling versnellen. Daarnaast kan stress hartritmestoornissen veroorzaken die in zeer extreme gevallen tot een plotse dood kunnen leiden.
GERONA – De 34-jarige Britse Audrey Mash heeft een hartstilstand van maar liefst zes uur overleefd. Volgens de doktoren van het Hospital Vall d'Hebron in Barcelona is dat de langste hartstilstand ooit ter wereld waarbij de persoon in kwestie dat overleefd.
'Roken, weinig bewegen zijn oorzaken'
"Dan gaat het vaak om roken, weinig bewegen, een hoge bloeddruk of suikerziekte." De kans op een hartstilstand wordt tijdens het sporten vergroot omdat het hart dan harder moet pompen, terwijl het hart deze extra inspanning dus eigenlijk niet aan kan.
Houd je hart veilig
Verrassend genoeg zijn jonge, werkende mensen het meest vatbaar voor de maandag, voor hen gold een hoger risico van maar liefst 20%.
Tijdens de eerste minuten van hartstilstand (van cardiale oorzaak) is er voldoende zuurstofreserve in het lichaam. Daardoor is het te verdedigen om zich te concentreren op goede (en continue) hartmassage, zonder beademen.
Bijna de helft van de overlevenden na een reanimatie heeft, naast cardiale problemen, cognitieve en emotionele klachten. De klachten uiten zich in problemen met aandacht, geheugen en executieve functies, echter worden deze vaak niet tijdig herkend.
De noodvoorraad zuurstof voor de hersenen is 3 minuten. Reanimatie moet dus zeer snel na een hartstilstand plaatsvinden. En het moet dan ook deskundig gebeuren. Het volgen van een reanimatiecursus is nog geen garantie voor een geslaagde reanimatie.